Перші засідання столичних ТВК відбулись 12 серпня. Комісії з’ясовували стан матеріально-технічної бази, хто і чому не прийшов з відібраних до складу представників. Ті, хто були, приймали присягу. Карантинних вимог або суворо дотримувались, або нехтували ними.

Про це повідомили спостерігачі ОПОРИ.

Засідання Київської міської виборчої комісії розпочалося рівно о 19.00, як і було заплановано заздалегідь. Присутніми було 15 з 18 членів. Троє не прийшли і з’ясувати, чому, комісії поки не вдалося. Члени прийняли присяги і спланували подальшу роботу.

Тут з огляду на пандемію вирішили відмовитися від постійного чергування до офіційного старту виборчої кампанії 5 вересня. А до того часу засідати ситуативно, коли в цьому буде потреба. Міська ТВК розташована в будівлі КМДА, тож карантинний режим особливо суворий. Спостерігач ОПОРИ навіть не міг потрапити на засідання, бо в будівлю пускали лише за попередньо затвердженими списками. Тож голові комісії довелося приходити по нього особисто. Якщо зараз це ще не створює серйозних труднощів, то з початком виборчого процесу може серйозно ускладнити доступ виборців до комісії.

На сайті КМДА існує окрема сторінка Київської міської виборчої комісії. До слова, в КМДА виборчий реманент не простоює без діла — поки не було виборів, переносні скриньки переоблаштували для збору звернень громадян.

В КМДА переносні скриньки переоблаштували для збору звернень громадян

Міська ТВК розташована в будівлі КМДА

У Дарницькій районній ТВК не міряли на вході температури, не було антисептиків, дистанція між людьми порушувалась, а маски члени комісії або ігнорували зовсім, або тримали на столі чи підборідді. Тут варто додати, що матеріально-технічне забезпечення цієї комісії було ще фактично відсутнє - для ТВК не виділили навіть приміщення, тож комісія засідала у конференцзалі Дарницької райдержадміністрації. На засідання не прийшла голова - Кривеха Валентина Романівна (суб’єкт висування – партія «Ми - кияни»). Хоча поки від свого членства у складі комісії жінка не відмовлялась. Засідання провела заступниця, Валентина Плахотнюк. Кворум було дотримано, адже прийшли 11 членів комісії з 18-ти.

Приміщення Дарницької РДА має пандус і ліфт, але градус нахилу пандусу не надто зручний для людей з інвалідністю, тож в майбутньому це може створювати певні перешкоди для доступності до приміщення таких виборців.

Приміщення Дарницької РДА має пандус і ліфт, але градус нахилу пандусу не надто зручний для людей з інвалідністю

З 18 членів Подільської районної ТВК у Києві прийняли присягу 12 осіб, решта були відсутні. Матеріально-технічна база надана, але ще не до кінця: бракує таблички, журналу реєстрації спостерігачів тощо. Приміщення ТВК розташоване на 3 поверсі школи, тож може бути не дуже доступне для людей з інвалідністю. Про карантинні заходи як могла попіклувалася голова комісії - сама принесла термометр для температурного скринінгу. Тут члени комісії дотримувались дистанції і використовували маски. Санітайзером ТВК не забезпечена.

Голова комісії сама принесла термометр для температурного скринінгу

У Деснянській районній ТВК антисептик члени комісії принесли з дому. Одягали маски і намагались тримати метрову відстань. Прийшли 13 з 18 членів комісії, усі прийняли присягу і взялись за організацію роботи. Матеріально-технічна база частково вже забезпечена, дещо ще мають надати. Таблички поки нема - комісія використовує стару, з попередніх виборів. Члени цієї комісії переживають за фінансування, бо на перше засідання частині з них довелося власним коштом друкувати виборчий кодекс і матеріали для засідання.

У Деснянській районній ТВК антисептик члени комісії принесли з дому

У Печерській районній ТВК члени комісії одягали маски лише на вході, а всередині приміщення не дотримувалися ні масочного режиму, ні дистанції. З 18 осіб були присутні 12. На засіданні з’ясувалося, що одна з жінок, призначених до складу комісії, проживає в Одесі, ще до двох керівництво комісії так і не змогло додзвонитись. Тут так само остаточно не визначились, у якому саме приміщення працюватиме ТВК, тож про табличку і матеріально-технічну базу поки не йдеться.

У Печерській районній ТВК члени комісії одягали маски лише на вході, а всередині познімали

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві, зазначив, що проблеми з матеріально-технічним забезпеченням комісій на початку організації виборчого процесу є хронічними для українських виборів. «Така ситуація повторюється на виборах різних рівнів, - додав він. - Комісії починають працювати, а необхідні техніка і канцелярія поступово з’являються. Іноді це всерйоз ускладнює роботу комісій».

Цього року додатково комісіям доведеться вирішувати питання з антисептиками та масками, щоб захистити своїх працівників.

Нагадаємо, перші засідання територіальних виборчих комісій на місцевих виборах відбуваються згідно з календарним планом, розробленим Центральною виборчою комісією - не пізніше, ніж за два дні після утворення їх складу. Ознайомитися з календарним планом можна у постанові ЦВК №163.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)