Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували зовнішню рекламу потенційних кандидатів на посади голів та депутатів місцевих рад в Сумах. Найбільше зовнішньої реклами зафіксовано від політичних партії: «Слуга народу», «За майбутнє» та «Опозиційна платформа – За життя».

Також зафіксовано білборди із зображеннями народної депутатки по 157 округу Тетяни Рябухи («Слуга народу») та з написом: «Зе! Місцеві. Слуга народу. Суми — це ти»; білборди з зображенням колишнього керівника апарату Сумської обласної держадміністрації Дмитра Живицького із написами: «Сумчани гідні кращого», «Суми велика родина», «Осінь близько», «Серце місту», «Думай про місто», «оЖИВИмо Суми разом»; директора сумського ТРЦ «Мануфактура» Володимира Лободіна із написом: «Майбутнє»; голови Сумської територіальної організації партії «Європейська Солідарність» Вадима Акпєрова із написом: «За європейські Суми»; екс-директорки ТОВ «Коменерго Суми» Інни Босенко із написом: «Коменерго. Нова якість управління ЖКГ»; депутата Сумської міської ради від фракції «За Україну» Євгена Косяненко із написом: «Нова якість управління».

Також зафіксовано білборди потенційних кандидатів від партії «Опозиційна платформа - За життя»: голови обласного осередку партії та депутата Сумської обласної ради Олександра Стрельченка, депутатів Сумської міської ради, співголів фракції «Опозиційна платформа - За життя» Ігоря Перепеки та Віталія Жиленко, а також Олександра Соколова з написом «Настав час об’єднатись».

Крім того спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд партії «Сила і честь» на стіні одного із багатоповерхових житлових будинків.


Ще спостерігачі ОПОРИ зафіксували намети із зображенням символіки партії «Опозиційна платформа - За життя», потенційного кандидата Олександра Соколова та намет партії «Сила і честь».

Окрім цього зовнішню політичну рекламу в місті розмістили такі політичні сили:

  • «Слуга народу»: «Україна – це ти», «Ініціатива президента. Дороги. Дитячі садочки. Лікарні»;
  • «За майбутнє» з написом: «За майбутнє рідної землі»;
  • «Сила і честь» з написом: «Сила і честь. Політична партія. Ігор Смешко. Приєднуйся до команди»;
  • «Перемога Пальчевського»: «Об’єднуйтесь!»;
  • «Пропозиція» з написом: «Продуктивна позиція»;
  • «За Україну» з написом: «Нова якість управління»;
  • «Батьківщина» з написом: «Суми моя Батьківщина».
  • «Європейська солідарність»;
  • «Демократична сокира»;
  • «Народний Рух України»;
  • «За Україну» з написом: «Об’єдналися за європейські Суми».

«Популяризація назви, слогану, логотипу партії вважається політичною рекламою та не підпадає під встановлені Виборчим кодексом України обмеження до початку виборчого процесу та до моменту, коли партія (організація) партії набуде статусу суб’єкта виборчого процесу», — пояснила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області.

Відповідно до статті 53 Виборчого кодексу України кандидат, партія (організація партії) - суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) - суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства.

Нагадаємо, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.