Протягом останнього тижня перед стартом виборчої кампанії потенційні учасники вибрів з Волині активізували такий інструмент, як платна реклама у соціальній мережі Facebook. Лідером за кількістю дописів та сумою витрачених коштів став народний депутат від Луцька, очільник партії «За майбутнє» Ігор Палиця, а один із дописів потенційного кандидата на посаду міського голови Володимира-Волинського Миколи Юнака транслювали без відповідного застереження.

Представники Громадянської мережі ОПОРА моніторили публічні сторінки волинських політиків та місцевих осередків партій за період з 27 серпня по 4 вересня. Виявили понад сотню публікацій, котрі транслювали із застереженням як повідомлення, пов’язані із соціальними питаннями, виборами або політикою.

Нагадаємо, що у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів. Відтак, при аналізі витрат рекламодавців на таку рекламу вказувалося дві суми: мінімальну та максимальну (від 0 до 100 американських доларів).

Потенційні кандидати

Зі сторінки «Микола Юнак – офіційна сторінка» протягом вказаного періоду вмикали на рекламу два ідентичні пости. Вони стосуються облагородження території міста Володимир-Волинський активістами, і кожен коштував від 0 до 100 доларів. Однак допис, який рекламувався 2-3 вересня, транслювався без відповідного застереження (не був оплачений). Ще одна ідентична публікація, яка рекламувалась з цієї сторінки, натомість уже мала позначку про застереження.

Абсолютним рекордсменом і за кількістю постів, і за обсягом витрачених коштів стала сторінка «Ігор Палиця», котра присвячена діяльності народного депутата від Луцька та лідера партії «За майбутнє». Йдеться про 27 постів, ввімкнених на рекламу після 27 серпня, та 50 – у вересні. У більшості ідентичні публікації рекламували по кілька разів – від 2 до 6, однак є й 11 унікальних публікацій, котрі рекламувалися лише раз.

Публікації висвітлювали результати з’їзду партії, містили відеофрагменти виступу лідера у політичних ток-шоу, рекламували та запрошували вподобати власне сторінку, повідомляли про візити на підприємства, містили вітальні тексти тощо.

Зауважимо, що рекламні повідомлення, пов’язані із соціальними питаннями, виборами або політикою, таргетувалася на різні регіони, а не лише на Волинь. Ціни за рекламні публікації також були різними: від 0 до 3-3,5 тис. доларів.

Загалом же за період 27 серпня - 2 вересня витрати сторінки на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, становили 16 тис. 789 доларів.

Сторінка «Іван Мирка», котра висвітлює діяльність та позицію ексочільника обласного осередку та лідера партії парії «Європейська Солідарність» на Волині Івана Мирки, рекламувала 11 постів. Із них 5 були унікальними, решта ж 2 або 3 рази повторювали однакові публікації, таргетувалися на територію Волині. Вартість кожної з реклам становила від 0 до 100 доларів, водночас загальна вартість реклами зі сторінки протягом 27 вересня - 2 серпня склала менше 100 доларів.

Публікації стосувалися участі Івана Мирки у всеукраїнському з’їзді «Європейської Солідарності», рекламували його особисті фото, закликали підписатися на телеграм-канал, висвітлювали ролик очільниці обласного штабу партії Юлії Вусенко, містили роздуми політика щодо ремонту набережної у селі Світязь.

Зі сторінки, що висвітлює діяльність радника Луцького міського голови «Ігор Поліщук» (якого, до слова, оголосили кандидатом на посаду міського голови Луцька від партії «За майбутнє»), у вказаний період рекламували 5 постів. Кожна із публікацій коштувала від 0 до 100 доларів, водночас вся реклама за 28 серпня - 3 вересня коштувала до 100 доларів.

Публікації стосувалися ремонтів школи, спортзалу, парку та дороги, а також вітання із прийдешнім 1 вересня та відеосюжету із досягненнями міськради за чинну каденцію.

Сторінка «Ігор Гузь – офіційна сторінка», котра інформує про діяльність волинського нардепа, рекламувала загалом 5 постів. 2 із них були унікальними, ще один рекламували тричі. Вартість публікацій – від 0 до 100 доларів, проте загалом в період з 28 по 3 серпня вартість реклами склала менше ста доларів.

Унікальні пости висвітлювали форум партії «За майбутнє» в Іваничівській громаді та виступ Ігоря Гузя із трибуни Верховної Ради. Тричі рекламували ідентичний допис, у котрому закликали долучитися до команди кандидатів у місцеві ради.

Зі сторінки потенційного кандидата на посаду Нововолинського міського голови «Карпус Борис – офіційна сторінка» протягом вказаного періоду вмикали на рекламу 2 дописи, кожен і яких вартував від 0 до 100 доларів і був таргетований на користувачів на території Волинської області. Один із постів містив відеовітання до Дня міста Нововолинська, інший – рекламував автопробіг, організований за підтримки потенційного кандидата до того ж Дня міста.

Сторінка «Ірина Констанкевич – офіційна сторінка» відзначилася одним рекламним дописом, котрий обійшовся від 0 до 100 доларів. Просували у мережі пост із відеоефіром каналу 112, на котрому нардепка коментувала питання стосовно освітньої галузі.

Зі сторінки потенційного кандидата на посаду Луцького міського голови «Роман Бондарук» протягом тижня, що передував старту виборчої кампанії, рекламували один допис. Вартість реклами цього повідомлення склала від 0 до 100 доларів, і воно стосувалося питання перенесення Старого ринку та містило посилання на публікацію щодо базару в інтернет-ресурсі газети «Вісник».

Партійні сторінки

Щодо сторінок обласних осередків партій, то найактивніше із рекламою у соцмережі працювала сторінка «Слуга Народу – Волинь». У моніторинговий період тут вмикали на рекламу 16 повідомлень. Йдеться про 8 постів, кожен із яких дублювався. Вартість реклами кожного із них становила від 0 до 100 доларів, однак загальні витрати на рекламу у період з 29 серпня до 3 вересня становили 198 доларів.

Публікація рекламувала інтерв’ю потенційного кандидата у мери Луцька Романа Бондарука, його роздуми про переваги децентралізації, деталі реалізації програми «Велике будівництво» на Волині, інформацію про місцезнаходження партійного офісу тощо.

На сторінці «Волинь ЗА майбутнє» у вказаний період виявлено 7 рекламних дописів, 6 із яких були унікальними, а ще один продубльований 4 рази. Кожен із них вартував від 0 до 100 доларів, та водночас обсяг коштів, витрачених на рекламу у період 27 вересня - 2 серпня теж загалом становить до 100 доларів.

Пости, котрі «включали на рекламу», повідомляли про висування у кандидати на посаду Луцького міського голови від партії Ігоря Поліщука, рекламували ефір із ним (зазначеним як радник міського голови) на місцевому телеканалі, у двох випадках цитували народну депутатку Ірину Констанкевич, роз’яснювали позицію партії щодо окремих питань освітньої галузі та повідомляли про участь волинської команди у всеукраїнському з‘їзді партії.

Також чотири ідентичні дописи рекламували власне сторінку та закликали уподобати її. Станом на 4 вересня 3 із цих постів активні.

Сторінка «Європейська Солідарність Волинь» протягом тижня до старту виборчої кампанії рекламувала два дописи, таргетовані на Волинську область. Кожен із них коштував у межах 0-100 доларів. Проте загалом за період 27 серпня - 2 вересня вартість реклами зі сторінки, пов’язаної із соціальними питаннями, виборами або політикою, склала 179 доларів.

Йдеться про пост-заклик уподобати сторінку та відеоролик за участі очільниці обласного штабу партії Юлії Вусенко, реклама якого станом на 5 вересня активна.

Зі сторінки «Громадянський Рух «СВІДОМІ» рекламувалося два дописи, кожен із яких вартував 0-100 доларів, однак вартість реклами обох також склала менше 100 доларів. Йдеться про публікації, котрі інформували про роботу команди, а також те, що за посаду міського голови змагатиметься Алла Надточій. Станом на 5 вересня обидва пости активні.

Сторінка «Народний Рух України Волинь» за вказаний період рекламувала 2 дописи, кожен із яких обійшовся у суму від 0 до 100 доларів. Йдеться зокрема про публікації із закликом відвідати народне віче партії у Луцьку та про результати з’їзду партії, що відбувся у стінах Луцького замку.

Сторінка «ВО «Батьківщина» Волинь» за вказаний період рекламувала один допис, вартість якого становила від 0 до 100 доларів. Це було привітання очільника Нововолинського осередку партії Андрія Сторонського із Днем міста.

Окрім того, один рекламний допис двічі поширювали зі сторінки «За майбутнє – Луцьк», яка має ознаки фейкової. На рекламу виставляли публікацію з негативним відтінком про те, що партія «За майбутнє» належить олігарху Ігорю Коломойському, а він намагається «закрити рота» усім, хто з ним незгодний. Станом на 5 вересня реклама активна. Зауважимо, що протягом серпня з цієї ж сторінки рекламували два дописи схожого змісту, ілюстровані аналогічною картинкою.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу», політична реклама - інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Також нагадаємо, що згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

 

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)