Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували зовнішню рекламу потенційних кандидатів на посади голів та депутатів місцевих рад в Дніпропетровській області. Найбільше зовнішньої реклами зафіксовано від політичних партій: «Перспектива», «Слуга народу» та «Опозиційна платформа – За життя». Не обійшлося без пошкодження білбордів та наметів.

Так, 15 серпня до Кам’янського відділення поліції поступило повідомлення про пошкодження білборду Блоку Вілкула «Українська перспектива». Рекламний щит був розмальований червоною фарбою.

«Встановлена особа, яка це зробила. З чоловіком була проведена профілактична бесіда. Складено адміністративний протокол за ст.173 КУпАП (дрібне хуліганство). Адміністративний матеріал направлено до Заводського районного суду», - розповіла ОПОРІ Ольга Кузнєцова, заступниця начальника відділу комунікації ГУНП в Дніпропетровській області.

Активно рекламуються у Дніпрі представники партії «Опозиційна платформа – За життя». По всьому місту фіксуються намети, в яких проводиться опитування містян на «місцевому референдумі». На наметах російською написано «Днепр – наш город».

Один з наметів було пошкоджено. «Інформація про цю подію внесена до журналу єдиного обліку Чечелівського відділення поліції. Триває перевірка», - заявила ОПОРІ Ольга Кузнєцова, заступниця начальника відділу комунікації ГУНП в Дніпропетровській області.

15 серпня, у м. Кам’янське (Дніпропетровська область) спостерігачі ОПОРИ зафіксували пошкоджений білборд Геннадія Гуфмана, голови Дніпропетровської обласної організації ОПЗЖ.  «Ми переможемо – стабільність повернеться», - обіцяє політик.

У Дніпрі спостерігачі ОПОРИ зафіксували рекламний щит Геннадія Гуфмана на перехресті вулиць Калинова та Янтарна, на якому міститься інформація російською мовою.

У статті 32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»говориться, що мовою реклами в Україні є державна мова. Теж саме зазначено у ст. 6 Закону України «Про рекламу». Відповідно до ч.1 ст.10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». Прессекретарка Гуфмана Анна Кондракова у коментарі ОПОРІ зазначила: «Дивіться ст. 10 Конституції України»(«В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України» - ред.). Геннадій Гуфман з 2006 по 2015 рік був депутатом Дніпропетровської міської ради від Партії регіонів та очолював депутатську комісію з питань комунальної власності.На останніх місцевих виборах 2015 року не потрапив до Дніпровської міської ради. У 2019 році балотувався до Верховної Ради 9 скликання по 26 округу (м. Дніпро) від партії "Опозиційна платформа - За життя", але не був обраним. Зараз є головою Дніпропетровської обласної організації ОПЗЖ.

Партія «Пропозиція», лідер – Борис Філатов, міський голова Дніпра, активно рекламується на білбордах та зупинках громадського транспорту, в наметах із зображенням символіки партії роздають газети.

З другої половини серпня в області почали з’являтися білборди партії «Слуга народу» зі слоганом «Дніпро – це ти». Спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд з написом – «Зе! Місцеві. Слуга Народу», на якому зображений потенційний кандидат на посаду міського голови Дніпра Сергій Риженко. Сергій Риженко - головний лікар КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова» та депутат Дніпропетровської обласної ради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». З 2010 по 2014 рік був депутатом обласної ради від «Партії регіонів».

Спостерігачі ОПОРИ в Дніпрі фіксують також зовнішню рекламу партії «Громадська сила», «Європейська солідарність», «Національний корпус» та депутатів міської ради.

В Дніпропетровській області, окрім реклами парламентських партій, зафіксовано білборди місцевих політиків.

В Кривому Розі спостерігачі ОПОРИ помітили листівки з рекламою Блоку Вілкула «Українська перспектива» на вході до станцій швидкісного трамваю (КП «Швидкісний трамвай).

Окрім білбордів чинного міського голови Юрія Вілкула, в місті зафіксована політична реклама Костянтина Павлова. Останній був заступником криворізького міського голови, депутатом обласної ради та нардепом від «Партії регіонів». Наприкінці серпня Вадим Рабинович представив Костянтина Павлова в якості голови криворізької міської організації ОПЗЖ. 21 серпня спостерігачі ОПОРИ повідомили, що білборд з Павловим, розташований біля громадської зупинки «Олімп», залитий червоною фарбою.

Також у Кривому Розі зафіксовані намети із зображенням Ольги Бабенко, депутатки криворізької міськради (ВО «Батьківщина»).

В Кам’янському зафіксована зовнішня реклама партії «Бджола», її лідером є міський голова Андрій Білоусов.

Відповідно до статті 53 Виборчого кодексу України кандидат, партія (організація партії) - суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) - суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства.

Нагадаємо, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)