Зустрічі з виборцями, друкована політична реклама з ознаками дочасної агітації та конкурс із розіграшем подарунків. Таку активність політичної партії “Наш край” спостерігачі ОПОРИ зафіксували в Луганській області.

21 серпня відбулися зустрічі лідера партії, народного депутата Сергія Шахова із місцевими жителями селищ міського типу Марківка та Біловодськ. Не обійшлося і без оформлення зустрічей зовнішньою рекламою — прапорами з партійним слоганом та банерами. Під час своїх виступів Сергій Шахов детально зупинявся на тих проблемах, які наразі постають перед регіоном та обіцяв їх вирішити особисто та за допомогою своєї команди. 

Виступи супроводжувалися мотиваційними закликами і відповідною політичною рекламою у друкованому вигляді: газетами та листівками. Так, роздавали газету “Наш край”, на шпальтах якої міститься інформація про роботу Фонду Шахова щодо допомоги постраждалим в результаті пожежі в Новоайдарському районі Луганської області в середині липня поточного року. Поряд із цим, люди мали змогу взяти окрему листівку, де їх запрошували приєднатися до команди Сергія Шахова в якості кандидата в депутати та залишити свої дані – прізвище, ім’я, по-батькові, адресу, телефон.

Також роздавалися друковані звернення депутата Сергія Шахова до мешканців громади із ознаками дочасної агітації, де він закликає голосувати на прийдешніх виборах за кандидатів від «Нашого краю» - «В нашей громаде на должность главы идет ______________________. Я ручаюсь за него. Но один он не справится, ему нужна команда. И такая есть! Призываю  вас голосовать за депутатов от партии «Наш край»,  - сказано у зверненні. 

Поряд із цим, для реклами політична сила активно використовує мережу Facebook. Помічник-консультант нардепа Дмитро Конов оголосив конкурс на кращий слоган для команди “Наш край”, переможці якого отримають брендований чохол на телефон

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області  в таких ситуаціях дуже важко довести, що кандидат щось порушує, адже офіційно зареєстрованих кандидатів та партій ще немає: “Цією шпариною у законодавстві на місцевих виборах часто зловживають. Найбільш розповсюджені форми дочасної агітації — зовнішня реклама,  реклама у соціальних мережах. Але, як бачимо, і зустрічі з людьми мають місце”.

Стаття 52 Виборчого кодексу України наголошує, що вести передвиборну агітацію можна з наступного дня після того, коли партію чи кандидата буде зареєстровано.

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.