15 громад на Буковині обиратимуть депутатів до сільських, селищних та міських рад за мажоритарною системою, а 35 громад – за пропорційною. Чернівці  – єдине місто області, де  можливий другий тур виборів міського голови.

Разом з тим, відповідно до нового Виборчого кодексу, кількість депутатів, які обиратимуться до сільських, селищних та міських рад, буде залежати від кількості виборців. Там, де налічується менше 10 тисяч виборців, вибори депутатів відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості у багатомандатних виборчих округах, а там, де більше 10 тисяч – за пропорційною із відкритими списками партій.

У Чернівецькому районі 11 громад  обиратимуть депутатів за пропорційною виборчою системою, а 22  громади – за мажоритарною. У  Вижницькому районі  депутати до місцевих рад обиратимуться так: 7 за мажоритарною системою, і лише 2 за пропорційною, у Дністровському – 4 за пропорційною, а 6 – за мажоритарною.

Чернівецький район

Боянська

мажоритарна

Ванчиковецька

пропорційна

Веренчанська

мажоритарна

Великокучурівська

пропорційна

Вікнянська

мажоритарна

Герцаївська

пропорційна

Волоківська

мажоритарна

Глибоцька

пропорційна

Горішньошеровецька

мажоритарна

Кіцманська

пропорційна

Заставнівська

мажоритарна

Мамаївська

пропорційна

Кадубовецька

мажоритарна

Новоселицька

пропорційна

Кам’янецька

мажоритарна

Острицька

пропорційна

Кам’янська

мажоритарна

Сторожинецька

пропорційна

Карпачівська

мажоритарна

Чернівецька

пропорційна

Кострижівстка

мажоритарна

Чудейська

пропорційна

Красноїльська

мажоритарна

   

Магальська

мажоритарна

   

Неполоковецька

мажоритарна

   

 Петровецька

мажоритарна

   

Ставчанська

мажоритарна

   

Сучевенська

мажоритарна

   

Тарашанська

мажоритарна

   

Тереблечанська

мажоритарна

   

Топорівська

мажоритарна

   

Чагорська

мажоритарна

   

Юрковецька

мажоритарна

   

                    Вижницький район

 

Банилівська

мажоритарна

Берегометська

пропорційна

Брусницька

мажоритарна

Вижницька

пропорційна

Вашківецька

мажоритарна

   

Конятинська

мажоритарна

   

Путильська

мажоритарна

   

Селятинська

мажоритарна

   

Усть-Путильська

мажоритарна

   

Дністровський район

Вашковецька

мажоритарна

Кельменецька

пропорційна

Лівинецька

мажоритарна

Клішковецька

пропорційна

Мамалигівська

мажоритарна

Сокирянська

пропорційна

Недобоївська

мажоритарна

Хотинська 

пропорційна

Новодністровська

мажоритарна

   

Рукшинська

мажоритарна

   

Зазначимо, що  в громадах, які обиратимуть депутатів за пропорційною системою, самовисування кандидатів не передбачено законом,  і відповідно, лише там, де існуватиме мажоритарна виборча система –  можливе самовисування.

Усі громади, де діятиме мажоритарна виборча система, отримають по 22 депутати сільської, селищної та міської ради, а в тих громадах, де вибори відбуватимуться за пропорційною системою,  до місцевих рад буде обрано більше 22 депутатів, в залежності від кількості виборців в кожній із громад. Зокрема, Ванчиковецька, Великокучурівська, Герцаївська, Глибоцька, Кіцманська, Мамаївська, Новоселицька, Острицька, Чудейська, Берегометська, Вижницька, Кельменецька, Клішковецька, Сокирянська та Хотинська ради отримають 26 депутатів, Сторожинецька – 34, а Чернівецька – 42.

Також у Чернівцях мера обиратимуть за мажоритарною виборчою системою, адже, частиною 4 статті 192 Кодексу встановлено, що вибори міського (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше осіб) голови проводяться за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному міському виборчому окрузі, що збігається з територією міста згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської територіальної громади. 

При цьому, у Чернівцях можливий другий тур виборів, у випадку, якщо жоден із кандидатів не набрав 50 % голосів +1 голос.  У решті міст Чернівецької області мерів обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості.

Згідно з частиною 5 статті 192 Виборчого кодексу України  виборча система, за якою проводяться вибори депутатів міської, сільської, селищної ради та міського голови, визначається виходячи із кількості виборців, які мають право голосу на відповідних місцевих виборах, станом на перший день місяця, що передує місяцю, в якому розпочинається виборчий процес з відповідних місцевих виборів. Інформація про кількість виборців, які мають право голосу на виборах депутатів міської, сільської, селищної ради та/або міського голови, а також про виборчу систему, за якою проводяться відповідні вибори  оприлюднюється Центральною виборчою комісією на її офіційному вебсайті не пізніш як за п’ять днів до дня початку виборчого процесу відповідних чергових, позачергових, перших виборів депутатів міської, сільської, селищної ради та/або міського голови. Виборча система, за якою проводяться вибори депутатів міської, сільської, селищної ради та/або міського голови, визначена відповідно до цієї частини, не може бути змінена у зв’язку із зміною кількості виборців, які мають право голосу на відповідних місцевих виборах, до призначення наступних чергових або позачергових виборів у такому місті, селі, селищі або відповідній територіальній громаді.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)