13 серпня в приміщенні Технікуму технологій та дизайну Національного університету водного господарства та природокористування відбувся незвичайний захід. Особливим його робить присутність представників органів влади з різних міст Рівненщини, керівництва обласної ради та адміністрації, а також – режим абсолютної секретності, якого дотримувалися всі учасники дійства.

Напередодні конспіративної зустрічі ОПОРА отримала інформацію, що в Рівному збираються на нараду координатори Партії регіонів по агітаційній роботі з районів та міст області. Відповідне розпорядження за підписом керівника виборчого штабу Олексія Губанова, ніби то, ще минулого тижня надійшло до партійних організацій. Згідно отриманої інформації, зустріч агітаторів мала відбутися у приміщенні технікуму технологій та дизайну, що є підрозділом Національного університету водного господарства. Нещодавно виконуючим обов’язки ректора НУВГП став член Партії регіонів, екс-губернатор Рівненщини Микола Сорока.

Перевіряючи отримані дані, спостерігачі ОПОРИ з’ясували, що об 11 годині ранку до будівлі технікуму почали сходитися люди. Останніми, практично одночасно, до технікуму під’їхали два службові автомобілі чиновників, Шкода та Тойота. Це, в робочий час, на зустріч прибули голова обласної ради Юрій Кічатий, керуючий справами виконавчого апарату облради Микола Яцюк та заступник голови облдержадміністрації, керівник штабу Партії регіонів Олексій Губанов.

Реєстрація учасників заходу відбувалася на другому поверсі навчального закладу. На столі перед входом до актової зали спостерігачі ОПОРИ помітили ручки з символікою Партії регіонів та порядок денний, який починався словами «Рівненський обласний виборчий штаб». Попри наявність агітаційних матеріалів, присутні на заході посадовці з усіх сил намагалися переконати спостерігачів, що зустріч немає ніякого відношення до Партії регіонів та її виборчої кампанії. Правда, пояснень виявилося декілька.

«Охрана, встает охрана…»

Першими своє бачення тематики конспіративного заходу озвучив представник групи молодиків, які зупини спостерігачів на вході до актової зали. Хлопець пояснив, що вони не можуть впустити представників ОПОРИ послухати, що розповідають запрошені високопосадовці через те, що захід приватний. На запитання спостерігачів про те, хто конкретно наказав не пускати на засідання, охоронці відповіді не дали. Представлятися чи назвати свого роботодавця хлопці теж відмовилися. З’ясувати вдалося тільки те, що керує молодиками чоловік на прізвисько «старший». При цьому, хлопці переконували спостерігачів, що вони не знають ні його імені, ні як він на вигляд.

«Я сам попросив…»

З точки зору директора навчального закладу Віталія Станкевича, в актовій залі зібралися представники депутатських корпусів області. В Рівне вони приїхали для того, щоб обговорити соціальні ініціативи Президента.

- Я попросив Юрія Святославовича (голова обласної ради Кічатий Ю.С., - авт.) щоб в нас провели, не в обласній раді, а саме в нас, - пояснює директор технікуму. – Тому, що гріх не скористатися можливістю провести ще й профорієнтаційну роботу.

Відповідальним за те, що в актову залу не впускають журналістів та спостерігачів Віталій Станкевич назвав керуючого справами виконавчого апарату обласної ради Миколу Яцюка. На питання, чи не видається директору технікуму підозрілим той факт, що ініціативи Президента депутати обговорюють за закритими дверима, науковець відповів по філософськи.

- Знаєте, Богу боже, Кесарю кесареве, - сказав пан Станкевич. – Я переслідую свою мету. Мені треба щоб чим побільше людей взнало про діяльність нашого технікуму.

Директор навчального закладу стверджує, що минулої п’ятниці вони заключили договір з обласною радою про оренду приміщення. Однак, ознайомитися з документом спостерігачам не вдалося. Зі слів директора, бухгалтер з понеділка пішла у відпустку.

Внутрішня нарада та обрані ЗМІ

Користуючись доброзичливістю пана Станкевича, спостерігачі попросили науковця провести їх до актової зали, щоб на власні очі переконатися у неправдивості інформації про з’їзд агітаторів Партії регіонів. Директор пояснив, що зробити цього не може. Натомість Віталій Станкевич викликав із зали заступника голови облдержадміністрації Олексія Губанова, який пояснив, що журналістів не запрошували на захід, бо це - внутрішня нарада.

Розмова з заступником голови облдержадміністрації Олексія Губанова

- Є заходи на які журналісти запрошуються, а є заходи, відповідно, внутрішнього характеру, на які журналістів ми не запрошуємо, - каже чиновник. - Це абсолютно нормальна ситуація...

Представники ОПОРИ спробували пояснити посадовцеві, що згідно закону «Про доступ до публічної інформації», засідання органів влади мають бути відкритими для громадян. Однак, пан Губанов твердо стояв на своєму.

- Ще раз, є процедура надання цієї інформації, - не втомлюється пояснювати заступник голови облдержадміністрації. - Просто прийти і сказати, я – журналіст, включити недомовившись фотоапарат на запис відео чи диктофон, цього недостатньо для того, щоб бути присутнім на заході. Є процедура. Є журналісти, які називають себе журналістами. Є журналісти, які думають, що вони журналісти, є журналісти, які представляють реальні засоби масової інформації. Є відповідна процедура взаємодії із засобами масової інформації. Недостатньо будь-якій людині прийти і сказати, я – журналіст, я хочу взяти участь в якомусь заході…

Коли чиновнику запропонували показати журналістське посвідчення, Олексій Губанов заявив що державна реєстрація засобу масової інформації не є підставою для того, щоб надавати ЗМІ інформацію. З його слів, вирішувати хто отримає від влади дані, а хто ні, має відділ внутрішньої політики та прес-служба.

- Посвідчення намалювати можна будь-яке, - каже пан Губанов. – Інтернет засоби теж є різні і ви всі ці відносини маєте врегулювати з прес-службою, з внутрішньою політикою.

Продовження буде

Одразу після розмови із заступником губернатора представники ОПОРИ відвідали відділ внутрішньої політики обласної ради та прес-службу облдержадміністрації. Працівники цих структур запевнили, що нічого не знають про нараду за участі керівників облради та адміністрації. На сайтах органів влади теж відсутня інформація про робочі зустрічі чиновників у приміщенні технікуму НУВГП. Таким чином, слова Олексія Губанова про те, що в понеділок відбувся плановий захід не знайшли свого підтвердження.

Не спростовано також інформацію про те, що в приміщенні технікуму відбувалася нарада координаторів з агітаційної роботи Партії регіонів. Конспірація, наявність охорони, непоступливість чиновників, декілька версій пояснення мети зустрічі… Ці атрибути мало нагадують робочу зустріч представників депутатського корпусу з питань соціальних ініціатив Президента. Інша справа, якщо б чиновники намагалися приховати, що в робочий час, за кошти платників податків, на службових іномарках вони приїжджають на зустріч з агітаторами Партії регіонів. Тоді такі заходи обережності, без сумніву, були б для них виправданими.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
Координатор виборчих програм ОПОРИ у Рівненській області
096 918 74 08