У низці міст та селищ Донеччини, в яких Центральна виборча комісія визнала неможливість проведення перших місцевих виборів, пройшли мирні зібрання. 

Про це повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, 8 серпня ЦВК Постановою № 161 визначила неможливість проведення місцевих виборів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей    та відповідних сільських, селищних міських голів 25 жовтня 2020 року. Рішення ЦВК викликало негативну реакцію мешканців громад, органів місцевого самоврядування та представників політичних сил.

У зв'язку з цим у ряді міст та селищ днями пройшли мирні акції на захист прав виборців. Зокрема, у прифронтовому Світлодарську пройшов багаточисельний мітинг на захист прав і свобод жителів Донбасу. Підтримати мешканців, які проти такого рішення ЦВК, приїхала делегація з м. Краматорськ. Разом з жителями Світлодарська на мирну акцію вийшли мешканці Слов'янська, Святогірська, Лимана, Селидове, Бахмута, Мирнограда, Мар'їнки, Авдіївки, Костянтинівки, Дружківки, Волновахи та інших міст та селищ Донеччини, для яких є важливим проведення місцевих виборів на всій неокупованій території Донецької області.

У місті Маріуполь біля будівлі Донецької державної адміністрації,  пройшли мирні збори, на яких представники Сартанської ОТГ Маріупольського району вийшли відстоювати свої виборчі права. 

Об'єднавшись, жителі Донеччини та Луганщини, - Бахмутського, Волноваського, Маріупольського, Покровського, Сєвєродонецького, Щастинського районів, написали електронну петицію, у якій закликають Президента почути голос мешканців Донеччини та повернути конституційне право на вибір: «Ми відповідальні громадяни України, які хочуть зробити вибір. Не позбавляйте нас цього права!».  

Новотроїцька селищна рада, що у Волноваському районі, звернулася до Президента України з офіційним листом від 12 серпня 2020 року щодо «Законодавчого врегулювання питання організації та проведення місцевих виборів у 18 територіальних громадах Донецької та Луганської областях».  

Зважаючи на великий резонанс у суспільстві,  громадський омбудсмен Громадянської мережі ОПОРА дав наступний коментар: «На сьогоднішній день по територіям, які потрапили до переліку Постанови ЦВК №161 є сільські та міські ради, які категорично проти такого рішення. Зокрема, до мене особисто звертаються мешканці селища Сартана, представники Сартанської селищної ради з приводу консультацій, яким чином можна сприяти зміні такого рішення, і місцеві вибори 25 жовтня 2020 року все ж таки відбулися. Пояснення людей наступне: у 2015 році, коли ситуація була більш загостреною, недалеко від селища велися обстріли, вибори все ж таки відбулися, люди змогли скористатися своїм конституційним правом голосу. У цьому році ситуація є більш спокійною, Сартана наразі є мирним селищем у Маріупольському районі, але, незважаючи на цей факт, місцеві вибори не проводяться. До громадських омбудсменів звертаються і мешканці, і депутати, які наголошують на тому, що це є основним тезисом, бо кожен громадянин України  має право обирати та бути обраним».

Що стосується інших населених пунктів, де наразі Постановою ЦВК №161 від 08.08.2020р. визнано неможливим проведення місцевих виборів, громадський омбудсмен Громадянської мережі ОПОРА зазначив: «Нещодавно нами був проведений моніторинг виборчих дільниць на предмет доступності для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення. Впродовж перевірки проблемними населеними пунктами виявилися с. Відродження Бахмутського району та с. Привілля Слов'янського району, у яких військовослужбовці не пропускали для перевірки на територію без вказаного у паспорті місця реєстрації у цих населених пунктах. Тобто, враховуючи усі фактори безпеки та дані, отримані впродовж проведеного моніторингу виборчих дільниць Донеччини на предмет доступності, можна зробити наступний висновок: можливо ті населені пункти Донецької області, які розташовані у безпосередній близькості до лінії зіткнення, дійсно є небезпечними для проведення місцевих виборів у жовтні 2020 року. На сьогоднішній день для всіх інших міст та селищ я не бачу істотних причин або ж перешкод для проведення виборів, які повинні відбутися згідно з Конституцією України».

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області прокоментувала ситуацію: «Рішення щодо неможливості проведення місцевих виборів в окремих громадах Донецької та Луганської областей є досить резонансним. Адже ще минулого року місцеві жителі цих громад приймали участь у виборах президента та народних депутатів України. І це було достатньо безпечно, навіть у таких наближених до лінії зіткнення населених пунктах, як КПВВ Зайцево. До того ж, це конституційне право кожного громадянина України обирати та бути обраним». 

Нагадаємо, що раніше у ЦВК зазначили, що рішення про неможливість проведення місцевих виборів в окремих сільських та міських радах на Донбасі є законним, оскільки ґрунтується на відповідних висновках військово-цивільних адміністрацій. ОПОРА закликає відповідальні органи влади врахувати бажання виборців скористатися Конституційним правом обирати та докласти максимальних зусиль для забезпечення виборчих прав громадян. Необхідно створити відповідні умови для реалізації місцевими громадами права на місцеве самоврядування. Але, безумовно, безпековий фактор повинен бути повноцінно врахований під час організації виборів на підставі об’єктивного і колегіального аналізу ситуації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області, здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.