У Баштанському відділі ведення Державного реєстру виборців, що на Миколаївщині, на коронавірус захворів один із працівників. Другий наразі перебуває на самоізоляції, відділ зачинений. Також інфекцію зафіксували в Заводській адміністрації м. Миколаєва, в приміщенні якої знаходиться відділ ведення ДРВ.

Як повідомили спостерігачу ОПОРИ у відділі ведення Державного реєстру виборців апарату Баштанської РДА, 28 серпня керівник відділу отримав тест із підтвердженням коронавірусної інфекції і наразі перебуває на лікуванні. У штаті відділу працюють всього дві особи, і керівництво райдержадміністрації задля запобігання розповсюдження Сovid-19 серед працівників рекомендувало головному спеціалісту також дотримуватись режиму самоізоляції і піти на лікарняний.

За словами керівника відділу адміністрування ДРВ у Миколаївській області Євгена Григор’єва, працівники відділу ведення ДРВ − це категорія держслужбовців, і неможливо просто взяти людину з вулиці, щоб замінити відсутніх. Центральна виборча комісія як розпорядник Державного реєстру виборців повідомлена про обставини, що склались у Баштанському ДРВ.

Окрім того, сплеск коронавірусної інфекції 1 вересня був зафіксований і в адміністрації Заводського району міста Миколаєва, вона наразі зачинена. Відділ ведення ДРВ працює у звичному графіку, однак з певними обмеженнями. Як повідомив спостерігачу ОПОРИ начальник відділу Володимир Мавродієв, працівники ДРВ зустрічають відвідувачів на вулиці і за потреби та за умови дотримання масочного режиму запрошують до кабінету.

«Звичайно, ковід негативно впливає на виборчий процес, зокрема на роботу державних реєстрів виборців. Баштанський ДРВ встиг виконати норму виборчого законодавства щодо передачі відомостей з кількістю виборців до територіальних виборчих комісій. Але наразі може виникнути ризик порушення прав виборців щодо зміни виборчої адреси, адже відповідно до частини 3 статті 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців», особа має право змінити виборчу адресу не пізніше, ніж на 5 день з дня початку виборчого процесу. Крім того, ЦВК 28 серпня  постановила затвердити роз’яснення щодо утворення виборчих округів та надіслати цю постанову органам ведення Державного реєстру виборців для використання в роботі та доведення до відома відповідних територіальних виборчих комісій. Але прослідковуються проблеми з інформуванням, адже Баштанська міська ТВК, за словами голови комісії,  планувала затверджувати виборчі округи вже 3 серпня, що заборонено постановою ЦВК. Сподіваємося, що питання організації роботи Баштанського відділу ДРВ вирішиться найближчим часом», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)