Учора, 25 серпня, у Кіровоградській області сформували склад сільських, селищних територіальних виборчих комісій. Найбільше подань було від чотирьох політичних партій: Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя» та «Слуга народу».

У Кропивницькому районі сформували 13 ТВК. Жеребкування відбувалося щодо однієї Соколівської територіальної виборчої комісії, претендували 26 кандидатів у члени комісії. Найбільше подань на членів ТВК було від чотирьох партій – «Європейської Солідарності», «Слуги народу»,  Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та «Опозиційної платформи – За життя». Меншу кількість зробила подань партія «За майбутнє».

У Голованівському районі сформували 8 територіальних виборчих комісій. Всього було 14 подань від партій, найбільш активними в поданнях були представники політсил: Веукраїнське обєднання «Батьківщина», «Слуга народу» та «Опозиційна платформа – За життя». Всі ТВК сформували у кількості 17-18 членів. Жеребкуваня відбулося лише у Новоархангельській селищній комісії, 6 чоловік претендували на посаду члена комісії.

В Олександрійському районі утворили 7 територіальних виборчих комісій. Жеребкування проводилося лише для обрання членів до Приютівської ТВК, оскільки кількість подань була більшою за визначену законодавством максимально можливу. Склад цієї ТВК найбільший – 18 осіб. Активними в поданнях були представники чотирьох політичних сил.

Фото з сторінки ВО «Батьківщина» Олександрія

У Новоукраїнському районі сформували 9 ТВК. Жеребкування відбулося у двох комісіях, адже кількість претендентів біла більшою за максимально можливою. Найбільше подань було від «Опозиційної платформи – За життя» та «Європейської Солідарності».

«На Кіровоградщині вчасно сформували сільські, селищні виборчі комісії. Адже згідно з Календарним планом комісії мали утворили включно до 25 серпня. У районах було небагато жеребкувань, що свідчить про невисоку активність політичних сил», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з частиною 4 статті 33 Виборчого кодексу України територіальні виборчі комісії в межах повноважень забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів. Територіальні виборчі комісії є комісіями вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій з відповідних місцевих виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)