Наприкінці серпня та упродовж перших днів вересня окремі потенційні учасники виборчих перегонів на Закарпатті долучалися до різних благодійних акцій, допомагали з ремонтом інфраструктурних об’єктів та дарували дітям подарунки до Дня знань. Такі випадки спостерігачі ОПОРИ Закарпаття зафіксували напередодні офіційного старту виборчої кампанії. Такі активності не зареєстрованих кандидатів напередодні виборів є прогнозованою, адже після старту виборчої кампанії така «благодійсність» з боку зареєстрованих учасників виборчого процесу може містити ознаки адмін- чи кримінального правопорушення.

Потенційний кандидат в  Ужгороді від політсили «Команда Андрія Балоги» Віктор Петров оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуку допис про проведення безкоштовних тестів на наявність антитіл коронавірусу у двох районах Ужгорода. У дописі йдеться, що це акція, яка проведена разом із ГО «Медичний правозахист».

Фонд Андрія Півня в Ужгороді передав НВК «Первоцвіт» захисні щитки для вчителів та багатофункціональні дитячі столики для навчання учнів. Про це повідомили на сторінці Фонду. Відзначимо, наразі ужгородський підприємець Андрій Півень поки публічно не заявив про свою участь у виборчих перегонах, однак білборди з його фото та іменем з початку року розміщені на вулицях міста у вигляді реклами фірми із виробництва вікон або ж згаданого благодійного Фонду.

На сторінці «Рахівщина – серце Карпати» оприлюднили пост із інформацією про ремонт дороги у Рахові. Пост опублікував потенційний учасник виборчих перегонів, екс-нардеп Олександр Шевченко. Він зазначив, що шар асфальтобетону влаштовує компанія «ПБС». Також на сторінці «Рахів. Новини, оголошення, вакансії» з’явився допис про те, що у селищі Ясіня Рахівського району наносять дорожню розмітку та облаштовують пішохідні переходи. У дописі також йдеться, що цю інформацію повідомив екс-нардеп Олександр Шевченко, а роботи виконує також компанія «ПБС».

Повідомлення про відкриття «Алеї пам’яті» у Костилівці, що на Рахівщині, з’явилося на сайті «Закарпатський кореспондент». У тексті висловлюють подяку за допомогу під час створення меморіалі представникам компанії «Ренер» Сергію Ковачу та Юрію Сасу, який також є депутатом Рахівської районної ради.

У Хустському районі, у селі Посіч, перед новим навчальним роком відремонтували приміщення школи. Сюжет про оновлену школу розмістили на сторінці місцевого телеканалу «РТК-Хуст». У сюжеті подають пряму мову чинного депутата Закарпатської обласної ради, потенційного учасника виборчих перегонів Мирослава Білецького про важливість нормальних та комфортних умов для навчання у віддалених селах області. Наприкінці відео йдеться про те, що діти в перший день навчання не залишилися без подарунків. Від кого дані подарунки - у сюжеті телекомпанії не уточнюється.

У Хусті за підтримки народного депутата від ВО «Батьківщина» Івана Крулька та чинного міського голови Володимира Кащука 5 вересня анонсують  змагання з легкої атлетики. Інформацію про це оприлюднили на сторінці ВО «Батьківщина. Хуст» у фейсбуку.

На сайті Тячівської районної поліклініки розмістили інформацію про те, що депутат Закарпатської обласної ради Василь Федурця подарував закладу новий електрокардіограф. Також у Тячівській районній газеті «Дружба» розмістили матеріал про те, що цьогорічним першокласникам подарували шкільні ранці від нардепа Василя Петьовки.

У цій ж газеті вийшла стаття про нове вуличне освітлення на центральній дорозі Красної, яке встановили за сприяння нардепа Василя Петьовки та за кошти з Фонду соціально-економічного розвитку.

Берегівський чинний міський голова Золтан Бобяк опублікував на своїй сторінці у фейсбуку фотографії відзначення Дня знань у різних школах міста. На кількох фото, зокрема, видно, що дітям подарували нові портфелі, однак у дописі не зазначається, хто саме презентував ці подарунки.

У Виноградові партія «Слуга народу» вручила дороговартісні призи переможцям конкурсу «Привітай Виноградів з Днем народження». Допис про це опублікували на сторінці «Слуга народу - Виноградів».

Потенційний кандидат від партії «Рідне Закарпаття» у Мукачеві Андрій Лукач долучився до благодійної акції від «Gleb Gallery». Інформацію про це Андрій Лукач оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуку.

«Якщо під час публічної акції даруються чи розігруються матеріальні цінності чи пропонуються якісь послуги, то тут наразі можна говорити про порушення стандартів, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Коли кандидати вже будуть зареєстровані, то вручення чи розіграші подарунків, надання послуг на заходах, де згадується ім’я кандидата чи назва політичної сили, може бути розцінено як підкуп виборця, за що, залежно від ціни «подарунку», може настати адміністративна або кримінальна відповідальність. Новелою виборчих правил є заборона під час агітаційних заходів надавати виборцю гроші, продукти харчування, спиртні напої, пільги, послуги, кредити, лотерейні білети тощо. У випадку проявів такої активності на місце події варто викликати поліцію щодо підозри у підкупі виборців». .

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)