У територіальних виборчих комісіях Одещини відбулися перші заміни їхніх членів. Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії №179, заміни торкнулися 17 ТВК із 27, утворених ЦВК.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала перші заміни у складах ТВК Одеської області. У всіх 17 комісіях відбулися дві або одна заміни. По дві заміни мають: Березівська районна ТВК, Білгород-Дністровська районна, Подільська районна, Балтська міська, Березівська міська, Болградська міська, Роздільнянська міська, Теплодарська міська, Чорноморська міська і Южненська міська. Одну заміну здійснено в Одеській міській та районній ТВК, Ізмаїльській міській і районній, Білгород-Дністровській міській, Роздільнянській районній, Біляївській міській.

Найчастіше оновлення у структурах ТВК області відбувалися у зв’язку з внесенням подань партії «Конкретних справ» – п’ять. По три заміни здійснили партії «Українська православна асамблея», ВО «Батьківщина», «Блок Геннадія Чекіти «За справедливість». Дві заміни здійснили Українська морська партія Сергія Ківалова і «Авангард народу». По одній – «Єдина родина», «Наші», «За права людини», Лібертаріанська партія «5.10», «Солідарність жінок України», «Громадянське суспільство», Європейська партія України, Партія миру та розвитку.

Зазначимо, що у Біляївській міській і Теплодарській міській ТВК заміни стосувалися голів цих комісій: Миколи Пундика (до речі, він є колишнім головою Одеської обласної ради, після призначення його головою ТВК зробив публічний допис у Facebook про те, що не знав про своє включення до складу комісії) і Ольга Присяжнюк.

У Березівській районній ТВК замінено заступника голови комісії і секретаря, у Березівській міській і Роздільнянській міській – заступників. Секретарів замінено в Одеській міській і Балтській міській ТВК.

Всього ж замінено 27 членів ТВК, що складає 5,5% від загальної кількості – 486.

У пункті 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України зазначено, що повноваження члена відповідної територіальної виборчої комісії припиняються достроково у зв'язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

У частині 6 цієї ж статті йдеться, що рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчої комісії у зв'язку з внесенням подання про його заміну приймається одночасно з рішенням про включення до складу відповідної виборчої комісії іншого представника від того самого суб'єкта подання із одночасним призначенням цієї особи на відповідну посаду в комісії, яку займав член комісії, повноваження якого достроково припинені.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)