Станом на 26 серпня 120 жителів Херсонської області скористалися можливістю змінити виборчу адресу за кілька місяців до місцевих виборів. 60% із них змінили Херсонщину на інший регіон.

За даними Державного реєстру виборців ОПОРА визначила, скільки виборців Херсонської області змінили свою виборчу адресу. За період з 1 липня до 26 серпня послугою зміни виборчої адреси 120 осіб, що становить 0,48% від загальної кількості змін. Це найнижчий показник серед областей України.

Серед них 72 громадяни голосуватимуть в інших регіонах України. 18 осіб забажали брати участь у місцевих виборах на території Херсонської області. Ще 30 херсонців змінили виборчу адресу в межах регіону.

Найактивніше змінюють виборчу адресу у міських громадах. Найбільше змін у Херсонській міській громаді. Сюди прибуло 11 виборців, вибуло – 25. У Новокаховській міській громаді кількість виборців, які обрали для голосування цю громаду та, які змінили на іншу однакова – по 6 осіб. До Генічеської міської громади прибули 6 осіб, вибули – 9 осіб.

Нагадаємо, що з 1 липня в Україні діє оновлена процедура зміни виборчої адреси. Зробити це можна до 10 вересня, подавши заяву у відділ Державного реєстру виборців особисто або ж онлайн за допомогою сервісу «Кабінет виборця» (за наявності електронного підпису).

Раніше ОПОРА презентувала покрокову інструкцію зміни виборчої адреси https://www.oporaua.org/news/vybory/mistsevi-vybory/vyborcha_adresa

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.