Засідання Вознесенської міської комісії територіальної виборчої комісії не відбулось через відсутність кворуму, а члени Миколаївської та Вознесенської районних територіальних виборчих комісій все ж вирішили провести засідання та скласти присягу, незважаючи на відсутність необхідної кількості осіб. Громадянська мережа ОПОРА звернулась до ЦВК для роз’яснення цього питання.

Перше засідання Миколаївської обласної територіальної виборчої комісії пройшло без порушень та конфліктів. Перед початком засідання майбутніх членів комісії привітала голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко. На засіданні були присутні 12 членів виборчої комісії, представник ЗМІ та голова попереднього складу обласної виборчої комісії Ірина Пономаренко, яка передала печатку комісії новому голові Федору Барбалату. З усього складу обласної комісії будуть замінені три члена виборчої комісії: Марина Ханикова (відмовилась працювати) − від місцевої організації політичної партії «Блок Міхеіла Саакашвілі», Ірина Гордієнко (відмовилась працювати) − від місцевої організації «Партія Зелених України» та Назарій Вовк (виїжджає за кордон) − від місцевої організації політичної партії «Антикорупційний рух». Ще три члена комісії були відсутні з поважних причин. Комісія провела своє засідання у малому залі обласної ради, але питання надання приміщення для постійної роботи комісії в процесі вирішення.

Перше засідання Миколаївської районної територіальної виборчої комісії відбулось за відсутності більшості від складу комісії. На засіданні були присутні сім членів виборчої комісії і воно було неповноважним. Як повідомив голова комісії Володимир Лєсняков, із шістьма членами не був встановлений зв’язок: від політичних партій «Всеукраїнський народний союз», Української партії «Зелена планета», «Час змін», «Інтернет партія України», «Соціалістична партія Олександра Мороза», «Велика країна». А Тетяна Чавдар, яка представляє місцеву організацію політичної партії «Конгрес українських націоналістів», проживає в Одесі і не зможе виконувати обов’язки члена комісії. Інші члени комісій були відсутні з поважних причин, а деяких повинні замінити. Незважаючи на неповноважне засідання, члени комісії вирішили скласти присяги у наявному складі. Голова комісії мотивував це тим, що Виборчий кодекс не забороняє їм це зробити.

12 серпня відбулося перше засідання Миколаївської міської територіальної виборчої комісії. Воно було повноважним, оскільки в ньому взяли участь 10 членів комісії, в тому числі голова Євген Бабков, заступник голови Ірина Пономаренко та секретар комісії Юлія Паскаль. Усі присутні члени комісії склали присягу. Як пояснили голова Євген Бабков та секретар Юлія Паскаль, двоє членів комісії проживають в інших містах (Руслан Гончаров − від місцевої організації політичної партії «Громада і Закон» та Віктор Овсянніков − від місцевої організації політичної партії «Антикорупційний рух»). До декого не змогли додзвонитися через неправильні номери телефонів, а дехто взагалі відмовився працювати у комісії. Також на засіданні комісії були присутні представники ЗМІ. Приміщення, в якому працюватиме територіальна виборча комісії знаходиться на другому поверсі міськвиконкому, є ліфт.    

Баштанській міській територіальній виборчій комісії не вдалось зібратись на перше засідання у визначені законом строки. Засідання було призначено на 12 годину 12 серпня, однак на нього прибуло всього 9 членів комісії. За словами голови комісії Лілії Гончаренко, основною причиною відсутності кворуму стало те, що до шести членів комісії не вдалось додзвонитися. Мова йде про суб’єктів подання від політичних партій: «Всеукраїнське об’єднання «Громадський контроль», «Нова політика», «Час змін», «Щаслива Україна», «За майбутнє». Вказані контактні номери належать іншим людям або ж просто недійсні. Серед інших причин відсутності на засіданні – участь членів комісії в похоронах та проживання в іншому місті.  Так, деякі члени ТВК запропонували долучити відсутніх членів до засідання у телефонному режимі, однак пропозиція була відхилена. Ввечері того ж дня комісія все ж провела перше засідання в складі 11 осіб. Слід також зазначити, що приміщення, яке виділили для комісії напівпідвальне та наразі не відповідає нормам матеріально-технічного забезпечення: має недостатню площу та аварійні двері, відсутнє необхідне устаткування, відчувається запах цвілі. Тому перше засідання проходило у сесійній залі Баштанської міської ради. 

Баштанська районна територіальна виборча комісія провела своє перше засідання вранці 12 серпня. Присягу склали 11 членів, зокрема присутніми був весь керівний склад комісії. Очікуються заміни від трьох суб’єктів подання-політичних партій: «Соціалістична партія Олександра Мороза», «За майбутнє» і «Європейська партія України». Голові комісії не вдалось зв’язатись із представниками партій «Рівне разом» і «Зелена планета». Перше засідання відбувалось в сесійній залі райради, де минулого року засідала окружна виборча комісія № 130.

Первомайська районна територіальна виборча комісія провела перше засідання 12 серпня о 10 годині. Спочатку не було кворуму, але згодом під’їхали ще два члени ТВК і засідання відбулося. Секретар комісії Катерина Хілкова і Зінаїда Олійник, член комісії від «Слуги народу», відмовились  працювати,  їх мають замінити. Причини відсутності інших шести членів комісії – проживання в іншому місті, неправильний номер телефону для зв’язку.

На перше засідання Первомайської міської територіальної виборчої комісії  прибуло 10 осіб. Всі вони склали присягу. Комісія засідала без секретаря Дмитра Шаманаєва, бо він відпочиває на морі, але в подальшому буде виконувати свої обов’язки. Ще двоє членів комісії від політичної партії «Слуга народу» відмовились працювати, інші відсутні члени комісії проживають в інших містах чи вказали неточні контакти для зв’язку.

Засідання Вознесенської міської територіальної виборчої комісії так і не відбулось у термін, встановлений  Виборчим кодексом. Як повідомила секретар комісії Світлана Сеферян, їй зателефонували від місцевої організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» та попередили, що засідання комісії перенесено на 13 серпня. Дану інформацію підтвердили член комісії від місцевої організації політичної партії «За Майбутнє» Сергій Румянцев та представник штабу політичної партії «Слуга народу», від якої призначена голова комісії Марія Макарова. Попередня причина порушення строків проведення першого засідання − неможливість зібрати членів комісій у необхідній для кворуму кількості.

На засіданні Вознесенської районної територіальної виборчої комісії було присутні вісім членів із 18. Троє членів комісії були відсутні за поважних причин, інші сім членів комісії вказали неправильні контактні дані. Мова йде про представників таких політичних партій: «Слуга народу», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Партія Шарія», Довіряй Ділам, «Громадський контроль», «Народ», «Щаслива Україна». Оскільки для кворуму не вистачало двох членів комісії,  комісія не знала, як вчинити, тому звернулась до куратора ЦВК. Зі слів секретаря комісії  Тамари Фінько, їм рекомендували продовжити засідання та скласти присягу, що вони й зробили. Крім того, заступник голови комісії Наталія Керлан подзвонила двом членам комісії, які були відсутні з поважних причин, та попросила в телефонному режимі підтвердити їхні наміри працювати в комісії.

«Як ми бачимо, під час проведення перших засідань територіальних виборчих комісій застосовувалась різна практика щодо процедури прийняття присяги. При відсутності необхідної кількості членів для повноважного засідання комісії приймали присягу у меншості або переносили засідання, тим самим порушуючи строки проведення. Тому ОПОРА звернулася до ЦВК стосовно роз'яснення питань застосування законодавства України про вибори у частині прийняття присяги та проведення перших засідань. Водночас слід пам’ятати, що на неповноважному засіданні комісія не має права  приймати рішення, оскільки відсутня більшість від її складу. Тому все це може призвести до складнощів у процесі формування сільських, селищних виборчих комісій», − наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області

Відповідно до частини 3 статті 208 Виборчого кодексу України «повноваження усього складу територіальної, дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну, дільничну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, цього Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня».

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)