На позачерговому засіданні Центральна виборча комісія Постановою №208 від 30 серпня 2020 року оголосила про початок виборчого процесу місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня 2020 року. Також у відповідному документі, що опублікований на сайті ЦВК,  зазначено, що до уваги прийнято Постанову від 8 серпня 2020 року № 161 «Про неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року». 

Виборчий процес оголошено, зокрема і в Донецькій області, але за виключенням 10 територіальних громад. До переліку територіальних громад, де визначено неможливість проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року увійшли:

  • Бахмутський район - Світлодарська та Торецька міська територіальні громади;
  • Волноваський район - Мирненська та Ольгинська селищні, а також Волноваська і Вугледарська міські територіальні громади;
  • Маріупольський район - Сартанська селищна територіальна громада;
  • Покровський район - Очеретинська селищна, а також Авдіївська і Мар’їнська міські територіальні громади.

ОПОРА нагадує, що 18 серпня 2020 року ЦВК прийняла Постанову №180, якою звернулася до уповноважених органів - Ради національної безпеки та оборони України, Луганської та Донецької облдержадміністрацій, СБУ, Національної поліції та Командування Операції об’єднаних сил, із запитом щодо можливості проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року в окремих ОТГ Донецької та Луганської областей. Раніше ОПОРА писала про проведення мирних акцій на захист прав і свобод виборців у Донецькій області.

Також 11 серпня 2020 року на позачергових засіданнях окремі міські ради у Донецькій області звернулися до Президента України щодо повернення виборцям прав в окремих територіальних громадах Донеччини та Луганщини. Зокрема, на позачерговому засіданні Дружківської міської ради, яке відбулось 11 серпня 2020 року, відповідним документом депутати звернулися до Президента України та до голови Центральної виборчої комісії. Звернення було схвалено рішенням 76 сесії Дружківської міської ради 7 скликання від 11.08.2020. Також у Сартанській об'єднаній територіальній громаді Маріупольського району на позачерговому засіданні було зачитано звернення до Президента України, ЦВК і голови ВЦА Донецької області з вимогою переглянути заборону проведення місцевих виборів на території громади. На засіданні були присутні представники громадськості, активісти і депутати селищних рад 7-ми населених пунктів, які більшістю зазначили, що проведення місцевих виборів у Сартанській ОТГ вкрай необхідно для населення. Новотроїцька селищна рада Волноваського району також зверталася до Президента України офіційним листом від 12 серпня 2020 року, у якому на підставі багаточисельних усних звернень мешканців селища зазначили необхідність законодавчого регулювання питання організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. 

Фото з сайту volnovakha.city

Як зазначив аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев: «Громадяни прифронтових областей не розуміють, на підставі яких критеріїв у їх громадах скасували місцеві вибори. Якщо мова про критерій віддаленості від лінії розмежування, він недотриманий. Тому що одні громади, що знаходяться на однаковій відстані від лінії розмежування, проводять вибори, інші – ні. У цій ситуації необхідно виходити з пріоритету прав громадян на місцеве самоврядування. Там, де немає підстав вважати, що є серйозні безпекові виклики і є успішний досвід проведення виборів у 2014, 2015 та 2019 роках, треба проводити місцеві вибори». 

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області, говорить, що безпекові аспекти надзвичайно важливі. «Проте можливість прийти на вибори та обирати потенційних кандидатів - це конституційне право кожного громадянина України, який мешкає на підконтрольній українському уряду території. Сьогодні ж 10 громад в Донецькій області позбавлені цього права. А оскільки минулого року там проходили вибори під час президентських та парламентської кампаній, то ця ситуація викликає нерозуміння у мешканців», - відзначає вона.

ОПОРА закликає відповідальні органи влади докласти максимальних зусиль для забезпечення виборчих прав громадян та створення умов для реалізації місцевими громадами права на місцеве самоврядування, але з безумовним вивченням безпекового фактору, вивченого та врахованого на підставі об’єктивного і колегіального аналізу ситуації в Донецькій та Луганській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.