На Донеччині заміни відбулися  у п'яти територіальних виборчих комісіях з 30 утворених. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, своїх представників наразі замінили 10 політичних сил.

14 серпня 2020 року Центральна виборча комісія прийняла Постанову  №179, відповідно до якої у Донецькій області змінився склад 5 комісій - у двох районних та трьох міських виборчих комісіях. Зокрема, внесено по одній заміні у Краматорській та Покровській районній ТВК, а також у Білозерській міській ТВК. Три заміни затверджено у Мирноградській міській ТВК. Найбільших змін зазнав склад Покровської міської територіальної виборчої комісії, у якій замінено 5 осіб.

Своїх представників наразі замінили 10 політичних сил. По одній заміні від політичних партій "Наш край", “Партія Конкретних справ”, "Громадянське суспільство", "Альтернатива", "Рівне разом", "Єдина громада", "Велика країна", "Патріоти Волині", "Наш дім - Одеса", "Партія твого міста". Також 2 заміни у складі ТВК зробила місцева організація політичної партії “Єдина громада”.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області розповідає: «Політичні партії мають на це право, вони можуть вносити подання для заміни своїх представників у відповідний ТВК. Однак важливо, щоб вони не зловживали такою можливістю. Адже це може знизити якість роботи комісій. Особливо, якщо ТВК знову буде переформовуватися напередодні дня голосування».

Згідно із частиною 4 статті 33 Виборчого кодексу, територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених цим Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів. 

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково у зв'язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії. У частині 6 цієї ж статті передбачено, що рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчої комісії у зв'язку з внесенням подання про його заміну приймається одночасно з рішенням про включення до складу відповідної виборчої комісії іншого представника від того самого суб'єкта подання із одночасним призначенням цієї особи на відповідну посаду в комісії, яку займав член комісії, повноваження якого достроково припинені.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.