Виборчий список до Миколаївської обласної ради, ймовірно, коштуватиме партіям більш ніж 180 тис. грн, а до Миколаївської міської ради – понад 73 тис. грн. Даний розмір грошової застави ще збільшиться до початку виборчого процесу, адже у вересні очікується підвищення мінімальної заробітної плати.

Серед рад Миколаївської області, вибори до яких будуть проходити за пропорційною системою, найбільшу кількість грошової застави партіям доведеться сплатити на виборах до обласної ради (180 856 грн), найменше − на виборах до Березанської об’єднаної громади (2 204 грн). Дані суми були вирахувані відповідно до частини 2 статті 225 Виборчого Кодексу України і залежать від кількості виборців та розміру мінімальної заробітної плати. Так, на виборах в населених пунктах із кількістю виборців більше 10 тис. осіб для реєстрації виборчого списку до відповідної ради або для реєстрації на посаду голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) треба сплатити грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо. Станом на серпень 2020 року ця сума становить 18 892 грн на кожні 90 тис. виборців.

Згідно з аналізом ОПОРИ щодо кількості виборців в обласних, районних радах та територіальних громадах станом на 31 липня 2020 року та поточного розміру мінімальної заробітної плати можлива грошова застава для реєстрації кандидатів у депутати становитиме: до Миколаївської районної ради – 102 999 грн, Миколаївської об’єднаної громади – 73 850 грн, Вознесенської районної ради – 30 509 грн, Первомайської районної ради – 25 137 грн, Баштанської районної ради – 22 209 грн, Первомайської об’єднаної громади – 12 264 грн, Южноукраїнської об’єднаної громади – 7 187 грн, Вознесенської об’єднаної громади – 6 916 грн тощо.

Грошова застава для громад із кількістю виборців менше 10 тис. буде вираховуватись дещо інакше. Так, партії доведеться сплатити 20% від мінімальної заробітної плати (тобто 944,60 грн) за кожного кандидати, висунутого до відповідної ради. В свою чергу кандидату, який вирішив балотуватись шляхом самовисування, необхідно внести таку ж суму застави. А кандидат на посаду голови у громаді (міста з кількістю виборців до 75 тисяч) сплатить одну мінімальну зарплату у місячному розмірі – 4 723 грн. Як з’ясувала ОПОРА, громад із кількістю виборців менше 10 тисяч у Миколаївській області – 33.

«Дані цифри є відправною точкою для розуміння приблизних витрат. Слід зауважити, що відповідно до частини 2 статті 225 Виборчого Кодексу України Центральна виборча комісія не пізніш як на п'ятий день після початку виборчого процесу на підставі відомостей Державного реєстру виборців станом на день початку виборчого процесу відповідних місцевих виборів визначає розмір грошової застави для кожного виборчого округу, невідкладно оприлюднює його на своєму офіційному веб-сайті та інформує про це відповідні територіальні виборчі комісії. А зважаючи, що у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт щодо змін до Державного бюджету, де пропонується з 1 вересня 2020 року збільшити мінімальну заробітну плату до 5000 грн, то грошова застава на місцевих виборах, ймовірно, зросте», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.