Центральна виборча комісія затвердила перші зміни членів територіальних виборчих комісій в Харківській області. ОПОРА проаналізувала перші заміни відповідно до Постанови ЦВК №179 від 14 серпня 2020 року.

Так, в обласній ТВК замінили двох членів. «Молодіжна партія України» замінила Євгенію Власовець на Валерія Шилова. Минулого року Шилов був головою окружної виборчої комісії  №174 від ВО «Батьківщина». Раніше він також представляв саме цю політичну силу.

Партія «Єдина Країна» замінила Дмитра Рудяченка на Олександра Тутова. В 2015 році Тутов був членом обласної виборчої комісії від партії «Об’єднання «Самопоміч».

У трьох міських ТВК замінили голів

Крім того, ЦВК замінила голову Чугуївської міської ТВК. Замість Ольги Сушко партія «Солідарність жінок України» подала Анастасію Вяльдіну. Минулого року Вяльдіна була головою комісії на виборчій дільниці №631076 в Чугуєві під час позачергових виборів народних депутатів України на одномандатному виборчому окрузі №176. Вона була представницею кандидата Дмитра Новицького.

Також у цій ТВК партія «Перемога Пальчевського» замінила Віту Власкову на Тамару Смик, а партія «Народ» замінила Альону Шевчук на Валентину Нестеренко.

Ще голову комісії змінили у Богодухівській районній ТВК. Партія «За Майбутнє» замінила Тетяну Нечитайло на Оксану Михайлюченко. Остання очолювала районну організацію ГО «Молоді регіони», а в 2015 році була кандидаткою в Богодухівську міську раду від партії «Відродження».

У цій ж комісії партія «Об’єднання «Самопоміч» замінила Анатолія Савченка на Людмилу Нечипоренко.

У Вочанській міській ТВК також змінився голова. Але на відміну від Чугуєва, там екс-голова комісії не припинив членства у ТВК. Це партія ВО «Батьківщина» зробила рокіровку. Замість Тетяни Пугачової голову став Анатолій Кривенко. В цій ТВК також партія «Перемога Пальчевського» замінила Раїсу Чурманову на Валентину Кравченко.

Серед інших замін – як члени комісій, так і секретарі комісій

В Лозівській районній ТВК «партія Труда» замінила Вікторію Ткаченко на Жанну Гаркушу. В Харківській районній ТВК змінився секретар комісії. Олександра Богданіса від партії «Солідарність жінок України» замінила Юлія Масалітіна. В 2015 році вона була кандидаткою в депутати Мереф'янської міської ради від Радикальної партії Олега Ляшка.

У Балаклійській міській ТВК змінили двох членів. Партія «За майбутнє» замінила Аллу Боєву на Ірину Барську. А партія «Солідарність жінок України» змінила Оксану Шемігон на Юлію Пархоменко.

В Барвінківській міській ТВК змінився секретар. Замість Сергія Ярошенко призначили Микиту Рижова. Це представник партії «За майбутнє».

В Богодухівській міській ТВК партія «Наші» змінила Лілю Чергін на Ксенію Коваленко, а в Дергачівській міській ТВК вони замінили Ольгу Шевчук на Оксану Овчаренко.

У Зміївській ТВК «Партія Шарія» замінила Олександра Чірву на Ігора Бєлова.

В Ізюмській міській ТВК партія Труда змінила Світлану Шеверєву на Михайла Хріпунова, а в Лозівській міській ТВК вони змінили Юлію Сінчук на Оксану Підмогильну.

У Куп’янській міській ТВК «Перемога Пальчевського» подала замість Юрія Воцько Володимира Пасічника.

Дві зміни відбулись в Люботинській міській ТВК. Партія «За Майбутнє» замінила Віру Приходько на Ірину Соколовську, а партія «Солідарність жінок України" – Аллу Яценко на Оксану Щетініну.

В Мереф'янській міській ТВК партія «УДАР Віталія Кличка» змінила Леоніда Гаєвого на Наталю Дейнеко, а партія «Народ» Олега Поважного на Світлану Усіченко.

Найбільша кількість змін відбулася в Первомайській міській ТВК. Партія «За Майбутнє» змінила Вікторію Варавіну на Тетяну Гунько, партія «Солідарність жінок України» поміняла Наталію Шуть на Андрія Лаврентьєва, а партія "Об’єднання "Самопоміч" Олену Ященко – на Наталію Удовиченко.

В Південноміській ТВК партія «Перемога Пальчевського» замінила Яну Шмілич на наталію Тимченко.

В Харківській міській ТВК партія «Віче» замінила Катерину Григову на Мирославу Бежко, Остання має багатий досвід участі у передвиборчих кампаніях. Так, вона була членом окружних комісій від Юлії Тимошенко під час виборів Президента України в 2010 році, в 2014 році була членом окружної виборчої комісії під час президентських перегонів від Василя Сушка, а минулого року була довіреною особою кандидата Іллі Киви.

«Під час перших засідань територіальних виборчих комісій виникла проблема з тим, що з певною частиною членів цих комісій неможливо було вийти на зв'язок. Це може бути пов'язане з тим, що партії робили подання лише щоб «закрити» свою квоту в складах комісій. Ми закликаємо політичні партії, аби вони максимально швидко провели заміни для належного функціонування виборчих комісій», - прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Детальніше ознайомитись із першим складом утворених комісій можна за посиланням.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.