На Полтавщині “Партія Простих Людей” вкотре порушує Закон України “Про місцеві вибори” та норми Цивільного кодексу України. Цього разу політична сила використовує агітацію, рекламуючи помічника народного депутата Сергія Капліна (Партія Простих Людей) Олександра Шамоту, якого 26 вересня висунули кандидатом  на посаду міського голови.

Про рішення партії висунути його кандидатуру свідчить рекламний матеріал на полтавському інтернет виданні “Полтавщина” із маніпулятивним заголовком “Олександр Шамота стане мером Полтави від “Партії Простих Людей”. Крім цього у Полтаві поширюється інформаційний бюлетень №1 “Партія Простих Людей”, у якому використовується відкрита агітація. Зазначимо, що агітація розпочалась до того, як Олександр Шамота офіційно став зареєстрованим кандидатом.

01 10 Shamota Poltava1

У рекламній статті Олександр Шамота говорить, що “язапропоную для Полтави нову амбіцію! Нам треба стати містом найкращим для життя не тільки в регіоні, ми повинні займати найвищі щаблі у всеукраїнських рейтингах. Для цього ми будемо налагоджувати діалог ,як всередині Полтави так і поза містом. Ми радитимемось із полтавцями, запитуватимемо чого хочуть прості люди. Ми йдемо, щоб зробити капітальний ремонт та генеральне прибирання для міського господарства”. Крім цього зазначив, що спираючись на останні соціологічні дослідження, сподівається отримати депутатську більшість.

01 10 Shamota Poltava 2

Громадянська мережа ОПОРА знову фіксує факт використання соціологічних досліджень, справжність яких викликає сумнів. Адже нагадаємо, що у своєму інфоромаційному бюлетені №1 «Партія Простих Людей» вже використовували несправжні соціологічні дані. Згідностатті 53 Закону України “Про місцеві вибори” підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки. В інформаційному бюлетені використовується відкрита агітація за «Партію простих людей», що порушує законодавство про вибори. У виданні сказано: «Беріть цукор та гречку, фарбу та дошки, гроші і подарунки! Це все й так ваше. але підтримуйте «Партію простих людей Сергія Капліна. Ми змусимо цих негідників відповісти за свої злочини»!

01 10 Shamota Poltava

Громадянська мережа ОПОРА закликає політичних опонентів вести чесну та гідну передвиборчу кампанію та не порушувати законодавства України, міжнародні норми. Адже згідно з міжнародними практиками, очорнення репутації конкурента суперечить етичним нормам передвиборчих перегонів.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
poltava@opora.org.ua
 
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380982856796
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.