8 листопада суд відмовив у апеляційній скарзі кандидату на посаду харківського міського голові Ігорю Терехову, який просив визнати протиправною та скасувати постанову ТВК від 4 листопада щодо прийняття до відома наявності розбіжностей у даних протоколів дільничних виборчих комісій та протоколів територіальних у місті комісій. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

В оскаржуваній постанові міська ТВК прийняла скаргу Громадянської мережі ОПОРА до розгляду та задовольнила її частково. ТВК взяла до уваги факти наявності розбіжностей в протоколах підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях 631675, 631180, 631193, 631197, 631201, 631205, 631211, 631177, 631189, 631200 та протоколах Основ’янської та Новобаварської районних у місті Харкові територіальних виборчих комісій Харківської області про встановлення підсумків голосування на позачергових виборах Харківського міського голови 31 жовтня 2021 року. Проте  у всіх інших вимогах, спрямованих на усунення таких розбіжностей, ОПОРІ було відмовлено.  

Але саме через те, що ТВК прийняла та розглянула скаргу ОПОРИ, та взяла до уваги наявність розбіжностей і був поданий позов. Представники Терехова вважали, що оскаржувати дії ТВК після після прийняття виборчої документації та складення протоколу про встановлення підсумків голосування відповідною районною у місті ТВК незаконно. Позов був поданий до ТВК, а ОПОРА була залучена в якості третьої сторони.

5 листопада суд відмовив Ігорю Терехову в позові. Зокрема, представники ОПОРИ відзначили, що під час цих виборів термін між складанням протоколів районних ТВК про підсумки голосування та міською ТВК про результати виборів був дуже малий, що унеможливило складання скарг та оскарження протоколів районних ТВК, зокрема і через те, що факт наявності розбіжностей об’єктивно не міг бути виявлений до настання події прийняття протоколу про підсумки голосування. Крім того, оскільки Основ’янська районна ТВК та міська ТВК розташовані в одній будівлі, передача цього протоколу відбулася відразу після його складання. Таким чином, ОПОРА склала та подала письмові скарги невідкладно (за першої можливості) після того, як були встановлені розбіжності у протоколах.

Тоді суд вирішив, що встановлення істини та інтерес суспільства є важливішим за формальне дотримання строків, а також те, що строки на подання скарг у цьому конкретному випадку були нерозумні та дуже стислі. 

“Суд вважає, що судова доктрина “неприпустимості надмірного формалізму” в окремих надзвичайно виняткових випадках виправдовує надання пріоритету цілі з’ясування об’єктивної істини перед ціллю дотримання процедури, а більше — у випадку коли пропуск на вчинення дії є незначним та зумовлений дією непереборних факторів”, — йдеться в ухвалі суду.

“... проміжок часу для подання Громадянською мережею ОПОРА скарги до виборчої комісії вищого рівня не може дорівнювати проміжку часу фізичного транспортування протоколу про підсумки від районної ТВК до міської ТВК, оскільки цей проміжок часу у даному конкретному випадку є нерозумно та невиправданно замалим для складання письмового документу”,  йдеться у судовій ухвалі. 

Зараз ці висновки підтвердили й в апеляції.

Колегія суддів вважає, що формальні порушення виборчого законодавства процедурного характеру під час розгляду скарги у виборчому процесі, які не впливають на результати голосування та є неістотними, не повинні позбавляти скаржника, який не допустив невиправданих зволікань при її подачі, права на розгляд його скарги по суті. 

Також судді відзначили, що якщо б скарга ОПОРИ не була розглянута з формальних причин, з огляду на невиправдано обмежений строк для складання скарг, то це б позбавило учасника виборчого процесу процесуальних гарантій.

“Тож неприйнятним є твердження апелянта про обов’язок відповідача залишити вищенаведені скарги без розгляду”, — йдеться у рішенні суду.

Нагадаємо, що ОПОРА виявила сфальшовані дані у протоколі про підрахунок голосів з дев’яти дільниць у Новобаварському районі міста Харкова на користь кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова. У результаті кількість голосів у кандидатів Костянтина Немічева та Олександра Скорика зменшилися на 160 та 237 відповідно, а у Терехова — збільшилися на 397 голосів. Порушення були виявлені на дільницях №631180, 631193, 631197, 631201, 631205, 631211, 631177, 631189, 631200.

Крім того, виявилося, що у Новобаварській районній у місті Харкові територіальній виборчій комісії зникла печатка.

Пізніше ОПОРА виявила фальсифікації щодо даних із 30 виборчих дільниць у протоколі Холодногірської районної у місті Харкові ТВК. 

5 листопада представники Громадянської мережі ОПОРА подали три позови до суду у зв’язку з розбіжностями у протоколах дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів та підсумкових протоколах трьох районних територіальних виборчих комісій.

Однак суд у першій інстанції відмовив у задоволення позовів за формальними ознаками.