На Донеччині ЦВК утворила та сформувала склад 30 територіальних виборчих комісій. За підрахунками експертів ОПОРИ, до керівного складу ТВК увійшло найбільше представників партії «Слуга народу» – 28 осіб. Також переважну більшість серед керівного складу комісій складають жінки – 65.

10 серпня Центральна виборча комісія провела жеребкування щодо включення кандидатур до складу ТВК та сформувала склад комісій Постановою №172.  У відповідних додатках №№70-99 до цієї Постанови є повний опис складу територіальних виборчих комісій. 

На Донеччині ЦВК утворила та сформувала склад 30 територіальних виборчих комісій. Із них 5 районних ТВК – Бахмутська, Волноваська, Краматорська, Маріупольська та Покровська, а також 25 міських ТВК. Загалом у територіальних виборчих комісіях працюватимуть 540 осіб, у склад кожної комісії входить голова комісії, заступник голови та секретар, а також по 15 членів у кожній окремій комісії відповідно. У Донецькій області жінки складають переважну більшість серед керівного складу комісій – 65 осіб, чоловіки – 25 осіб. 

Керівний склад територіальних виборчих комісій представлений наступними політичними партіями: «Опозиційна платформа – За життя»,  «Блок Вадима Бойченка», «Слуга народу», «За Майбутнє», «Голос», «Європейська Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «ДемАльянс», «Солідарність жінок України», «Опозиційний блок», «Партія миру та розвитку», «Стабільність», Радикальна партія Олега Ляшка, Партія поляків України, «Об’єднання «Самопоміч».

Представники ОПОРИ на Донеччині проаналізували, якою політичною силою найбільше представлений керівний склад територіальних виборчих комісій в області. Тож, найбільш чисельною групою є представники партії «Слуга народу» – 28 осіб. На другому місці за чисельністю представники «Опозиційної платформи – За життя» – 15 осіб. Найменшою чисельністю у керівному складі ТВК представлені партії «Об’єднання «Самопоміч», «Опозиційний блок», «Партія миру та розвитку», Радикальна партія Олега Ляшка – по одній особі відповідно. 

Відповідно до ч. 3 ст. 36 Виборчого кодексу перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення. Згідно з ч. 1 ст. 38 Кодексу член виборчої комісії на першому засіданні виборчої комісії, в якому він бере участь, в обов’язковому порядку ознайомлюється зі змістом частин 3-6 цієї статті, після чого складає присягу.

Нагадаємо, згідно з Постановою ЦВК №161 від 8 серпня 2020 року «Про неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року» на підставі висновків Донецької обласної військово-цивільної адміністрацій встановлено неможливість проведення перших місцевих виборів у 10 територіальних громадах Донецької області. Документ викликав серед виборців Донеччини та політичних партій великий резонанс, зважаючи на те, що до переліку увійшли ті громади, де відбулися загальнонаціональні вибори у 2019 році. ОПОРА закликає відповідальні органи влади докласти максимальних зусиль для забезпечення виборчих прав громадян та створення умов для реалізації місцевими громадами права на місцеве самоврядування. При цьому, безумовно, безпековий фактор повинен бути повноцінно вивчений і врахований під час організації виборів на підставі об’єктивного і колегіального аналізу ситуації.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області, здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.