Громадянська мережа ОПОРА у Волинській області проаналізувала передвиборну ситуацію в області, діяльність виборчих комісій та активність інших суб’єктів виборчого процесу. Результати аналізу презентували у вівторок, 13 жовтня, під час прес-конференції у Луцьку.

 

Koordynator OPORY na Volyni

Особливістю початку передвиборного процесу в регіоні стали фальстарт передвиборної кампанії з боку окремих партій і кандидатів та затягування терміну реєстрації кандидатів у зв’язку з судовими позовами.

«Хоча ТВК проводили реєстрацію кандидатів у багатомандатних виборчих округах в основному в останні терміни, визначені законом, а окремі кандидати від місцевих парторганізацій були зареєстровані ще пізніше на підставі судових рішень, більшість місцевих організацій політичних партій недобросовісно розпочали агітаційну кампанію шляхом розміщення політичної реклами на носіях зовнішньої реклами, встановлення наметів, поширення газет та інших друкованих матеріалів, публікацій в ЗМІ, проведення концертів чи використання технологій «виборчої благодійності» задовго до реєстрації», - розповіла координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Людмила Хомич.

На поточний момент в області продовжує переважати зовнішня агітація. Кількість білбордів, сітілайтів з політичною рекламою лише зростає. При цьому на носіях зовнішньої реклами почали рекламувати себе окремі кандидати від місцевих організацій політичних партій та кандидати на посаду міських голів.Також з моменту реєстрації кандидатів значно зросла кількість агітаційних наметів, поширюваних партійних газет чи інших друкованих агітаційних матеріалів, політичної реклами у ЗМІ. Обертів набирає вулична агітація та пряма робота з виборцями окремих кандидатів.

«Моніторинг діяльності територіальних виборчих комісій показав, що найбільш професійно виконують свої повноваження Волинська обласна, Луцька міська, Ковельська та Ківерцівська районні виборчі комісії. І навпаки, найбільше помилок допускають у роботі Камінь-Каширська, Любешівська, Любомльська, Шацька районні виборчі комісії. Далеко не всі комісії дотримуються строків, встановлених Законом «Про місцеві вибори». Зокрема, з порушенням строків було утворено виборчі округи Шацькою та Горохівською районними виборчими комісіями. Не дотримались строків затвердження тексту виборчих бюлетенів Старовижівська, Маневицька, Камінь-Каширська, Ківерцівська, Любешівська виборчі комісії», - зазначила Людмила Хомич.

9 жовтня були утворені дільничні виборчі комісії, значна кількість яких сформована у мінімальному складі. 11 жовтня ДВК отримали від відділів ведення Державного реєстру виборців попередні списки виборців. Однак не усі ДВК дотримувались вимог закону під час отримання попередніх списків виборців. Траплялися випадки, коли від імені ДВК попередній список виборців отримували по два члени комісій. Також 12 жовтня було виявлено 5 ДВК у Маневицькому районі, які ще не набули повноважень, не отримали списки і не почали працювати: № 070689 у с. Матейки, № 070687 у с. Колодії, № 070716 у с. Березниця, № 070724 у с. Череваха та № 070662 у с. Грузятин.

Масовими конфліктами, зумовленими різним тлумаченням закону, супроводжувалась реєстрація кандидатів територіальними виборчими комісіями. Загалом, у Волинській області було подано 16 позовів до Волинського окружного адміністративного суду на рішення територіальних виборчих комісій щодо реєстрації кандидатів. Лише позов однієї місцевої організації політичної партії залишився без задоволення через пропущення строків оскарження. Інші судові справи завершились на користь місцевих осередків політичних партій.

У результаті здійснення громадського спостереження за перебігом виборчої кампанії,  Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала чимало порушень закону «Про місцеві вибори». Найчастіші порушення виборчого законодавства – це недотримання вимог щодо строків агітації, поширення друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних, порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів, непрямий підкуп виборців, порушення строків здійснення виборчих процедур виборчими комісіями та порушення вимог щодо оприлюднення рішень.

«Найхарактернішими прикладами непрямого підкупу виборців є роздача подарунків, організація публічних заходів (спортивних, концертів тощо), будівництво та облаштування дитячих спортивних майданчиків, покращення благоустрою територій, надання різного роду цільової матеріальної допомоги (оздоровлення, надання соціальних сертифікатів)», - розповіла Людмила Хомич.

З-поміж інших порушень, зафіксованих на Волині, - пошкодження друкованих агітаційних матеріалів кандидата у депутати до обласної ради Ігоря Чорнухи, білбордів «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та сітілайту «Українського об’єднання патріотів «УКРОП» в обласному центрі.

За коментарями звертайтеся:
Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.