Керівниця департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Юлія Шопська передала кіз місцевій фермі, а начальник відділу Держгеокадастру Андрій Бережний проводить земельні консультації. До Дня Знань у львівських школах дітям дарували пакунки та організовували акції ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», Українська галицька партія, «Варта». А місцеві чиновники відкривали освітні навчальні заклади.

Про те, що керівниця департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Юлія Шопська передала 5 кіз фермі для людей з особливими потребами у селі Підгір'я (Золочівський район), ОПОРА дізналася із інтерв'ю посадовиці у виданні «Leopolis.news». Натомість інформаційний портал «Золочів.нет» написав про цей вітит так: «Директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Юлія Шопська запросила долучитися до цієї благодійної справи кращого вівчаря України Василя Стефурака, який подарував соціальному підприємству п’ять кіз».

Хто подарував кози насправді, Громадянська мережа ОПОРА намагалася дізнатися в Юлії Шопської, але посадовиця не підіймала слухавку.

Фото з сторінки Юлії Шопської

Нагадаємо, ОПОРА уже писала, що родинна фундація Юлії Шопської долучилася до будівництва майданчика у місті Золочів, а очільниця департаменту агропромислового розвитку дарувала футбольні м'ячі під час турніру в селі Мармузовичі Золочівського району. Тоді представник «Фундації Шопських» зізнався ОПОРІ, що у Юлії Шопської є політичні амбіції у цьому районі.

Рюкзаки, зошити, олівці, ручки та інші канцелярські товари школярам Франківського, Шевченківського та Сихівського районів міста Львова до Дня Знань подарували представники ВО «Батьківщина» та благодійного фонду «Батьківщина для дітей». На пакунках були надписи «Львів моя сім'я» та  «Львів моя Батьківщина». Останнє гасло також можна побачити на білбордах  політичної партії у місті. Окрім цього, «батьківщинців» поїхали з малечею до магазину дитячого одягу, де придбали їм шкільну форму.

Фото «Батьківщини Львова»

За підрахунками «батьківщинців», через втрату роботи, внаслідок карантину, у скрутному становищі опинився кожен п'ятий працівник сфери обслуговування. Тому активісти вирішили провести таку акцію. Допомогу отримали 150 малозабезпечених сімей.

Керівниця львівської міської організації ВО «Батьківщина» Наталія Тимчій пояснила ситуацію так: «Це робив благодійний фонд. Ми співпрацюємо з ними. Це - члени нашої партії, які є у благодійному фонді. Вони робили закупи, вони формували. Родини - це ті, які ми ведемо від початку коронавірусу. Це ті діти, які дійсно потребують. Якщо держава не може за них подбати, треба комусь за них подбати».

Напередодні, спостерігачі ОПОРИ отримали у партійному наметі ВО «Батьківщина» листівку-календарик з надписом «Львів моя Батьківщина». Разом з нею також роздавали флаєр з логотипом «Держгеокадастру» та текстом «До уваги громадян та мешканців міста! Безоплатна правова консультація у сфері земельних відносин!»

За вказаними номерами телефону ОПОРА записалася на консультацію. Зустріч відбувалася у кабінеті начальника відділу Держгеокадастру у місті Львові Андрія Бережницького у робочий час. Жодних ознак агітації під час розмови, а також партійної символіки у приміщенні не було. Про ініціативу таких консультацій посадовець розповів, що вони надаються на регулярній основі. Однак зараз він вирішив популяризувати їх у фото-/відео- форматі та з роздачею флаєрів, чого немає в інших областях.

На сторінці організації політичної сили у соціальній мережі також згадується, що Андрій Бережницький долучився до першовересневої акції. У 2015 році Бережницький балотувався до Львівської міської ради і був членом ВО «Батьківщина».

«Збери дитину до школи!» Портфелями та канцтоварами вдалося забезпечити близько 30 малозабезпечених сімей!», - про це напередодні 1 вересня на своїй сторінці у соцмережі написав Сергій Канюка.

Фото зі сторінки Сергія Канюки

У День Знань Канюка долучився до акції «STOP COVID». Після уроків активісти «Варти» разом з вчителями продезінфікували засобом приміщення у ліцеї «Оріяна».

Фото зі сторінки Сергія Канюки

Ще з одного допису Сергія Канюки можна дізнатися про його візит до трьох дитячих будинків: «На сьогоднішній день там перебуває 140 дітей, віком від 3 до 25 років. Цього разу привезли новий холодильник, пилосос, газонокосилку, електромясорубку, машинки для стрижки і багато корисних та потрібних речей».

Фото зі сторінки Сергія Канюки

Увагу у дописах привертає той факт,  що, окрім згадки про благодійний фонд «Там, де живе надія», є хештеги #Варта_діє, #ВАРТА_діє_та_дбає_про_здоров’я. Такі лозунги використовує Всеукраїнський альянс регіональних та територіальних активістів «Варта». 1 вересня Канюка заявив, що балотуватиметься на місцевих виборах до Львівської міської ради від цієї політичної сили. 

«Акція з канцтоварами була запланована вже давно. Це - діти, сім'ї, яким я допомагаю вже більше п'яти років. Це не є мої виборці з Сихова, діти з різних районів. Щодо школи, організацію на себе взяла вчителька, моя колега. Просто запланувала і попросила допомогти. Я підтримую такі ініціативи. Розмію, якщо є можливість таке робити - це потрібно робити», - розповів Сергій Канюка у телефонній розмові мережі ОПОРА.

Моршинська міська організація політичної партії «Європейська Солідарність» до Дня Знать провела конкурс малюнку на асфальті. На світлинах поруч з дітьми є блокноти та наліпки з логотипом політичної сили.

Фото зі сторінки Віри Томчук

Миколаївський районний осередок «Європейської Солідарності» 1 вересня «подарував дітворі яскраве свято з кульками».

Фото зі сторінки «Європейська Солідарність Миколаївщини»

А депутати Стрийської міської ради від «Європейської Солідарності» Володимир Кам’янка, Іван Зрайло та Сергій Ковальчук відвідали школу-інтернат 1-3 ступенів у селі Підгірці і подарували дезінфікуючі засоби.

Фото зі сторінки «ЄС Стрий»

Конкурс «За що я люблю своє місто Стебник!» для учнів молодших класів проводить Українська галицька партія. За умовами акції батьки мають написати пост на своїй сторінці у соцмережі на тему, за що діти люблять місто, в якому проживають, або за що його варто любити. Також у публікаціях має бути хештег #УкраїнськаГалицькаПартіяДрогобич #Стебничатко. За найбільшу кількість уподобайок до постів організатори обіцяють енциклопедію, набір для школи і кольорові ручки.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма разом із своїм радником Павлом Цвігуном 1 вересня відвідали ліцей №3 та гімназію №10. В освітні навчальні заклади Кучма і Цвігун привезли телевізори. За чиї кошти куплена побутова техніка, ОПОРІ дізнатися не вдалося, оскільки Кучма не піднімав слухавку. Додамо, що на своїй сторінці у соціальній мережі Павло Цвігун використовує рамку #людипропозиці так званої «партії мерів».

Фото зі сторінки Павла Цвігуна

З подарунками на передодні 1 вересня до Миколаївського районного центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю завітав голова Миколаївської районної ради Тарас Зубрицький.

Фото зі сторінки Павла Цвігуна

На День знань міський голова Червонограда Андрій Залівський відкривав новий ліцей у місті. А заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Бучко був на відкритті освітнього закладу у селі Викота (Самбірський район). Школу зводили у рамках програми «Велике будівництво» (22 381 000 гривень) та за кошти місцевого бюджету (2 493 000 гривень).

В той же ж день очільник обласної державної адміністрації Максим Козицький відкривав школу у селі Верхнє Синьовидне, що на Сколівщині. Цей освітній заклад також реконструювали у рамках державної програми «Велике будівництво». Вартість робіт - 17 мільйонів гривень з державного бюджету, - про це повідомив посадовець на своєму пабліку у соціальній мережі «Команда Козицького».

Опора нагадує, що згідно з частиною 3 статті 31 Закону України «Про освіту» в закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять: найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. А згідно з частиною 4 статті 31 цього ж Закону керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою. 

Також звертаємо увагу, що 26 серпня 2020 року Національне агентство з питань запобігання корупції опублікувало роз’яснення щодо того, що політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність, а благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю, адже благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)