Станом на 30 серпня 255 жителів Сумщини скористались можливістю змінити свою виборчу адресу. Зокрема, 103 з них змінили виборчу адресу на інший регіон України, 72 громадяни обрали Сумську область, ще 80 осіб змінили виборчу адресу в межах регіону. Найбільше заяв на зміну виборчої адреси – в Сумській міській громаді.

Згідно з даними Державного реєстру виборців з 1.07.2020 по 30.08.2020 вже 103 громадяни, які зареєстровані в межах Сумщини, але проживають за межами області, скористалися правом голосувати на місцевих виборах в інших областях і змінили свою виборчу адресу.

Ще 72 виборці подали заяву до відділів ведення Державного реєстру виборців про зміну виборчої адреси на адресу в Сумській області. Відповідно на місцевих виборах 25 жовтня вони голосуватимуть як мешканці Сумської міської громади. Крім того, 80 осіб змінили свою виборчу адресу в межах регіону. Звернення щодо зміни виборчої адреси становить 1,08% від загальної кількості звернень.

Найбільше заяв у Сумській міській громаді – тому 24 виборці тепер голосуватимуть на Сумщину, а 41 особа голосуватиме в якості мешканців інших регіонів. Крім того, у Березівській сільській громаді (Шосткинський район) визначили свою виборчу адресу 25 осіб, а 2 осіб вибули з цього регіону. На Конотопську міську громаду змінили виборчу адресу 20 осіб та ще 20 вибули, аби голосувати в інших регіонах за місцем фактичного проживання.

Оновлена процедура зміни виборчої адреси почала діяти в Україні з 1 липня. Змінити виборчу адресу можна до 10 вересня (онлайн за допомогою «Кабінету виборця» або звичним способом – подавши заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем свого фактичного проживання). Як це зробити, читайте в детальній інструкції від ОПОРИ.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Згідно з частиною 3 цієї ж статті – за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, відповідно до частини другої цієї статті. Згідно з частиною 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.