Роздільнянська районна територіальна виборча комісія отримала подання на 117 кандидатів у члени сільських і селищних виборчих комісій, які адресувалися Одеській районній ТВК.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, формування складу відповідних ТВК в Роздільнянському районі відбувалось вчора, 24 серпня.

До ТВК надійшли подання на 144 кандидатури на включення до складу восьми територіальних виборчих комісій. Найбільшу кількість кандидатів було подано  місцевими організаціями партій ВО «Батьківщина» – 24, «Опозиційна платформа – За життя» – 23, «Слуга народу» – 22 та «Європейської Солідарності» – 16. Парламентська партія «Голос» подань не вносила.

Жеребкування відбувалося щодо трьох ТВК – Лиманської, Степанівської, Великомихайлівської. Спостерігач ОПОРИ повідомляє, що ТВК проводила відповідну процедуру щодо кожної з трьох ТВК окремо, в той самий час як відповідно до постанови ЦВК №140 від 26.06.2020 зі змінами від 24.07.2020 «Про порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу обласних, районних, міських, районних у містах (у містах з районним поділом), селищних та сільських виборчих комісій» процедура жеребкування проводиться один раз щодо всіх територіальних виборчих комісій одночасно. 

Окрім того, за інформацією спостерігача ОПОРИ, 20 серпня, в останній день внесення до районних ТВК подань щодо кандидатур до складу відповідних сільських та селищних ТВК,  приблизно о 23 годині до комісії привезли пакет з поданнями 117 кандидатур від 24 місцевих організацій партій: «Відродження села», «Влада народу», Радикальна партія Олега Ляшка, «Соціальна реконструкція», «Альтернатива», «Україна без корупції», «Союз лівих сил», Ліберальна партія України, «Велика країна», «Національно-демократичне об'єднання «Україна», «Наш дім – Одеса», Соціалістична партія Олександра Мороза, «Національний прагматизм», «Кияни передусім», «Патріоти Волині», ВО «Громадський контроль», «Народ», Партія Труда, «Відродження і розвиток», «Час змін», «Соціальна справедливість», «Твоя Україна», «Успішна Україна», «Українська православна асамблея».

За результатами їх розгляду з’ясувалося, що на 11 поданнях не було підписів керівника відповідної організації партії та печаток, а всі 24 подання були адресовані Одеській районній ТВК. Комісія запропонувала виправити документи та 22 серпня отримала виправлені  подання: адресовані Роздільнянській районній ТВК, скріплені підписом керівника місцевої організації партії та печаткою відповідної організації партії.

«Ми повідомили людині, яка привозила ці документи, що не можемо їх прийняти. Натомість 22 серпня ми отримали заяву з формулюванням, що районну ТВК просять вважати чинними ці подання, оскільки, на думку авторів заяви, це – технічна помилка, а тому документи слід прийняти. Ми уважно вивчали законодавство, але ніде не знайшли, що ТВК може приймати документи, адресовані іншій ТВК. 24 серпня на засіданні члени комісії одностайно прийняли рішення відмовити у розгляді цих документів», – розповіла ОПОРІ голова Роздільнянської районної ТВК Олена Горчева.

«Виходячи з того, що до Роздільнянської районної ТВК надійшли подання кандидатур до іншої ТВК, цей факт можна розглядати як відсутність повного комплекту документів для того, щоб розглядати кандидатури від відповідних організацій партій на включення кандидатур до складу сільських, селищних ТВК. 22 серпня, коли в комісію надійшли подання, адресовані Роздільнянській районній територіальній виборчій комісії, які підписані керівником відповідної організації партії та скріплені печаткою організації партії, сплинув строк внесення відповідних подань. Згідно з ч. 3, ст. 203 Виборчого кодексу України, кандидатури до складу ТВК можуть бути відхилені з підстав невідповідності поданих кандидатур вимогам до членів виборчих комісій, некомплектності документів подання, або ж порушення строків внесення подання», – пояснила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.   

Відповідно до ч. 6 ст. 203 Виборчого кодексу України, районні виборчі комісії формують склад сільських, селищних виборчих комісій у відповідному районі не пізніш як за шістдесят днів до дня чергових виборів. Відповідно до ч. 9 цієї ж статті, подання щодо кандидатур до складу територіальної виборчої комісії вноситься до відповідної виборчої комісії за підписом керівника місцевої організації політичної партії та скріплюється печаткою місцевої організації політичної партії або печаткою організації політичної партії вищого рівня, або печаткою цієї політичної партії.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)