На Миколаївщині 19 громад мають кількість виборців більше 10 тисяч. Тут кандидати у депутати будуть висуватись виключно за партійними списками. В інших 33 громадах області вибори відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості.

Виходячи з норм оновленого виборчого законодавства для визначення виборчої системи буде враховуватись кількість виборців у населених пунктах станом на 1 серпня 2020 року. ОПОРА проаналізувала, скільки виборців має кожна громада станом на 31 липня 2020 року. Відповідно до даних Державного реєстру виборців щодо кількості виборців у населених пунктах та даних Кабінету Міністрів України щодо територіального розподілу громад області були співставлені значенням та визначені кількісні показники виборців по громадах.

Так, 19 громад на Миколаївщині мають кількість виборців більше 10 тисяч осіб, тому вибори там будуть проходити за пропорційною системою, самовисування у місцеву раду не передбачено. Йдеться про: Миколаївську, Первомайську, Южноукраїнську, Вознесенську, Снігурівську, Кривоозерську, Баштанську, Новоодеську, Березнегуватську, Веселинівську, Новобузьку, Врадіївську, Очаківську, Казанківську, Воскресенську, Шевченківську, Єланецьку, Доманівську та Березанську об’єднані громади. Вибори в інших 33 територіальних громадах Миколаївської області відбуватимуться за мажоритарною системою, де в кожному окрузі буде обрано від двох до чотирьох депутатів.

«Розуміння попередніх показників кількості виборців у громадах для суб’єктів виборчого процесу є дуже важливим. Дані показники дають можливість планувати свою діяльність профільним громадським організаціям та політичним партіям, адже треба розставити акценти та готуватись до різних виборчих правил. Опубліковані показники перевірені та взяті з офіційного ресурсу Державного реєстру виборців. До загальних показників не враховувались виборці, які перебувають у місцях позбавлення волі», − наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Нагадаємо, 12 червня 2020 року Кабінет Міністрів України на засіданні визначив адміністративні центри та затвердив території територіальних громад. На підставі цих рішень ЦВК може призначити перші місцеві вибори у 2020 році на новій територіальній основі. Зокрема, у Миколаївській області було утворено 52 громади.

Відповідно до статті 192 Виборчого кодексу місцеві вибори будуть відбуватись за двома виборчими системами, основним критерієм є кількість виборців. Відповідно до даної статті, в громадах, де зареєстровано менше 10 тисяч виборців, вибори депутатів проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади. А в громадах із кількістю виборців 10 тисяч осіб і більше вибори депутатів відбудуться за системою пропорційного представництва з відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.

Також згідно з частиною 5 статті 192 Виборчого кодексу виборча система, за якою проводяться вибори депутатів, визначається виходячи з кількості виборців станом на перший день місяця, що передує місяцю, в якому розпочинається виборчий процес. Інформація про кількість виборців та про виборчу систему оприлюднюється Центральною виборчою комісією на її офіційному вебсайті не пізніш як за п'ять днів до дня початку виборчого процесу.

 
За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.