25 серпня на засіданні територіальної виборчої комісії Черкаського району між більшістю членів комісії та членом ТВК від партії “Громадянська позиція” Олександром Кириченком виник конфлікт. Про це інформують представники Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області.

Попри те, що територіальна виборча комісія Черкаського району вчасно сформувала склади сільських комісій та виконує норми законодавства щодо забезпечення належного проведення виборів до місцевих органів влади, які мають відбутися 25 жовтня, засідання комісії супроводжуються перманентними конфліктами.

За словами керівниці ТВК Любові Здоровенко та її заступника Сергія Романенка, член ТВК Олександр Кириченко постійно заважає проводити засідання: постійно щось вигукує, поводить себе невиховано, звертаючись до керівництва на “ти”, або ж вигукує щось на кшталт “Сєрьожа”, “Голова”.

У коментарі спостерігачу ОПОРИ заступник ТВК Сергій Романенко зауважив, що представник від “Громадянської позиції” Олександр Кириченко під час засідань ТВК дозволяє собі ходити по залу, сідає в президію ТВК та й взагалі поводить себе незвично. За його словами, такі дії часто переростають у конфлікти і сварки.

За словами членів ТВК, на одному з попередніх засідань після відмови Олександром Кириченком прийняти присягу і показати свій паспорт, між ним і членкинею комісії Іриною Романухою виник конфлікт, який переріс у штовханину зі сторони Кириченка. До ТВК був викликаний екіпаж поліції, а комісія склала відповідний акт. У результаті Олександр Кириченко все ж прийняв присягу.

Нагадуємо, відповідно до п. 7 ч. 4 ст. 208 ВКУ “Повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково у зв’язку з відмовою від складення присяги члена комісії”.

На засіданні районної ТВК 25 серпня, на якому був присутній спостерігач ОПОРИ, Олександр Кириченко, дійсно заважав проводити засідання вигуками, вимогами співати гімн України перед кожним засіданням комісії, поводив себе невиховано.

Під час засідання і після його завершення керівництво ТВК і члени постійно вступали у словесні перепалки з Олександром Кириченком.

Представникам ОПОРИ член ТВК Черкаського району Олександр Кириченко відмовився надавати коментар.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.