Попри те, що офіційно виборчий процес ще не розпочався, білборди та сітілайти із гаслами партій є по всій території Львівської області. У п’ятьох районах області, крім політичних сил, рекламуються потенційні кандидати. А голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький на рекламних матеріалах використовує елементи дочасної передвиборчої агітації партії «Слуга народу» і державної символіки.

«Незалежність це Ти!» - плакати із таким гаслом напередодні Дня Державного Прапора та Дня Незалежності спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Золочівському, Самбірському, Яворівському та Львівському районах. Їх повісили на будівлях Буської, Самбірської, Перемишлянської районних державних адміністрацій, Буської районної ради, районних народних домів у містах Буськ та Кам'янка-Бузька. Хоча зображення на них різні, але всі плакати у блакитно-жовтих кольорах з текстом «Максим Козицький, голова Львівської обласної державної адміністрації». Найімовірніше, замовником цієї зовнішньої реклами була обласна адміністрація, оскільки на плакатах можна помітити промоційний логотип Львівщини.

Білборди та сітілайти в аналогічній кольоровій гамі, схожій стилістиці із світлиною Максима Козицького, Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала у Львові, на в'їзді у місто Стрий та різних дорогах в області. Щоправда, текст на них «Незалежність - це ми!». Тобто, гасло цієї зовнішньої реклами відрізняється від тексту на плакатах лише займенниками «ти» і «ми». Хоча на білбордах і сітілайтах не згадується, що Козицький голова ЛОДА, однак, найімовірніше це також реклама від обласної адміністрації. Оскільки, на ютуб-каналі державної установи можна знайти привітання від Максима Козицького до Дня Незалежності на аналогічному фоні.

У місті Новояворівськ ОПОРА зафіксувала ще один різновид зовнішньої реклами із зображенням Максима Козицького. На білборді також блакитно-жовті кольори, але гасло - «Україна - це Ти!».

Білборди та сітілайти з аналогічним текстом, але у зелено-жовтих кольорах є у всіх семи районах області. Це - реклама політичної партії «Слуга народу». Зазначимо, що Максим Козицький обіймає не лише посаду голови Львівської обласної державної адміністрації, але є керівником обласного партійного осередку «Слуги народу».

«Вважаємо, що  використання  державної символіки, в даному випадку  елементів Державного Прапора України, може бути кваліфіковано, як порушення Закону України «Про рекламу». Також Максимом Козицьким було використано слоган «Україна - це Ти!», який є слоганом виборчої кампанії партії «Слуга народу». Це не дозволяє мешканцям громади однозначно ідентифікувати цю рекламу ні як інформаційне повідомлення обласної адміністрації, ні як політичну рекламу партії. ОПОРА звернулася до обласної державної адміністрації із запитом з метою з'ясування замовника реклами», - зазначила радниця з юридичних питань Ольга Коцюруба.

Львівський район

«Без Львова немає України» - білборди з таким гаслом, логотипом «Європейської Солідарності» та зображенням Олега Синютки є у Львові та на околицях міста. Синютка - чинний народний депутат від цієї ж політичної сили. А з грудня 2014 року по червень 2019-го, Олег Синютка був головою Львівської обласної державної адміністрації.

Напередодні Дня Державного Прапора та Дня Незалежності частину зовнішньої реклами з Олегом Синюткою замінили. На білбордах та розтяжках з'явилися зображення Петра Порошенка текстом «Дякую Львову! Вітаємо зі святом!».

Також у Львові та на околицях міста є партійна реклама «Європейської Солідарності» з гаслом «З Незалежністю - не жартують».

Сітілайти із текстом «Порядок буде #Разом_з_Вами» можна помітити у Сихівському районі міста Львова. Такий геотег використовує у соцмережах громадська організація «Рідний Сихів». Серед засновників ГО є Ігор Самардак, який на парламентських виборах у 2019 році кандидував від «Європейської Солідарності» у 122 виборчому окрузі. За президентства Петра Порошенка Самардак був головою Яворівської районної державної адміністрації. Сьогодні він є керівником Яворівської районної партійної організації. На сторінці громадської організації у соцмережі також часто публікуються заходи Сихівського осередку «Європейської Солідарності».

Об'єднання «Самопоміч» розмістило свою рекламу із закликом «Підтримуй своїх! Медиків». Окрім згадки про працівників медичних установ, є аналогічні білборди з підтримкою вчителів, волонтерів, виробників, захисників України.

Ці заклики партії перегукуються із соціальною рекламою Львівської міської ради, де на сітілайтах та білбордах текст «Створено у Львові #ПідтримуйСвоє».

У місті Львові та на околицях є зовнішня реклама Української галицької партії. На синьому фоні або назва політичної сили, або зображення жовтого лева.

Також зафіксовані білборди партії «Голос». Спершу, у червні «Твій Голос бореться за Україну», на яких були зображення Святослава Вакарчука і Ярослава Рущишина. Але після заяви Вакарчука про те, що він складає повноваження голови партії, у серпні з'явилися борди з гаслом «Твій Голос». 22 серпня народний депутат від партії «Голос» Ярослав Рущишин зробив офіційну заяву про те, що кандидуватиме на посаду міського голови Львова.

Також у липні у Львові та інших містах області зафіксовані білборди з гаслом «За майбутнє. Політична партія», а в серпні - «За майбутнє рідної землі».

ВО «Батьківщина» має у Львові та більшості інших міст області білборди з гаслом «Львів моя Батьківщина», а також стаціонарні куби «Львів моя сім'я», які використовуються переважно у Львові.

У липні зовнішню рекламну кампанію також запустила «Громадянська позиція». На білбордах і сітілайтах тиражувалося гасло «Сила змінити Львів. Володимир Гірняк» та «Сила принципових. Громадянська позиція». Крім цього, партія активно використовувала мобільні палатки з мультимедійним обладнанням, в яких транслювалися відеоролики.

У липні вперше у Львові з'явилася зовнішня реклама партії Андрія Пальчевського з гаслами «Перемога Пальчевського. Обєднуйтесь», а в серпні - «Зупинимо знищення країни». Таких білбордів було зафіксовано у незначній кількості.

Партія «Духовна Україна» розмістила у Львові сітілайти  з назвою своєї партії «Духовна Україна. Політична партія» на синьому та фіолетовому фонах. Кількість зовнішніх рекламних носіїв була невеликою.

У серпні у Львові вперше з'явилися білборди так званої «партії мерів» «ПРОпозиція» з гаслами «Пропозиція. Професійна позиція» і «Pro/Про. Професійність та надійність».

У Львові у липні зафіксовані білборди з гаслом «Знайшли кращих?», а в серпні з'явилися «Об'єднані Україною», де на одному борді зазначені назви Народного Руху України та Радикальної партії Олега Ляшка. За словами заступника голови крайової організації НРУ Романа Филипів, партія матиме по області близько 50 зовнішніх рекламних носіїв.

На білбордах та сітілайтах (переважно на зупинках громадського транспорту) розмістило свою рекламу громадсько-політичне об'єднання «Варта». На деяких з них є написи «Варта – діє», «Варта – це Ти» (у липні), «Варта діє. Допомагаємо та захищаємо. Ігор Зінкевич» (у серпні), «Варта - діє. Допомагаємо медикам. Валерій Веремчук» (у серпні). На інших - зображення представників «Варти», а саме Ігоря Зінкевича (депутат Львівської міської ради, фракція «УКРОП»), Валерія Веремчука (депутат Львівської міської ради, фракція «Народний контроль»), Наталії Шелестак (громадська активістка). 30 серпня Ігор Зінкевич зробив офіційну заяву про свою участь у боротьбі за крісло міського голови Львова.

На білбордах у Львові партію Віталія Кличка «УДАР» рекламує Оксана Юринець. Вона є представницею цієї політичної сили. З 2014 по 2019 роки Юринець була народною депутаткою восьмого скликання Верховної Ради України (Блок Петра Порошенка «Солідарність»). 27 серпня вона офіційно заявила, що балотуватиметься на посаду міського голови Львова від партії «УДАР». 

«Минуле чи Кошулинський? Хто більш гідний Твого вибору?», - з таким текстом на білбордах розпочав рекламну кампанію депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода», віцеспікер Верховної Ради України (2012-2014 роки) Руслан Кошулинський.

«200 років на одному подиху! Плавання – це більше, ніж спорт» - такий текст із зображенням Андріяна Гутника є біля села Сокільники. На ньому Гутник згадується як голова Львівської обласної федерації плавання. Нині Андріян Гутник є депутатом Львівської міської ради від ВО «Свобода».

Політичну рекламу, замасковану під проєкт «Ідея міста» Назарія Брезіцького також можна побачити у Львові. Текст на сітілайтах, білбордах «Брезіцький М (місто) Е (економіка) Р (розвиток)» наче натякає на амбіції чоловіка на місцевих виборах. На минулорічних парламентських виборах Назарій Брезіцький хотів кандидувати у 117 виборчому окрузі (самовисування). Однак ЦВК відмовила йому в реєстрації через відсутність відомостей у його автобіографії про місце народження, громадянство, посаду та місце роботи.

Рекламну кампанію на зовнішніх носіях із гаслами «Безкоштовний транспорт – це реально!» (листопад 2019 року), «Ігор Васюник. Автор закону про електронний квиток» (лютий 2020 року), «Ігор Васюник. Зроблю для львів'ян», «Львів - Перший» (липень 2020 року) розпочав Ігор Васюник. Не лише на білбордах, але й автомобілях, спостерігачі ОПОРИ зафіксували таку рекламу.  Ігор Васюник був народним депутатом сьомого та восьмого скликань Верховної Ради України.

Є у Львові сітілайти із зображенням Ігоря Кузьмака, який 12 серпня під час пресконференції оголосив про те, що балотуватиметься на посаду міського голови Львова від Народного Руху України. На них текст: «Львів потребує змін. Досить жити без перспективи», «Досить обіцянок з минулого. Перше: звільнити місто від транспортних заторів». Ігор Кузьмак - архітектор та керівник громадської організації «Форум Львів і майбутнє».

У центрі міста Миколаїв висять рекламні матеріали агітаційного характеру таких політичних сил: Народний Рух України (5 штук), «Самопоміч» (3 штуки) та «За майбутнє» (3 штуки).

Два білборди з надписом «Новий Розділ моя Батьківщина» (ВО «Батьківщина») є у Новому Роздолі.

На околицях міста Перемишлян висить білборд «Європейської Солідарності». У місті спостерігачі ОПОРИ зафіксували привітання з Днем Незалежності від чинного міського голови Олександра Зозулі: «Цінуймо Незалежність! Любімо Україну, наші родини, рідні Перемишляни! Будьмо відповідальними за їхні долі».

У Кам'янці-Бузькій спостерігачі ОПОРИ зафіксували по одному білборду Об'єднання «Самопоміч» та Української галицької партії, два - «Слуги народу».

У Рава-Руській та Жовкві - зовнішню рекламу Об'єднання «Самопоміч», Української галицької партії, «Сила і Честь», «Слуги народу», «Європейської Солідарності», Народного Руху України та Радикальної партії Олега Ляшка.

Дрогобицький район

У Дрогобицькому районі є лише партійна реклама «Європейської Солідарності», Народного Руху України, Радикальної партії Олега Ляшка, Об'єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина».

Золочівський район

На дорозі Золочів-Львів висить білборд Української галицької партії (1 штука), а на шляху Буськ-Красне - «Європейської Солідарності» (2 штуки). Партійна реклама «Слуги народу» є у місті Броди (2 штуки) та на околиці селища Олесько (1 штука).  Також у Бродах можна побачити один білборд Об'єднання «Самопоміч».

«Товари стратегічного значення без націнки» - плакати із такими написами можна побачити у Буську, Бродах та Підкамені. У «Соціальних хатках продуктів» пропонують купити бакалію, молочні продукти, курятину за пільговими цінами. А волонтери роздають соціальні кошики багатодітним сім'ям та одиноким пенсіонерам. Відкрили ці пункти за ініціативи Ореста Кавецького, що може мати ознаку порушення виборчого законодавства.

У 2019 році на позачергових виборах народних депутатів Орест Кавецький кандидував у 119 виборчому окрузі від «Слуги народу». Тоді Кавецький посів друге місце. Різниця між Орестом Кавецьким та чинним народним депутатом Михайлом Бондаром («Європейська Солідарність») була 140 голосів виборців. За адміністративним позовом Кавецького та самовисуванця Віталія Кравчука, Львівський окружний адміністративний суд зобов'язав ОВК №119 провести повторний підрахунок голосів на шести виборчих дільницях і скласти відповідні протоколи.

Під час виборів народних депутатів, ОПОРА зафіксувала агітаційні матеріали Кавецького без вихідних даних, на яких інформували про сільськогосподарський кооператив, створення прийомних пунктів по збору сезонної продукції, забезпечення членів організації саджанцями різних культур. А також про перейменування у соціальній мережі пабліку «Відродження села» на сторінку кандидата Ореста Кавецького.

Стрийський район

У місті Стрий спостерігачі ОПОРИ зафіксувала зовнішню політичну рекламу 9 партій. На білбордах рекламуються Українська галицька партія (6 штук), «Європейська Солідарність»  (4 штуки), «За майбутнє»  (3 штуки), «Перемога Пальчевського», Об'єднання «Самопоміч», «Громадянська позиція»  (по 2 штуки), «Слуга народу», Народний Рух України (по 1 штуці).

На одному з будинків у центрі міста є плакат з надписом «Ніхто не вливає молодого вина у старі бурдюки… Прозрій. Стрий вартий кращого. Олег Филик». Филик - чинний депутат Стрийської міської ради. У 2019 році на позачергових парламентських виборах кандидував як самовисуванець у 126 окрузі.

Три сітілайти, один білборд із зображенням Романа Козака та надписом «Твоя Стрийщина» також можна побачити у Стрию. Нині Козак обіймає посаду голови Стрийської районної ради.

У блакитно-жовтих кольорах є рекламні матеріали Олега Канівця: чотири сітілайти і три білборди з надписом «Незалежність України почалася зі Стрийщини!» На минулорічних парламентських виборах Канівець балотувався у 126 виборчому окрузі (суб'єкт висування «Громадянська позиція» ). Також чоловік є головою благодійного фонду  «Добре серце» .

У місті Жидачів на виїзді висять два білборди з надписом «Успішна Жидачівщина» та світлиною Ігоря Ковальця. Чоловік є директором міського комунального підприємства «Жидачівводоканал» .

Червоноградський район

На околицях та у місті Червонограді на зовнішніх носіях рекламуються такі політичні партії: «Варта» (2 штуки), «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» (по 4 штуки), Українська галицька партія, «Слуга народу» (по 3 штуки), Об'єднання «Самопоміч» (8 штук). По одному білборду у партій ВО «Свобода», «Голос», «Громадянська позиція», Народний Рух України і Радикальної партії Олега Ляшка.

Три білборди з текстом «Рухайся з нами» є адвокатеси та керівниці громадської організації «Спілка прогресивних жінок» Оксани Савки.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували 5 плакатів народного депутата від «Слуги народу» Юрія Камельчука, в яких він звітує про свою діяльність на окрузі та у парламенті. 

У місті Радехові є три борди Української Галицької Партії і один «Слуги народу».

Самбірський район

У Самбірському районі на білбордах рекламуються політичні сили «За майбутнє» (м. Самбір, 1 штука ) та «Європейська Солідарність» (м. Рудки, 1 штука).

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували три білборди, на помаранчевому фоні є карта Стрийської ОТГ та надпис «Громаді потрібен господар!»

Яворівський район

Партійну рекламу агітаційного змісту ОПОРА фіксує і у Яворівському районі. Найбільше щитів із зовнішньою рекламою у «Слуги народу» , Об'єднання «Самопоміч»  (по 10 штук) і Української галицької партії (9 штук). Також є білборди партій «Сила і Честь», «Голос» , «За майбутнє»  (по 7 штук), Радикальної партії Олега Ляшка і Народного Руху України (6 штук), «Громадянської позиції»  (4 штуки).

Окрім партійної реклами «Європейської Солідарності»  у місті Новояворівську, є 6 білбордів із зображенням Ореста Червоного та текстом: «Одна справа цінніша за тисячу слів!».  Червоний є помічником на громадських засадах народного депутата Олега Синютки («Європейська Солідарність»), головою осередку політичної партії у місті Новояворівськ, а також депутатом Новояворівської міської ради.

«А де? Володимир Пекар» - два білборди з таким написом висять у Новояворівську.  Кольорова гама, шрифт тексту на агітаційному матеріалі аналогічні, як на білбордах під час минулорічних парламентських  виборів у Володимира Пекара. Чоловік балотувався у 122 виборчому окрузі (самовисуванець). Громадянська мережа ОПОРА писала, що Володимир Пекар тоді був лідером серед кількості рекламних щитів (36 штук).  Також Пекар є депутатом Новояворівської міської ради та власником рекламно-поліграфічного бізнесу.

У частині 1 статті 52 Виборчого кодексу України вказано, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. Виборчий процес на чергових місцевих виборах розпочнеться 5 вересня 2020 року, а визначений законодавством період для подачі документів на реєстрацію кандидатом - з 15 по 24 вересня.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)