На сайті ОПОРИ 28 серпня з'явилась публікація про те, що у Житомирі група осіб “купувала” копії паспортів за 200 грн, а за фото бюлетеня в день голосування обіцяли 1000 грн. Після публікації поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 160 Кримінального кодексу України (Підкуп виборця).

Інформація про це розміщена на сайті ГУНП у Житомирській області. 

“28 серпня у мережі Інтернет з’явилась публікація про схему отримання конфіденційної інформації  про громадян ніби з метою підготовки фальсифікацій під час місцевих виборів. Нині поліцейські перевіряють викладені відомості у рамках розпочатого кримінального провадження. Автори публікації, розміщеної на офіційному веб-сайті громадської мережі ОПОРА, вказують на виплату громадянам коштів за надання копій їх особистих документів. Попередня правова кваліфікація таких дій – ст. 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму) Кримінального кодексу України. Проводяться необхідні слідчі дії”, – йдеться у публікації.

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області каже: “У контексті громадського спостереження за виборами, фіксація подібних випадків досить рідкісне явище. Тому, вкрай важливо робити такі справи прецедентними та обов’язково доводити їх до логічного кінця. А це фактичні покарання для тих, хто порушив закон. Завдання поліції не лише встановити учасників даних подій, але й фактичних замовників. Також, вкрай важливо прокомуніковувати подібні ситуації з громадськістю, оскільки виборці не завжди знають, що не можна брати кошти від кандидатів чи їх представників та за це є відповідальність. ”

Як повідомляла ОПОРА, схожа схема працює і в Одеській області. Там поліція розслідує обставини масової зміни виборчих адрес у трьох громадах.

Станом на 1 вересня 585 жителів Житомирської області змінили виборчу адресу і виявили бажання голосувати за межами регіону. 

У частині 5 статті 248 Виборчого кодексу зазначено, що виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб.

Відповідно частини 1 статті 160 Кримінального кодексу: прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передання виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосування на референдумі) іншій особі), незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)