Станом на 18 серпня 2020 року в Київській області 1 529 осіб звернулись до відділів ведення реєстру виборців, щоб скористатись процедурою зміни виборчої адреси під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Згідно з інформацією Державного реєстру виборців, Київщина нині посідає перше місце серед інших регіонів України за кількістю опрацьованих звернень виборців щодо зміни виборчої адреси. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА.

Згідно з даними Державного реєстру виборців, 986 громадян України, які зареєстровані в інших областях, братимуть участь у виборах на Київщині. 79 осіб, які зареєстровані у Київській області, скористалися процедурою зміни виборчої адреси й голосуватимуть за місцем фактичного проживання в інших регіонах країни. 464 громадяни змінили свою виборчу адресу в межах регіону.

Найбільше звернень щодо зміни виборчої адреси стосувалися Ірпінської міської громади – 308. Жодного звернення не зафіксували в Дівичківській сільській громаді, Поліській селищній громаді та Кожанській селищній громаді.

Згідно із ч. 1 ст. 20 Закону України "Про державний реєстр виборців" кожен виборець у разі зміни його персональних даних, зазначених у частині першій статті 6 та пунктах 1 і 4 частини першої статті 7 цього Закону, може звернутися до органу ведення Реєстру відповідно до своєї виборчої адреси із заявою про внесення змін до його персональних даних у Реєстрі за формою, встановленою розпорядником Реєстру. Така заява може бути подана до органу ведення Реєстру особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Також заява може бути надіслана особою в електронній формі за підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», з використанням мережі Інтернет у встановленому розпорядником Реєстру порядку. Заява, надіслана з використанням мережі Інтернет, повинна містити адресу електронної пошти, на яку заявнику може бути надіслано повідомлення, передбачене цією статтею.

Нагадаємо, цьогоріч на місцевих виборах, процедурою зміни виборчої адреси можна скористатись до 10 вересня включно, детальніше з даною процедурою можна ознайомитися в матеріалі ОПОРИ.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.