22 липня був опублікований законопроєкт №3485, що вносить зміни до виборчого законодавства. Із набуттям ним чинності змінюються й деякі правила для процедури зміни виборчої адреси. Необхідно лише дочекатись, коли Центральна виборча комісія оновить відповідний порядок звернень у своїх Постановах. Про це розповіла старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

"22 червня Президент України підписав законопроєкт №3485, після чого він був опублікований в офіційному парламентському виданні "Голос України" та набув чинності, що вносить зміни до виборчого законодавства. Так, відповідно до змін у Законі України "Про Державний реєстр виборців" при поданні заяви на зміну виборчої адреси не потрібно буде подавати підтверджувальні документи (копії документів). Виборцям слід буде вказати адресу житла, за якою вони фактично проживають та яку просять визначити їх новою виборчою адресою, а у випадку звернення виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, таке звернення повинно бути мотивованим. Текст статті 20 цього Закону після внесення змін міститиме певні неузгодженості, проте, на мою думку, вони мають тлумачитися саме в такий спосіб. Звичайно, для впровадження змін на практиці необхідне оперативне прийняття оновлених редакцій відповідних Постанов ЦВК №88 від 18.05.2020 року та №103 від 11.06.2020 року", - зазначає вона.

Також, вона підкреслює, що тепер змінювати виборчу адресу можна буде не раз на пів року, а раз на рік. Відповідно до змін частини 13 статті 20 Закону України "Про Державний реєстр виборців" виборець, виборчу адресу якого було змінено, зможе звернутися до органу ведення Реєстру із новою заявою про зміну виборчої адреси не раніше ніж через один рік після дати внесення до Реєстру останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Варто зауважити, що до моменту оновлення Центральною виборчою комісією відповідних Постанов діє порядок, що набув чинності 1 липня. Так, щоб змінити або визначити виборчу адресу необхідно до 10 вересня звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців із паперовою заявою, або зробити це через онлайн-форму на сайті ДРВ за наявності електронного підпису. Детальний покроковий алгоритм дій від ОПОРИ доступний за посиланням.