У 6 населених пунктах до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності місцеві осередки «Європейської Солідарності» провели заходи. Серед посадовців активними були голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький та директорка департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Юлія Шопська.

«Власне помешкання отримала юна мешканка Жовківщини. Ключі від квартири та подарунковий сертифікат дитині, позбавленій батьківського піклування, передали голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький та народний депутат Ростислав Тістик», - написала на своєму сайті 23 серпня Жовківська районна державна адміністрація. Вартість квартири 385 тисяч гривень. З них 365 тисяч гривень - це державна субвенція та 20 тисяч від Потелицької сільської ради. Зазначимо, що, окрім посади голови обласної державної адміністрації, Максим Козицький є очільником обласного осередку партії «Слуга народу».

Фото Романа Черніховського

Того ж дня Максим Козицький, Ростислав Тістик (народний депутат «Слуга народу») та місцеві чиновники відкрили спортивний майданчик у місті Рава-Руська. Загальна вартість майданчика – 2 мільйони гривень. Рівно половина суми – це гроші з обласного бюджету, ще 50% - кошти  громади.

Фото зі сторінки Максима Козицького

У цей день Козицький з Тістиком також були на відкритті дитячого садочка у селі Борщовичі, що на Пустомитівщині. Цей дошкільний навчальний зводили у рамках програми «Велике будівництво».

Далі очільник Львівської обласної державної адміністрації відвідав місто Золочів. Разом з Максимом Козицьким були народний депутат Ростислав Тістик, начальник управління фізичної культури та спорту ЛОДА Роман Хімяк, директорка департаменту агропромислового розвитку обласної адміністрації Юлія Шопська. У Золочеві посадовців відкрили два спортивних майданчики.

Фото зі сторінки Максима Козицького

Майданчик з наливним покриттям облаштовано у рамках реалізації Комплексної програми розвитку фізичної культури та спорту Львівщини на період до 2021 року, майданчик з тренажерним обладнанням - за гроші обласного, районного бюджетів та спонсорських коштів.

На своїй сторінці у соцмережі директорка департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Юлія Шопська зазначила, що до будівництва майданчика долучилася «Фундація Шопських». Засновниками громадської організації «Фундація Шопських» є Юлія Шопська та її чоловік Федір.

Також у Золочеві посадовці відкрили будинок сімейного типу, який звели за бюджетні кошти. На відео зі заходу можна побачити подарунки у руках посадовців: телевізор, мікрохвильову піч, кухонний комбайн.

«Приємно здивований, що до нас завітали жителі та гості міста, а також голова ЛОДА Максим Козицький. Та ще й не з пустими руками - подарунковим сертифікатом на 10 000 грн», - написав на своїй сторінці у соцмережі депутат Львівської обласної ради (фракція «УКРОП») Юрій Сидорович. У Золочівському районному домі імені Ігоря Білозіра у цей день відкривали танцювальний зал, де навчається колектив «Первоцвіт», яким керує Сидорович.

Фото Юрія Сидоровича

Наступного дня, 24 серпня, очільниця департаменту агропромислового розвитку Юлія Шопська подарувала м'ячі для футбольних команд під час турніру у селі Мармузовичі Золочівського району. 

Фото Буського медіа порталу

 У телефонні розмові Юлія Шопська повідомила ОПОРІ, що подарунки куплені за гроші фундації. На уточнююче запитання чому на заходах її представляють, як посадову особу, а презенти вона дарує, як приватна особа, Шопська відповіла «нехай тоді будуть від адміністрації».

Згодом до ОПОРИ зателефонував чоловік, який назвався представником «Фундації Шопських». Він пояснив, що подарунки – це гроші організації.  «Юлія Шопська на заходах була, як посадова особа у делегації очільника Львівщини або на запрошення місцевих. Повірте там все нормально. Якщо так говорити чисто і відверто, там є політичні певні амбіції, але вони вже будуть реалізовані у вересні», - додав чоловік.

Напередодні свят спостерігачі ОПОРИ також зафіксували у селищі міського типу Олесько, у містах Золочів та Броди (Золочівський район) плакати-привітання Юлії Шопської з Днем Незалежності України.

Конкурс до Дня незалежності на своїй сторінці у Фейсбуці проводить «Європейська Солідарність Мостищини». За відповідь на 10 запитань про Україну, переможцям обіцяють телевізор, колонку та смарт-годинник. У дописі зазначається, що спонсор конкурсу депутат Львівської обласної ради Євген Буба. У 2015 році в обласну раду Буба був обраний від Радикальної партії Олега Ляшка. Нині він входить у депутатську групу «Незалежні».

Євген Буба прокоментував ситуацію так: «Призи купив особисто, так. Гроші мої, задекларовані. Я все життя займаюся благодійними акціями. Напередодні Дня Незалежності я думаю, це непогано молодь збудити. Якщо б це була виборча кампанія, я розумію, що ви маєте на увазі. А на ці вибори я ще не знаю чи піду».

«Європейська Солідарність» організувала дитяче свято з аніматорами, науковим шоу, концертом на Левандівці (район у місті Львові). А на Сихові (район у місті Львові) – фестиваль.

У місті Стрий партійний осередок провів майстер-класи з образотворчого мистецтва для дітей. Малюнки мають надіслати військовим у зону ООС. А юні художники за свої старання отримали книги та цукерки.  

Бродівська міська організація «Європейської Солідарності» провела футбольний турнір (село Підгородне, Золочівський район). Морозиво та кульки дітям представники політична сили роздавали у Золочеві на заходах до Дня Незалежності.

Фото Тараса Криницького

У Новому Роздолі «Європейська Солідарність» організувала фотозону для містян та одягнула пам'ятник Шевченка у державний стяг. Натомість у Дрогобичі представники політичної сили провели автопробіг, а також роздавали листівки і партійну газету для перехожих.

Фото Європейської Солідарності Дрогобич

Також «Європейська Солідарність» розробила рамку для соцмереж з текстом «З Незалежністю не жартують», яка ймовірно може бути рекламою партії. Її використовують посадовці та відомі особи. Такий лозунг політична партія використовує і на білбордах.

Аналогічну рамку з текстом «З Днем Незалежності моя Батьківщина» встановлюють на свої профілі держслужбовці, посадові особи. Вона, як стилістично, так і по гаслу, дуже подібна до політичної реклами ВО «Батьківщина». 

Велопробіг до Дня Державного Прапора, а також розіграш вишиванки провела Львівська міська організація ВО «Батьківщина». На Перемишлянщині ВО «Батьківщина» придбала спортивну форму для місцевого спортклубу. У Трускавці «батьківщинці» відвідали фінал турніру з дворового футболу. У Стрию місцевий осередок провів стрілецький турнір. 

На Майдані Незалежності у Стрию місцевий осередок «Голосу» організував фестиваль фарб до Дня Незалежності та Дня Державного Прапора.

Фото Баби Рузі

У Дрогобичі Українська Галицька Партія роздавала перехожим державні стяги.

Львівська міська організація ВО «Свобода» організувала родинне свято на Сихові. У тому ж районі зустрічався з мешканцями депутат Львівської обласної ради Руслан Кошулинський (фракція ВО «Свобода»).

Благодійний фонд «Добре Серце» Олега Канівця долучився до проведення футбольного турніру до Дня Прапора. На минулорічних парламентських виборах Канівець балотувався у 126 виборчому окрузі (суб'єкт висування «Громадянська позиція»).

Фото Василя Багрича

Молодіжна рада Стрийщини, учні, вчителі, студенти, майстри професійно-технічного училища, директори закладів культури на День Незалежності піднялися на найвищу точку Львівщини гору Пікуй. Захід відбувся за сприяння голови Стрийської районної ради Романа Козака.

«Знаю, що вони мали їхати, попросили автобус, я дав їм. А скільки їхало людей, я нічого не знаю. Там не було агітації, там ніхто за мене не агітував. Ми довго співпрацюємо з молодіжними організаціями, та й пишуть про мене, дякують. Я їх не заставляю цього робити. Я скажу, щоб більше мені не дякували», - розповів ОПОРІ Роман Козак.

Фото Ольги Бондар

На гору Щек піднялися у День Незалежності мешканці Бібрської ОТГ. На вершині підняли державний символ. У місті відкрили пам'ятну дошку та презентували книгу «Українське культурне життя міста Бібрки до 1939 року». Участь у заходах взяв заступник міського голови Бібрської ОТГ Максим Заблоцький. Раніше Заблоцький був помічником народного депутата Олега Синютки («Європейська Солідарність»).

Фото Максима Заблоцького

У селі Нижня Яблунька Старосамбірського району відбувся щорічний футбольний турнір присвячений героям АТО за підтримки депутата Львівської обласної ради Михайла Дзюдзя (фракція «Європейська Солідарність»). Також Дзюдзь взяв участь у відкритті меморіальної дошки у селі.

Фото Народного дому села Нижня Яблунька

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області розповідає:

«Чим ближче день голосування, тим більше фактів того, що можна назвати дочасною передвиборчою агітацією фіксує ОПОРА. На жаль, у зв'язку з особливістю скорочених, аніж зазвичай, часових рамок виборчого процесу місцевих виборів у 2020 році, значна частина агітаційних заходів, які проводять потенційні суб'єкти виборчого процесу, перебувають поза правовим полем. Оскільки виборчих процес офіційно розпочинається лише 5 вересня, будь-яка політична реклама, яку розміщують й поширюють партії, потенційні кандидати, а також заходи агітаційного характеру, які вони проводять до цього часу, не можуть трактуватися як агітація. Також, на жаль, виборче законодавство не регулює правил здійснення агітації в Інтернеті та соціальних мережах, які дуже активно використовуються партіями та потенційними кандидатами в агітаційних цілях. Це означає, що хоча де-факто виборча кампанія відбувається, проте через те, що з погляду законодавства - це не вважається агітацією. Ніхто не може бути притягнений до відповідальності, а також не зобов'язаний декларувати кошти, за які здійснюються заходи дочасної агітації. Проте з погляду міжнародних стандартів демократичних виборів, це можна вважати недобросовісною практикою. Лише після офіційної реєстрації кандидатів територіальними виборчими комісіями, вони, як субєкти виборчого процесу, будуть зобов'язані дотримуватися визначених Виборчим кодексом правил ведення передвиборної агітації і нести відповідальність за їх порушення. Зокрема, розміщення політичної реклами без вихідних даних, поширення агітаційних матеріалів не за кошти виборчого фонду, надання виборцям неправомірної вигоди на суму більше 63 гривень, участь державних службовців та посадових осіб в агітаційних заходах у робочий час, використання бюджетних коштів у власних агітаційних цілях або третіх сторін, зловживання службовим становищем тощо передбачає притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності. Проте все те, що ми можемо ймовірно вбачати сьогодні у діях потенційних учасників місцевих виборів до 5 вересня є не більше, аніж інформаційною кампанією або політичною рекламою, яка не передбачає жодної відповідальності з погляду виборчого законодавства».

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)