На Дніпропетровщині відбулися засідання територіальних виборчих комісій, на яких були сформовані районні у місті, сільські і селищні ТВК. Члени комісій сумнівалися в ідентичності пристроїв для жеребкування та звинувачували один одного в спробах монополізувати формування керівного складу виборчої комісії.

Дніпровська міська ТВК на четвертому за рахунком засіданні сформувала склад 8 районних у місті комісій. Всього було зареєстровано 728 подань від партій. По 16 осіб було подано від партій, які представлені у Верховній Раді, та по 8 від «Солідарність жінок України» й «Україна майбутнього». Решту кандидатів подавали представники 70-ти партій. Таким чином було сформовано Амур-Нижньодніпровську районну у місті Дніпрі, Індустріальну районну у місті Дніпрі, Новокодацьку районну у місті Дніпрі, Самарську районну у місті Дніпрі, Соборну районну у місті Дніпрі, Центральну районну у місті Дніпрі, Чечелівську районну у місті Дніпрі та Шевченківську районну у місті Дніпрі територіальні виборчі комісії.

Частина членів комісії не погодилась з розподілом керівних посад у районних у місті ТВК. Згідно з першою постановою, яка не набрала достатньої кількості голосів, більшість керівних посад (8) отримували кандидати від «Слуги народу». Член комісії Андрій Гусак (Партія Єдності) звинуватив голову комісії Олександра Саленка («Слуга народу») в спробах монополізації керівного складу ТВК на користь партій «Слуга народу» та «За майбутнє». Тож більшість членів комісії проголосували за альтернативний розподіл. Таким чином найбільше керівних посад отримали представники партій:«Європейська Солідарність» (4), ОПЗЖ (3), «Слуга народу» (2), «Голос» (2). По одному представнику мають наступні партії: «Партія Єдність», «Альтернатива», «Влада народу», «Наша земля», ВО «Батьківщина», «Час змін», Блок Дмитра Голубова «Велика Країна», «Відродження і розвиток», «Пропозиція», «Партія захисту прав людини», «Національна демократична партія України», «Сонце», «Нова демократія».

Криворізька міська ТВК сформувала 7 районних у місті виборчих комісій: Довгинцівську, Інгулецьку, Металургійну, Покровську, Саксаганську, Тернівську та Центрально – Міську ТВК. Було розглянуто 134 подання від 21 партії, найбільше від ВО «Батькіщина», ОПЗЖ, «Європейська Солідарність», «Слуга народу», «За майбутнє», «Важливий кожен», «Опозиційний блок», «Партія регіонів», «Опозиційний блок – Партія миру та розвитку» – по 7. Одне подання було відхилено через те, що на поданні політичної партії була вказана назва «Успішна Україна», а на печатці була вказана політична партія «Щаслива Україна». Серед керівного складу комісій найбільше членів у партій: «Опозиційна платформа – За життя» (6), ВО «Батьківщина» (6), «Слуга народу» (5), «Європейська Солідарність» (4).

Кам’янська міська ТВК прийняла 186 подань від 58 партій для утворення трьох районних у місті ТВК. Подання внесли партії: «Сила», «Справа», «Українська партія», «Єдність», ПП «Партія Єдності», «Блок Володимира Сальдо», «Блок Володимира Голубова», «Дух нації», «Студентська партія України», «Партіоти Волині», «Херсонці», «Наш дім – Одеса», «Піратська партія України». На засіданні були присутні 14 членів Кам'янської міської ТВК.

Перед проведенням жеребкування у Наталії Шкуренко (представниця партії «Українська солідарність») та Тимура Левченка («Бджола») виникли сумніви щодо ідентичності пристроїв, які використовували для жеребкування. В результаті обговорення технічний працівник, який витягав їх, робив це у рукавичках. За результатами жеребкування (7 вакантних місць до кожної ТВК) до ТВК Південного району увійшли представники партій: «Опозиційний блок – За життя», ГПР В. Наливайченка «Справедливість», «Народний фронт», Блок Володимира Сальдо, «За майбутнє», «Наша Земля», «Альтернатива». До ТВК у Дніпровському районі: Блок М. Саакашвілі, «Народно-демократічна партія», «Наш дім – Одеса», «Партія регіонів», «Народний фронт», Блок В. Миколаєнка, «Херсонці». До ТВК у Заводському районі: «Молодь до влади», «Опозиційна платформа – За життя», «Народний порядок», «Партія національного відродження», «Студентська партія», Блок Володимира Сальдо, «Час змін». Найбільше керівних посад у складі районних у місті ТВК отримала партія «Європейська Солідарність» – 2 посади.

Дніпровська районна ТВК сформувала 15 виборчих комісій. Було розглянуто 332 подання від 28 партій, найбільше від ВО «Батькіщина» (42), «Європейська Солідарність» (42), «Слуга народу» (40), ОПЗЖ (37), «За майбутнє» (27). Були відхилені подання до Слобожанської селищної ТВК, Любимівської сільської, Ляшківської сільської, Царичанської селищної, Новопокровської селищної, Обухівської селищної, Петриківської селищної, Новоолександрівської сільської, Сурсько-Литовської сільської та до Чумаківської сільської виборчій комісії. В жодній комісії не було формування складу за поданням голови районної виборчої комісії. Серед керівного складу комісій найбільше членів у партій: «Європейська Солідарність» (7), ВО «Батьківщина» (5), «Слуга народу» (5), «Опозиційна платформа – За життя» (4).

Криворізька районна ТВК сформувала 12 сільських та селищних виборчих комісій. Було опрацьовано більше 600 подань від 18 партій, найбільше від ОПЗЖ, «Слуга народу», «Батьківщина», «За майбутнє» (по 24), «Європейська Солідарність» (18). Було відхилено 1 подання від партії «Наша Країна» (подання на Карпівську ОТГ) через невідповідність вимогам Виборчого кодексу України. Жеребкування при формуванні складу відбулось на другому засіданні по трьом сільським комісіям: Лозуватська, Новопільська та Софіївська виборчі комісії. Найбільше членів керівного складу у партій: «Слуга народу» (8),ВО «Батьківщина» (8), ОПЗЖ (6), «Європейська Солідарність» (4) та «За майбутнє» (3).

Кам’янська районна ТВК утворила 6 сільських та селищних виборчих комісій. Було внесено 74 подання від 8 партій. До Криничанської селищної виборчої комісії увійшли 17 осіб; Вишневої селищної виборчої комісії – 10; Саксаганської селищної виборчої комісії – 11; Лихівської селищної виборчої комісії – 11; Божедарівської сільської виборчої комісії – 14; Затишнянської сільської виборчої комісії – 10 осіб.

Найбільше кандидатур до складу виборчих комісій було подано партіями «Слуга народу» (18), ОПЗЖ (18), «Батьківщина» (14), «Європейська солідарність» (12). Члени Кам’янської районної ТВК призначили керівний склад виборчих комісій пропорційно до подань кожної політичної партії. Лише між поданнями від партій «Соціальна реконструкція», «За майбутнє», «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» (від кожної партії було по 1 поданню) відбулося жеребкування на керівну посаду виборчої комісії.

Новомосковська районна ТВК сформувала 6 сільських і селищних комісій. Членами комісії було розглянуто 118 подань від партій. Найбільше кандидатур до складу виборчих комісій було подано партіями «Слуга народу» (18), ОПЗЖ (18), «Батьківщина» (16), «Європейська Солідарність» (11), «Солідарність жінок України» (11). При формуванні складу комісій відбулося жеребкування по Піщанській ТВК (26 подань), Губинівській (22 подання), Черкаській (20 подань) та Личківській ТВК (20 подань). Серед керівного складу комісій найбільше членів у партій: «Слуга народу» (5), «Опозиційна платформа – За життя» (3), «Європейська Солідарність» (3), ВО «Батьківщина» (2).

Павлоградська районна ТВК сформувала 5 сільських і селищних комісій. Надійшло 86 подань від 13 партій, з них найбільше від партій: «Слуга народу» (10), «Опозиційна платформа – За життя» (10),«Європейська Солідарність» (10), «За майбутнє» (10), ВО «Батьківщина» (9). Жодне подання не відхилили, жеребкування не проводилось, подань від комісії для формування складу не було. Найбільше членів керівного складу у партій: «Слуга народу», «Європейська Солідарність», ОПЗЖ, ВО «Батьківщина», «За майбутнє» (по 2).

Синельниківська районна ТВК на засіданні 25 серпня сформувала 17 територіальних виборчих комісій: Брагинівську, Васильківську, Великомихайлівську, Дубовиківську, Зайцівську, Іларіонівську, Маломихайлівську, Межівську, Миколаївську, Новопавлівську, Петропавлівську, Покровську, Раївську, Роздорську, Славгородську, Слов’янську та Українську ТВК. Було 247 подань від партій, 1 особу включено в комісію за поданням Синельниківської районної виборчої комісії. Було відхилено кандидатури 5 осіб, через те що вони були на їх ім’я було по два подання від різних суб’єктів. 4 особи одночасно були подані від місцевої організації ОПЗЖ та від «Слуги народу». Одна з відхилених осіб, Алла Корнєва, вже прийняла присягу та є членкинею Синельниківської міської територіальної виборчої комісії. При створені 4 виборчих комісій відбувалось жеребкування: Васильківська ТВК (19 подань), Іларіонівська ТВК (20 подань), Межівська ТВК (23 подання), Раївська ТВК (20 подань). В Брагинівську ТВК включено 1 особу за поданням голови Синельниківської районної виборчої комісії. Серед керівного складу комісій найбільше членів у партій: «Опозиційна платформа – За життя» (14), «Європейська Солідарність» (9), «Слуга народу» (8), ВО «Батьківщина» (8).

Нікопольска района ТВК сформувала 5 виборчих комісій. Від партій було 86 подань. Жодного подання не було відхилено, також не було жодного подання від голови районної ТВК. Жеребкування відбулося тільки по Томаківській ТВК. Серед керівного складу комісій найбільше членів у партій: «Опозиційна платформа – За життя» (18), ВО «Батьківщина» (18), «Слуга народу» (17), «Європейська Солідарність» (12).

Довідка. 17 липня народні депутати України проголосували за проєкт Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів». На Дніпропетровщині замість 22 районів тепер утворено сім – Дніпровський, Новомосковський, Нікопольський, Криворізький, Павлоградський, Синельниківський та Кам’янський.

Нагадуємо, що відповідно до ч. 1. Ст. 203 Виборчого кодексу України, «склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій політичних партій у кількості не менше дев’яти і не більше вісімнадцяти осіб».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)