Ще до початку виборчої кампанії на Вінниччині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують активну діяльність політичних партій та політиків. Так, на вулицях масово з’явилися білборди та сіті-лайти, політики займаються благодійністю та активізовують свою діяльність.

Так, у місті Вінниця на Хмельницькому шосе пошкоджено білборд з політичною рекламою партії «Перемога Пальчевського». Білборд з написом «Перемога Пальчевського. Об’єднуйтесь! Palchevskуі.win» облито чорною фарбою.

У Тульчині спостерігачі ОПОРИ зафіксували намет Всеукраїнського об’єднання «Свобода», у якому проводять опитування громадян щодо місцевих виборів. Громадянам пропонують відповісти на такі питання:

  • Ви мешканець Тульчина чи району?
  • В якому селі проживаєте? На якій вулиці проживаєте?
  • Чи йдете на місцеві вибори?
  • Чи знаєте свого депутата вулиці (села)?
  • Кого б ви хотіли бачити своїм депутатом?
  • Чи визначились Ви за кого будете голосувати?
  • Оцініть за п’ятибальною шкалою роботу нинішньої міської ради.
  • Які нагальні протереби в ОТГ потрібно вирішити першочергово?

Зазначимо, що в анкеті немає пункту про згоду особи на обробку її персональних даних.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди, які політичні сили та окремі політики розміщували з нагоди Дня Незалежності України.

Так, у Вінниці було розміщено білборди політичної партії «За майбутнє».

У місті Немирів з Днем Незалежності вітав міський голова Віктор Качур.

Білборди з привітаннями від голови Вінницької обласної державної адміністрації Сергія Борзова зафіксовано у Тульчині та Калинівці.

Політична зовнішня реклама «Європейської Солідарності» з написом «З Незалежністю не жартують» розміщена у Брацлаві та Немирівському районі.

Також активізувалися політичні партії у соціальній мережі Facebook. Протягом серпня місцеві осередки почали активно представляти свої команди та заявляти про свою учать у виборах. Так, активно про себе інформує новостворена «Партія вінничан» та ГО «Рух справедливості», яка є однойменною з політичною партію «Рух справедливості». Активними у соціальних мережах також є місцеві осередки політичних партій «Європейська солідарність», «Українська стратегія Гройсмана» та «Слуга народу».


Раніше ОПОРА повідомляла, що Вінниччину заполонила політична реклама, активно розпочалася благодійна активність «із політичним відтінком», а в Калинівському районі роздавали заморожену курятину від ГО «Соціальні ініціативи Мейдича Олега». Крім того, голова Вінницької ОДА та його заступниця знялися у політичній рекламі партії «Слуга народу».

Як повідомляла ОПОРА, Національне агентство з питань запобігання корупції роз’яснило, політичні партії не повинні займатись благодійністю. Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Адже за законом, такі дії містять ознаки непрямого підкупу виборців.

Також ОПОРА нагадує, що агітація у соціальних мережах вже давно стала невід'ємною частиною передвиборчої кампанії. Але політична реклама у Facebook або Instаgram досі не регулюється законодавством.

За допомогою сайту ОПОРИ Facebook Analyzer можна аналізувати, що і за скільки українські політики та партії просувають у соцмережах.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)