У Харківській області представники ОПОРИ у серпні зафіксували зовнішню рекламу 9 політичних партій, а також політиків, потенційних кандидатів.

Так, в Харкові представники ОПОРИ масово фіксують зовнішню рекламу партії чинного мера «Блок Кернеса – Успішний Харків». Його зображення є не тільки на білбордах і сітілайтах. Численна реклама цієї партії наявна у громадському транспорті, на території приміських автобусних терміналів у парках та скверах, де встановлюють спеціальні прозорі рекламні стенди. Також рекламними плакатами політичної сили Геннадія Кернеса завішані й під’їзди багатоповерхівок.

Партія «Слуга народу» на білбордах використовує жовто-зелений фон, а також напис «Україна – це ти!» Зе! місцеві, Слуга народу». Подібні борди є як в Харкові, так і на території області. Зокрема, в Дергачах, Люботині та Ізюмі.


На білбордах фіксували зображення голови Харківської ОДА Олексія Кучера, його першої заступниці Тетяни Єгорової-Луценко, депутата Верховної Ради Павла Сушка, мера Ізюма Валерія Марченка, Люботинського міського голови Леоніда Лазуренка.

На білбордах політичної сили «Перемога Пальчевського» використовують світлину лідера партії Андрія Пальчевського з гаслом «Об’єднуйтесь!».

Зображення на білбордах партії «За майбутнє» - це небо та пшениця. Політсила використовує слоган: «За майбутнє рідної землі».

На території області фіксували й борди з зображенням народної депутатки України Юлії Світличної з гаслом: «Достойне завтра».

Вона має іменну регіональну партію: «Блок Юлії Світличної «Разом!».

В Ізюмі встановлений борд партії «Нові обличчя». Крім того, в області є білборди партії «Європейська Солідарність».

Також у Харкові представники ОПОРИ фіксували сітілайти із зображенням представників партії «Національний корпус». Реклама партії «Демократична сокира» з гаслом «Партія за яку не соромно» з’являлась на дошках оголошень.

«Розміщення політичної реклами не забороняється чинним законодавством, проте ми можемо спостерігати, що її концентрація росте з наближенням місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Вищевказаний факт може свідчити, що політики та політичні партії фактично починають активні агітаційні кампанії. Розміщення політичної реклами, з метою агітації на майбутніх виборах – це потенційне порушення принципу рівності виборчого процесу, одного з принципів демократичних виборів, адже одні кандидати почали передвиборчу кампанію, в той час як інші почнуть її вже після офіційної реєстрації», - координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Нагадаємо, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1 та 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

Згідно з ч. 1 ст. 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Відповідно до статті 53 Виборчого кодексу України кандидат, партія (організація партії) - суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) - суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.