1 вересня в харківських школах дітям роздавали подарунки із символікою партії «Блок Кернеса Успішний Харків». Представники ОПОРИ написали звернення в Міністерство освіти та науки України.

За інформацію з соціальних мереж та ЗМІ, а також від місцевих мешканців, дітям роздавали пакети та екоторби, всередині яких знаходились блокноти, браслети, календарі, розмальовки, все з логотипом партії.

Фото з соціальних мереж

Фото спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА

Крім того, журналісти «Суспільне Харків» зафіксували роздачу брендованих матеріалів в Харківській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 16 Харківської міської ради Харківської області директоркою школи Іриною Д’яковою.

«Закон про освіту прямо забороняє розміщувати політичну рекламу в закладах освіти. Зазначені матеріали мають всі ознаки політичної реклами, адже містять назву політичної партії «Блок Кернеса - Успішний Харків». Через цей факт ми написали  до Міністерства освіти та науки звернення щодо необхідності звернути увагу і відреагувати на зазначені факти порушення законодавства в закладах освіти. А також просимо звернутися до керівників всіх закладів освіти  Харкова з метою забезпечення політичної нейтральності і недопущення  поширення політичної реклами в освітніх закладах», - підкреслив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Це вже не перший приклад політичної реклами у харківських закладах освіти. Раніше представники ОПОРИ зафіксували у 22 закладах освіти листівки, на яких зображений Харківський міський голова Геннадій Кернес та напис «Блок Кернеса Успішний Харків»

Згідно з ч. 1 ст. 6 Закону України «Про освіту» серед засад державної політики у сфері освіти та принципів освітньої діяльності передбачені верховенство права, невтручання політичних партій в освітній процес, різнобічність та збалансованість інформації щодо політичних, світоглядних та релігійних питань, демократизм, формування усвідомленої потреби в дотриманні Конституції та законів України, нетерпимості до їх порушення, формування громадянської культури та культури демократії.

Згідно з ч. 3 ст. 31 Закону України «Про освіту», політичні партії (об’єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права провадити свою діяльність в закладах освіти, зокрема створювати власні осередки чи в будь-який інший спосіб втручатися в їхню освітню діяльність.

У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять:

  • найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Зазначена заборона не розповсюджується на офіційне листування, реалізацію освітньої програми закладу освіти та у випадках, передбачених виборчим законодавством.

Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України «Про повну загальну середню освіту» засновникам та працівникам закладів освіти, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати учнів до участі в заходах, організованих не передбаченими законами воєнізованими формуваннями, а також політичними партіями, релігійними організаціями (об’єднаннями), крім випадків, визначених статтею 31 Закону України «Про освіту». Залучати учнів, які не досягли повноліття, до участі у заходах, організованих громадськими об’єднаннями, дозволяється виключно за згодою їхніх батьків.

Зауважимо, що згідно з аб. 1 ч. 4 ст. 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту»виконання Законів України, а також функцію забезпечення та контролю їх виконання працівниками закладу покладено на керівника закладу загальної середньої освіти.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)