В Харківській області 299 осіб звернулися до Державного реєстру виборців щодо зміни своєї виборчої адреси. Із таким результатом Харківщина посіла 7 місце серед усіх областей із найбільшою кількістю осіб, які хочуть змінити свою виборчу адресу з, до та в межах області. Про це інформують представники Громадянської мережі ОПОРИ у Харківській області.

Відповідно до даних сайту Державного реєстру виборців станом на 18 серпня, 154 особи, які зареєстровані в інших областях, братимуть участь у виборах на Харківщині.

66 осіб, які зареєстровані в Харківській області, скористалися процедурою зміни виборчої адреси й голосуватимуть за місцем фактичного проживання в інших регіонах. Ще 79 жителів області змінили свою виборчу адресу в межах регіону.

Найбільше звернень щодо зміни виборчої адреси стосувалося міста Харкова – 238 осіб. Це понад 73% від загальної кількості звернень у регіоні. У 20 громадах досі не було зареєстровано жодного звернення щодо зміни виборчої адреси. В інших громадах бажання змінити виборчу адресу поки виявили менше десяти осіб.

Нагадаємо, що ОПОРА підготувала детальну інструкцію про те, як людям, які живуть не за місцем реєстрації або не мають реєстрації, проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якщо інше не передбачене цією статтею, а згідно з частиною 3 цієї ж статті за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж визначено відповідно до частини 2 цієї статті. Відповідно до частини 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» в разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.