Протягом серпня 2020 року у Бібліотеці реклами Facebook було виявлено сотні рекламних повідомлень, пов’язаних із соціальними питаннями, виборами або політикою, на публічних сторінках дніпропетровських політиків та імовірних кандидатів на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Відсоток показів рекламних повідомлень політичного змісту у Дніпропетровській області – 16,7%. Рекламу показували найбільше жінкам віком 35-44 роки (14,7%).

Громадянська мережа ОПОРА відшукала політичну рекламу на публічних сторінках місцевих політиків, депутатів Дніпропетровської обласної ради та Дніпровської міської ради, а також місцевих партійних осередків та з’ясувала, хто із зазначених суб’єктів у серпні та в перші дні вересня найчастіше користувався можливістю рекламувати свої дописи.

Нагадаємо, що у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів. Відтак, при аналізі витрат рекламодавців на таку рекламу вказувалося дві суми: мінімальну та максимальну (від 0 до 100 американських доларів).

Сторінки партій

Щодо сторінок обласних партійних осередків, то в результаті моніторингу вдалося виявити, що найбільше рекламних оголошень має Дніпропетровська обласна організація ПП «Опозиційна платформа - За життя» - 84. Сума витрат - від 2484$ до 10716$. Реклама таргетувалася на Дніпропетровську область (99, 74% показів). Найбільше її показували жінкам віком 35-44 років та 55 – 64 роки. Здебільшого рекламували проєкти «Місцевий референдум» та «Давай знайомитися», а також інтерв’ю з обласним керівником ОПЗЖ Генадієм Гуфманом та депутатом Дніпровської міської ради Сіргієм Никітіним.

Ще більше рекламних оголошень має Дніпровська міська організація ПП «Опозиційна платформа - За життя» - 115. Сума витрат – від 3315$ до 14585$. Контент приблизно то й самий, що і на сторінці обласної організації ОПЗЖ, рекламувалися дописи про проєкти «Соціальна реконструкція» та «Дніпровський референдум».

Рекламні оголошення партії «Пропозиція» таргетувалися по всім областям України, але найбільше показів у Дніпропетровській області – 9,94%. За серпень було прорекламовано 95 дописів, витрати на які склали від 4695$ до 14405$. Реклама показувалася переважно жінкам 45-54 та 55-64 років. В дописах, окрім інтерв’ю з лідером партії Борисом Філатовим, розповідалося про кандидатів на посаду міських голів по всій країні.

Рекламні оголошення Блоку Вілкула «Українська перспектива» таргетувалися виключно на Дніпропетровську область. За серпень їх було 19, витрачено від 919$ до 2781$ .

В дописах здебільшого йшлося про діяльність міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула з хештегом #звіт_міського_голови. Дописи показувалися здебільшого жінкам віком 55-64 роки.

Рекламні дописи зі сторінки політичної партії «Бджола» таргетувалися на 4 області, але найбільше показів у Дніпропетровській області – 68, 53%. Всього було 17 оголошень, на які витрачено від 17$ до 1683$. Реклама показувалась здебільшого жінкам від 13-17 років (16,07%). В дописах йшлося про культурно-розважальні та спортивні заходи, а також допомогу медикам.

Сторінка «Батьківщина Дніпро» має 10 рекламних дописів на суму від 310$ до 1290$. Дописи таргетувалися здебільшого на Дніпропетровську область (65, 93%) та на жінок віком 55-64 роки. Інформація в дописах стосувалася діяльності лідера дніпровської «Батьківщини» Мгера Куюмчяна та соціальної акції «Батьківщини Дніпро».

Сторінка партії «Сила людей. Дніпро» не має рекламних дописів, натомість зі сторінки «Сила людей. Кривий Ріг» поширювалися три дописи на суму від 3$ до 297$. В одному з них повідомляється про рішення брати участь у цьогорічних місцевих виборах.

Сторінка «Європейська солідарність - Дніпропетровщина» не має жодного рекламного допису, а «Європейська Солідарність Дніпро» – 1. У рекламі було запропоновано підписатися на цю сторінку. Сума витрат - від 1$ до 99$.

Сторінка партії «Громадська сила» має один рекламний допис «Медики Днепра и области выбирают «Громадську силу», сума витрат від 1$ до 99$.

Сторінки політиків

Рекламні дописи зі сторінки міського голови Дніпра Бориса Філатова таргетувалися здебільшого на Дніпропетровську область (78,98%) і показувалися жінкам 35-44 років. За серпень витрати на 69 дописів склали від 369$ до 7131$. У всіх дописах міститься один заклик – «Підписуйся, щоб стежити за новинами». 

Зі сторінки Сергія Нікітіна (голова фракції ОПЗЖ у Дніпровській міськраді) рекламувалися 17 дописів, витрати на які склали від 817$ до 2483$. Вони таргетувалися лише на Дніпропетровську область та стосувалися зустрічей з мешканцями Дніпра і привітань зі святами. Дописи оплачені Григорієм Горбом та Ганною Вороніною.

На 16 дописів зі сторінки Геннадія Гуфмана (голова Дніпропетровської обласної організації ОПЗЖ) витрачено від 616$ до 2184$. Всі покази таргетовані у Дніпропетровській області, здебільшого їх переглядали жінки віком від 55 до 64 років (22, 77%). У дописах наводяться роздуми Геннадія Гуфмана про «мовний конфлікт» та День незалежності України, а також присутня критика центральної влади та «Нацкорпусу». Ці дописи, як і у випадку з Сергієм Нікітіним, оплачені Григорієм Горбом та Ганною Вороніною.

На 21 допис зі сторінки Андрія Білоусова (міський голова Кам’янського, голова партії «Бджола») витрачено від 121$ до 2179$. $. Вони таргетовані здебільшого на Дніпропетровську область (57,96%) і Запорізьку область (12, 79%) та показані  жінкам 35-44 років (18,48%). В дописах йдеться про діяльність Андрія Білоусова на посаді міського голови Кам’янського.

На 12 дописів зі сторінки Загіда Краснова (лідер партії «Громадська сила») витрачено від 12$ до 1188$. Всі вони таргетовані на Дніпропетровську область та показані здебільшого жінкам 35 – 44 років (15,1%). В них мова йшла про новий медичний проєкт «Громадської сили» та критику міської влади: «Друзья! Мы начали новый медицинский проект», «Друзья! За последнее время в команду «Громадской силы» влилось очень много врачей», «По парковкам. Актуальное Пока парковки в городе не станут бесплатными, у мэрии дым будет идти из ушей и земля будет гореть под ногами».

На 11 дописів зі сторінки Олександра Вілкула витрачено від 711$ до 1789$. Вони таргетовані здебільшого на Дніпропетровську область (66,56%) і Запорізьку область (18, 16%) та показані  жінкам 55-64 років (18,6%). В дописах йшлося про програму Блоку Вілкула «Українська перспектива» -  «Мы идем на местные выборы 25 октября. У нас списках нет ни бандитов, ни рейдеров, ни свадебных фотографов». «Чтобы защитить и развивать родной регион, мы создали мощную партию Днепропетровщины, которая не получает приказов из Киева и подотчетна только жителям нашей области».

На 9 дописів зі сторінки Мгера Куюмчана («Батьківщина») витрачено від 409$ до1291$. 100% показів відбулися в Дніпропетровській області, в них здебільшого йшлося про соціальну програму «Батьківщина Дніпро» та екологічні проблеми Дніпра.

Сторінка голови Дніпропетровської обласної ради Святослава Олійника (потенційний кандидат в депутати від «Слуги Народу») має 4 рекламні дописи на суму від 104$ - 496$. Всі вони стосуються закликів підписуватися на його сторінку і оплачені Dash Digital Agency. Таргетовані лише на Дніпропетровську область, найбільше переглядів серед жінок 35-44 років.

Сторінка потенційного кандидата на посаду міського голови Дніпра від партії «Слуга Народу» Сергія Риженка не має рекламних дописів. Натомість його ім’я як кандидата на посаду міського голови Дніпра згадується у 18 дописах, в тому числі таких ЗМІ як «Издание Лица» та «9 сhannel». 97,61% показів таргетовані у Дніпропетровській області, здебільшого серед жінок 35-44 років (16,65%).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)