Другий тур в Білій Церкві, де обирають поміж Геннадієм Диким (Об’єднання «Самопоміч») та Костянтином Єфименком (самовисуванець) проходить спокійно, однак на кількох дільницях не обійшлося без інцидентів.

На дільниці №321116 на столі секретаря комісії поміж іншою виборчою документацією лежали аркуші з надрукованим великими літерами «ДИКИЙ Г.А». Ці документи лежали так, що було добре видно виборцям, котрі прийшли голосувати. На запитання спостерігача ОПОРИ, чому на столі комісії лежить агітація, секретар комісії відповіла: «То я собі підготувала для підрахунку голосів». Однак, чомусь на столі не було аркуші із прізвищем конкурента Дикого – Костянтина Єфименка. Секретар комісії сховала аркуші одразу після зауваження спостерігача ОПОРИ.

B.Tserkva 15 11 11

Стаття 60, частина 1, пункт 5 ЗУ «Про місцеві вибори» обмежує ведення передвиборної агітації членами виборчих комісій протягом строку повноважень відповідних виборчих комісій.

Окрім того, агітація в день голосування і напередодні забороняється в частина 2, статті 54 Закону України «Про місцеві вибори».

На дільниці №321111 пломби на скриньках для голосування без печаток ДВК лише із прізвищами членів комісії. Окрім того, вони опломбовані лише з однієї сторони, тобто так, що в разі потреби можна отримати доступ до бюлетенів без пошкодження пломби.

B.Tserkva 15 11 12

На запитання спостерігача ОПОРИ, чому опломбовано без печатки члени ДВК здивувалися: «А що треба було?». Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА написав акт про порушення, оскільки Закон України «Про місцеві вибори» у статті 77, частині 6 сказано:

«Голова дільничної виборчої комісії перед початком голосування надає для огляду членам дільничної виборчої комісії, особам, яким цим Законом надано право бути присутніми на засіданні дільничної виборчої комісії, всі наявні виборчі скриньки. Виборчі скриньки після огляду пломбуються або опечатуються печаткою дільничної виборчої комісії. У кожну виборчу скриньку, що використовується для голосування на виборчій дільниці, опускається контрольний лист, в якому зазначені номер виборчої дільниці, час його вкидання у виборчу скриньку, прізвища голови, заступника голови, секретаря та інших членів дільничної виборчої комісії, присутніх при цьому осіб, яким надано право бути присутніми на засіданні дільничної виборчої комісії відповідно до частини дев’ятої статті 27 цього Закону. Контрольний лист підписується зазначеними особами. Їх підписи засвідчуються печаткою цієї дільничної виборчої комісії. На контрольному листі може бути зазначено про відмову присутньої на засіданні виборчої комісії особи підписатися на контрольному листі.

Після пломбування або опечатування останньої виборчої скриньки і вкидання до неї контрольного листа та встановлення стаціонарних (великих) виборчих скриньок на відведені для них місця приміщення для голосування вважається готовим до проведення голосування. Переносні (малі) виборчі скриньки розміщуються у приміщенні для голосування отворами для виборчих бюлетенів униз у полі зору членів виборчої комісії та інших осіб, присутніх у приміщенні для голосування під час голосування відповідно до вимог цього Закону».

За коментарями звертайтеся:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм
Громадянської Мережі ОПОРА у Київській області
063 685 95 28, [email protected]
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android