У Кропивницькому не вчасно сформували Подільську та Фортечну районні виборчі комісії у місті. Рішення про утворення комісій прийняли 26 серпня. А згідно з Виборчим кодексом, ТВК потрібно було утворити до 25 серпня включно. 

Як повідомили спостерігачі ОПОРИ, 25 серпня пройшло засідання Кропивницької міської територіальної виборчої комісії. Члени комісії провели жеребкування, а також зняли із жеребкування Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина родина». Рішення про відхилення подання від партії «Єдина родина»  обґрунтували тим, що Кіровоградська обласна партія подала два подання. Також члени комісії проголосували за формування районних виборчих комісій. Це рішення підтримали вісім членів ТВК із 14 присутніх (склад комісії 18 осіб).

 «У нас не було прийняте рішення про формування районних комісій, оскільки ТВК порушила 12 частину статті 36 і проголосувала більшістю від кількістю присутніх, а не від складу. 26 серпня ми отримали рекомендацію від Центральної виборчої комісії – всю процедуру зробити заново, в тому числі і жеребкування, що ми і зробили. Партія «Єдина родина» подала два подання і принесли клопотання про відкликати одного з них. Учора ми не мали рекомендації з ЦВК і аби себе убезпечити, не брали до урахування жодного подання. Учора, 26 серпня, взяли до врахування під час жеребкування перше подання політичної сили», – розповіла голова Кропивницької міської територіальної виборчої комісії Тетяна Буземська. 

«У Кропивницькому формування районних рад у місті відбулося з порушенням. Згідно з  частиною 6 статті 203 Виборчого кодексу України районні виборчі комісії формують склад сільських, селищних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за шістдесят днів до дня чергових виборів. А це 25 серпня», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області. 

Згідно з частиною 4 стаття 36 Виборчого кодексу України засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини складу. 

У частині 12 статті 36 цього ж кодексу йдеться, що рішення виборчої комісії після його розгляду та обговорення на засіданні виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії. Рішення комісії набирає чинності з моменту його прийняття

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)