За спостереженнями активістів Громадянської мережі ОПОРА, на дільницях Чернігівської області, де вони працювали, фактів суттєвого порушення виборчих прав зафіксовано не було.

Про це 26 жовтня на прес-конференції, присвяченій підсумкам дня голосування та результатам волевиявлення громадян під час місцевих виборів, повідомив координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області Євгеній Романенко.

Romanenko 1

Винятком стала виборча дільниця №740887 у с. Шестовиця Чернігівського району, де відбулось голосування без паспорта, про що було складено відповідний акт.

Натомість досить поширеними виявились випадки технічних помилок у виборчих бюлетенях.

Так, у смт Варва (округ №20) під час виготовлення бюлетенів з виборів депутатів Варвинської селищної ради не було надруковано прізвище кандидата від ВО «Батьківщина» Володимира Приліпко. Відповідна заява надійшла до Варвинської селищної ТВК від Приліпка вже пообіді.

На виборчій дільниці №7740988 (округ №53) у місті Чернігові було завезено 388 бюлетенів 54-го округа. 30 бюлетенів було використано. Дільнична виборча комісія у присутності секретаря обласної ТВК склали акт вилучення невірних бюлетенів.

У м. Батурині Бахмацького району на дільниці №740012 у бюлетенях на виборах до міської ради напроти партії «Наш край» не було надруковано ім’я кандидата. Натомість біля партії ВО «Свобода» значився кандидат від «Нашого краю». Батуринська міська виборча комісія своїм рішенням зобов’язала зробити виправлення (кульковою ручкою). Після внесених у пошкоджені бюлетені змін спостерігачем ОПОРИ, кандидатом та представниками від ВО «Свобода», членами ТВК, кандидатом від «Нашого краю» було складено акт.

У м. Щорс у бюлетенях з виборів до міської ради порушено параметри написання назв партій, а також невірно розподілені кандидати по округах. Крім того, список виборців не співпадає з межами округів.  

Неодноразово активісти фіксували факти нестачі бланків протоколів з виборів обласної ради.

Загалом територіальні виборчі комісії працювали нормально, з наявністю кворуму. Переписування протоколів зафіксовано не було.

Навпаки у роботі дільничних виборчих комісій спостерігачі відзначили вкрай низький рівень кваліфікації їх членів, що особливо проявилося під час підрахунку голосів та здавання протоколів. Негативно на якості роботи переважно сільських ДВК відбився той факт, що вік кадрів комісій перевищував пенсійний.

ОПОРА також відзначила досить невелику кількість спостерігачів на виборчих дільницях.  

Таким чином, за результатами спостереження активістів ОПОРИ в Чернігівській області порушення в день голосування 25 жовтня в переважній більшості громад мали несистемний характер та переважно не впливали на результат виборів, або ж підрахунку голосів. Тому з точки зору дотримання визначених законом процедур можна говорити, що день голосування пройшов без суттєвих порушень, опрацювання протоколів ДВК в територіальних виборчих комісіях відбувається коректно.

Наразі триває спостереження за роботою ТВК.

Остаточний звіт за результатами спостереження з детальним описом висновків, а також рекомендаціями щодо вдосконалення виборчого процесу Громадянська мережа ОПОРА оприлюднить через декілька тижнів.

 

За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068386 60 54
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                                                                                                                                                        
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.