Так, у Броварах впродовж останніх днів серпня відбулися зустрічі потенційних кандидатів на місцевих виборах із виборцями, були вручені подарунки вихованцям спортивних клубів та навіть облаштовувалися пішохідні переходи. В цих діях помічені як чинні місцеві депутати, так і лідери політичних партій, що завітали до міста. Спостерігачі мережі ОПОРА побували на зустрічах, а також відслідковували публікації в місцевих інтернет-спільнотах.

Депутатка Броварської міської ради Вікторія Коваленко балотувалася в 2015 році за списком Радикальної партії Ляшка. Нині очолює депутатську групу ГО "Рідне місто Бровари".

Навесні 2020 року повідомила про намір балотуватися на посаду голови Броварської ОТГ. Нині активна у піарі на особистій сторінці у мережі Фейсбук та сторінці ГО «Рідне місто Бровари».

Від весни 2020 року в місті Бровари були розміщені білборди з її зображенням. 

20 серпня на сторінці "МФК "Бровары" 2009 р.", головний тренер МФК «Бровари» Олександр Кириченко, розмістив подяку чинній депутатці Броварської міської ради Вікторії Коваленко за придбання 48 комплектів спортивної форми для дітей-футболістів клубу. Ця ж подія була висвітлена в місцевих інтернет-ЗМІ, зокрема на сайті "Трибуна Бровари" та поширена у групах мережі Фейсбук.

Також, на особистій сторінці Вікторії Коваленко у фейсбуці та в місцевих броварських інтернет-групах, було розміщено оголошення про зустріч 27 серпня 2020 року на стадіоні в парку «Перемога» з Андрієм Пальчевським – лідером партії «Перемога Пальчевського», Михайлом Присяжнюком (згодом не приїхав на зустріч) та Вікторією Коваленко – депутаткою Броварської міської ради, громадською діячкою, волонтеркою.

фото зі сторінки Коваленко Вікторія Миколаївна у Facebook

Під час вищезгаданої зустрічі Андрій Пальчеський на футбольному полі представив Вікторію Коваленко як голову Броварської команди партії «Перемога Пальчевського». Очільниця команди в свою чергу презентувала команду однодумців, серед яких члени ГО «Рідне місто Бровари» – депутати міської ради Максим Семенов, Володимир Білокінь, Вадим Андрієвський, головний тренер МФК «Бровари» Олександр Кириченко, бізнесмени та інші особи. Члени команди, як і сама Вікторія Коваленко нещодавно, подарували всім п’ятьом командам МФК «Бровари» нову іменну форму, вручили її тренерам команд. Як зазначено в статті «Трибуна Бровари» – під час зустрічі Вікторія Коваленко не представляла свою передвиборчу програму, однак обіцяла це зробити найближчим часом.

Окрім зустрічей та подарунків, у вигляді спортивної форми,  за підтримки депутата міської ради Вікторії Коваленко впродовж літнього періоду 2019 та 2020 років ГО «Рідне місто Бровари» проводить безкоштовні покази мультфільмів у сквері «Юність», що у Броварах.

Інший потенційний кандидат на посаду голови Броварської ОТГ Дмитро Ратніков («Слуга народу») в місцевих групах та на власній сторінці у фейсбук анонсує зустрічі із мешканцями міста 29 серпня 2020 року, для обговорення проблем ОТГ та шляхів їх вирішення.

На місці зустрічі були розміщені тент та столи у партійних кольорах, агітатори у футболках та зелених кепках, котрі роздавали перехожим запрошення на зустріч. Також на столах були розкладені дитячі розмальовки. Сам Дмитро Ратніков спілкувався із громадянами, консультувався з юристом, що сидів поруч, та обіцяв вирішити проблеми містян шляхом депутатських запитів. Опісля Дмитро Ратніков почав самостійно підходити до перехожих.

Депутат Броварської міської ради, потенційний кандидат на посаду голови ОТГ від партії «Голос» Андрій Саук поширив допис у мережі Фейсбук щодо відсутності так званої «зебри» поблизу одного із найбільших супермаркетів міста Бровари. По тому, за 10 днів, вже 27 серпня Андрій Саук (з його слів) за власний кошт звернувся до спеціалізованої організації і замовив фарбу для розмітки, її вистачило на 2 «зебри» поблизу вищезгаданого у дописі супермаркету та ще на 5 «зебр» в іншій частині міста Бровари.

По тому, за інформацією спостерігачів мережі ОПОРА, дописи про цю подію активно поширилися і обговорювалися в місцевих інтернет-спільнотах фейсбуку.

Також впродовж літа 2020 року активністю в місцевих фейсбук-спільнотах користувалися дописи сторінки політичної партії "Команда Ігоря Сапожка "Єдність", де члени партії та чинні  депутати піарилися на поточному ремонті доріг, під’їздів та іншого.

28 серпня 2020 року під час зустрічі в парку ім. Т. Г. Шевченка у Броварах була змонтована сцена і проведений перший з’їзд партії, на якому чинний мер міста Ігор Сапожко повідомив про намір балотуватися на місцевих виборах, 25 жовтня 2020 року.

Згідно з інформацією спостерігачів громадянської мережі ОПОРА, захід відбувся в робочий час, і присутніми були посадові особи Броварського міськвиконкому. Окрім цього, згідно з оприлюдненими світлинами, під час зустрічі та спільних фото соціальної дистанції, згідно з карантинними обмеженнями, дотримано не було.

У той же день спостерігач громадянської мережі ОПОРА у своїй поштовій скриньці отримав інформаційний бюлетень «Команда Ігоря Сапожка «Єдність», в якій було висвітлено стратегію розвитку місцевої ОТГ на 2020-2025 роки.

«Виборчий кодекс України, в частині 1, статті 52, передбачає, що виборча агітація може розпочинатись днем, наступним після реєстрації кандидата. Що наразі неможливо, оскільки цей етап виборчого процесу розпочнеться лише після 5-го вересня, – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області. – В той же час на Київщині і зокрема в Броварському районі ми можемо спостерігати розгортання активних рекламних кампаній потенційних кандидатів. Однак, поки вони не є суб'єктами виборчого процесу, тобто до своєї офіційної реєстрації, їхні дії не містять прямого порушення Виборчого кодексу і є скоріше порушенням принципу рівності виборів. Адже всі кандидати мають бути в рівних умовах під час проведення своїх кампаній. Крім того варто згадати, що вся агітаційна активність має фінансуватися кандидатами з виборчих фондів, які наразі ще фізично неможливо відкрити, оскільки де-факто відсутні і самі кандидати».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)