За півтора місяця до органів ведення Державного реєстру виборців звернулися 467 мешканців Дніпропетровської області, це шостий показник серед загальної кількості звернень в Україні. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У Виборчому кодексі України оновлено порядок зміни виборчої адреси. Ці зміни набули чинності з 1 липня, і тепер у виборців є можливість подати до відділу ведення Державного реєстру виборців відповідне звернення до 10 вересня цього року, щоб постійно голосувати там, де фактично мешкають.

За інформацією Державного реєстру виборців, станом на 18 серпня 2020 року процедурою оновленої зміни виборчої адреси скористалися 100 осіб, які зареєстровані в Дніпропетровській області, але голосувати будуть в інших регіонах – там, де фактично мешкають. 152 особи голосуватимуть на Дніпропетровщині, хоча зареєстровані в інших областях. Натомість найбільша кількість виборців – 215, змінили свою виборчу адресу в межах регіону.

Найбільше звернень про зміну виборчої адреси в громаду зареєстровано щодо Дніпровської міської та Зайцівської районної громади Синельніківського району – 110 та 43 звернення відповідно. Найбільша кількість звернень щодо зміни виборчої адреси з громади зареєстровано від громадян Дніпровської міської та Іларіонівської селищної громади (Синельніківський район) – 48 та 46 відповідно.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області, розповідає, що велика кількість виборців, за офіційною статистикою це понад 5 млн осіб, не могли раніше скористатись правом голосу на місцевих виборах. «Експерти ОПОРИ неодноразово звертали увагу законотворців до проблеми «мобільних виборців». До даної категорії відносяться «трудові мігранти» всередині країни, внутрішньо переміщені особи та громадяни, які не мають зареєстрованого місця проживання. Зараз важливо, щоби всі виборці зрозуміли - їхній голос має значення для подальшого розвитку громад», - зауважив він.

Нагадаємо, що ОПОРА підготувала детальну інструкцію як людям, які живуть не за місцем реєстрації або не мають реєстрації, проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якщо інше не передбачене цією статтею, а згідно з частиною 3 цієї ж статті за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж визначено відповідно до частини 2 цієї статті. Відповідно до частини 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» у разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.