4 листопада 2015 року в приміщенні «Інтерфакс-Україна» Громадянська мережа ОПОРА спільно з представниками ГУМВС України у Києві та Київській області провела круглий стіл. Основною темою для обговорення стали типові порушення виборчого законодавства й ситуація у Києві та області в день голосування та під час підрахунку голосів.

5 11 press 1

Громадянська мережа ОПОРА ставила на меті представити результати співпраці спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА та правоохоронних органів у день виборів та впродовж встановлення результатів голосування.

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві Андрій Савчук зазначив: «В столиці за весь час виборчої компанії спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано близько 170 порушень виборчого законодавства. З них 70 випадків – підкуп виборців, 66 – незаконна агітація, зокрема розміщення агітації без вихідних даних та чорний піар, близько 8 випадків потенційного використання адміністративного ресурсу».

День голосування у Києві пройшов доволі спокійно, але не обійшлося без кількох інцидентів. Зокрема, біля декількох виборчих дільниць стояли певні особи зі списками виборців, які «відмічали» громадян, що голосують поквартирно. Такі випадки були зафіксовані у Шевченківському, Дніпровському та Деснянському районах столиці.

Окрім того, значна кількість порушень пов’язана з недостатньою підготовкою членів ДВК та їхньої не вмотивованістю. Крім того, були зафіксовані випадки грубого порушення виборчого законодавства, коли члени ДВК не залишали печатку комісії у сейфі, а їхали з нею до районної виборчої комісії, де переписували протоколи про підрахунок голосів.

Юрій Деревяга, начальник штабу ГУМВС України в Києві прозвітував, що за усю виборчу кампанію було зареєстровано 1701 повідомлення про порушення. Розпочато 60 кримінальних проваджень, з них дев’ятнадцять – підкуп виборців. Також зафіксовані випадки крадіжки, хуліганських дій, погроз, умисного знищення або пошкодження майна, обмеження щодо ведення передвиборчої агітації, розміщення агітаційних матеріалів у неналежному вигляді та в непризначених для цього місцях.

У день виборів всього зареєстровано 405 повідомлень про порушення, зокрема 7 випадків підкупу виборців. Наразі триває розслідування.

Про основні порушення в Київській області говорив Ігор Драпей, заступник начальника ГУМВС України в Київській області – начальник міліції громадської безпеки ГУМВС України в Київській області. Він зазначив, що за весь період виборчої кампанії надійшло 657 правопорушень різного характеру, з них до єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 58 випадків. У день голосування до правоохоронних органів звернулись із 175 повідомленнями.

Зокрема працівники ГМВС України в Київській області зафіксували підкуп виборців у Вишневому. Правоохоронці затримали осіб, які мали з собою списки виборців і гроші, що надавали громадянам. Також ці люди мали телефони, куди їм надсилали фотографії бюлетенів із позначками навпроти певного кандидата.

Аліна Брезіцька, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Київській області, наголосила, щозначна кількість порушень, які траплялися вже в день голосування – це недостатня підготовка і вмотивованість членів комісії. Так, через те, що були зірвані строки друку бюлетенів, деякі потенційні депутати або не знайшли себе у списках кандидатів, або їхні прізвища були надруковані з помилками.

Також в день голосування члени виборчих дільниць плутали округи, тому видавали громадянам не ті бюлетені. Інколи про такі помилки їх повідомляли самі ж виборці.

Окрім того, пані Аліна закликала бути активними як виборців, що мають право голосу так і осіб, які кандидують на посади депутатів.

Громадянська мережа ОПОРА повідомляє, що 15 листопада відбудеться другий тур з виборів мера міста в Києві та Білій Церкві.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Андрій Савчук,
координатор виборчих програм
Громадянської Мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
 
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм
Громадянської Мережі ОПОРА у Київській області
063 685 95 28
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.