Позачергові вибори харківського міського голови 31 жовтня відбувались у конкурентних умовах, але супроводжувалися серйозними порушеннями вимог українського законодавства  та міжнародних стандартів демократичних виборів. Найпоширенішими порушеннями у день голосування були видача бюлетенів без паспорта, демонстрування виборцями результатів волевиявлення і спроби фотографування заповнених бюлетенів. Виборча кампанія супроводжувалася масштабним використанням бюджетного та адміністративного ресурсів в інтересах кандидата на посаду міського голови Харкова Ігоря Терехова та фактичним суміщенням ним агітаційної і посадової активності.

Про це під час пресконференції 1 листопада розповіли голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська, старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев та аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут. 

На основі статистично обгрунтованої вибірки ОПОРА проводила спостереження впродовж дня голосування на 220 дільницях міста Харкова. За даними спостерігачів ОПОРИ, явка на позачергових виборах харківського міського голови на 20:00 становила 28,6% (похибка — 1.1%). У 2015 році на місцевих виборах станом на цей самий час явка становила 45,5% виборців.

"В результаті спостереження і даних з 99% цих дільниць отримано такі результати паралельного підрахунку голосів: Ігор Терехов — 50,06% (похибка 1,1%), Михайло Добкін — 28,21% (похибка 0,8%), Олександр Скорик — 5,6% (похибка 0,3%), Костянтин Немічев - 4,45% (похибка 0,3%), Аліна Мустафаєва - 3,37% (0,3%). Решта кандидатів отримали менше 3% голосів виборців. Ці дані можна трактувати у різний спосіб, тому що похибка першого кандидата, який набрав найбільше голосів, є 1,1%. Результат 50,6% гарантує, що цей кандидат посів перше місце, але не встановлює факту потреби чи її відсутності проведення повторного голосування на виборах міського голови, тому що результат в межах похибки 1,1%. На жаль, на етапі підрахунку голосів саме у Харкові чомусь було зафіксовано загрози спостерігачам, їхній безпеці та діяльності на 12 дільницях, протидія фіксації порушень - на 8 дільницях. Є проблема щодо того, що цей кандидат ймовірно не подолав 50%-й виборчий бар'єр", - зазначила Ольга Айвазовська.

На позачергових виборах харківського міського голови спостерігачі ОПОРИ виявили інциденти з ознаками організації контролю за волевиявленням громадян. Вони могли бути пов’язані як зі здійсненням незаконного впливу на виборців за місцем їх роботи, так і з реалізацією технологій підкупу виборців. Усі виявлені факти, частина з яких могла суттєво вплинути на результати виборів, повинні бути оперативно розслідувані.

Як зазначив Олександр Клюжев, серйозною проблемою завершального етапу виборчого процесу стали спроби членів ДВК Харкова обмежити можливість спостерігачів ОПОРИ контролювати процес підрахунку голосів виборців, здійснювати його фото- і відеофіксацію. Інтенсивність таких зловживань проти спостерігачів разом із достатньо масовими порушеннями порядку підрахунку голосів на ДВК Харкова засвідчує необхідність детального вивчення усіх обставин і належної законної верифікації результатів голосування в місті.

"На 3,23% дільниць в межах нашого дослідження ми зафіксували факти перешкоджання здійснення спостереження спостерігачів за процесом підрахунку голосів. Мова йде про фото-, аудіо- та відеофіксацію, що теж є показником надзвичайно серйозним. Є звернення до поліції і Громадянська мережа ОПОРА наполягає на розслідуванні всіх інцидентів, тому без належних умов для проведення спостереження не можна говорити, що виборчий процес відповідав усім стандартам демократичних виборів", - сказав Клюжев.

Етап проведення підготовчих засідань дільничних виборчих комісій відбувався в спокійній атмосфері, але мав низку процедурних недоліків. На 21,46% дільниць (похибка — 5,5%) члени комісій не забезпечували ведення протоколу підготовчого засідання. Порівняно з місцевими виборами 2015 року ситуація суттєво погіршилася, адже тоді цю законодавчу вимогу ігнорували лише 5,7% ДВК.

72,6% ДВК (похибка — 5,5%) розпочали підготовчі засідання у строки, передбачені законодавством — не раніше, ніж за 45 хвилин до початку голосування. Натомість 24,66% ДВК почали працювати між 07:00 та 07:15, а 2,74% ДВК виконували процедури ще до 07:00. Порівняно з місцевими виборами 2015 року в Харкові статистика погіршилася, оскільки тоді 81,6% ДВК дотрималися законодавчих вимог.

На 2,5% (похибка — 5,5%) виборчих дільниць міста зафіксовані спроби перешкоджання доступу спостерігачів організації на підготовчі засідання ДВК. Під час таких інцидентів члени ДВК висували спостерігачам ОПОРИ не передбачені чинним виборчим законодавством вимоги, пов’язані з протиепідемічними заходами. Після роз’яснень із боку ОПОРИ та звернень до ТВК і Національної поліції спостерігачі змогли розпочати виконання своїх повноважень, хоча і з певним запізненням. У 2015 році під час місцевих виборів ОПОРА зіткнулася з фактами перешкоджання діяльності спостерігачів на 3% дільниць. За даними спостерігачів, на 11% (похибка 5,5%) дільниць міста голосування розпочалося раніше 08:00, а на 0,5% ДВК виборцям навпаки надали можливість проголосувати із запізненням.

"Найчастішим порушенням у день голосування на виборчих дільницях у Харкові була видача бюлетенів без паспорта, демонстрування виборцями результатів волевиявлення і спроби фотографування заповнених бюлетенів. Зловживання, пов’язані з незаконною видачею бюлетенів, виявлені спостерігачами на 8% дільниць міста. Така ж статистика щодо дільниць, де виборці порушували таємницю голосування, демонструючи бюлетень. Порівняно з останніми черговими місцевими виборами дещо зріс масштаб зафіксованих випадків фотографування бюлетенів — порушення трапилися на 7% ДВК проти 3,2% дільниць у 2015 році. Спроби вкидання бюлетенів пачками у день голосування на дільницях не відбувалися", - сказав Олександр Неберикут.

Також спостерігачі ОПОРИ оцінили наявність черг виборців, які перебували в приміщенні для голосування на момент закриття і, відповідно до законодавства, мали право отримати виборчі бюлетені. На 100% виборчих дільниць, охоплених спостереженням, таких черг зафіксовано не було.

Закриття виборчих дільниць та процес підрахунку голосів став найбільш проблемним етапом реалізації виборчих процедур у день голосування в Харкові. За висновками спостерігачів ОПОРИ на 13,82% дільниць округу (похибка — 4,6%) не було дотримано законної процедури підрахунку голосів. В 2015 році такі випадки були зафіксовані на 1,22% ДВК. Також на 3,23% виборчих дільниць спостерігачі зіткнулися з фактами перешкоджання проведенню підрахунку (в 2015 році був 1% таких ДВК). На стількох же ДВК засідання розпочалося із затримкою. Присутність чи втручання сторонніх осіб у роботу комісій на завершальному етапі не було серйозною проблемою. 

Передвиборча ж кампанія в Харкові супроводжувалася масштабними зловживаннями бюджетними адміністративними ресурсами в інтересах  кандидата на посаду міського голови Харкова Ігоря Терехова та фактичним суміщенням ним агітаційної та посадової активності. Масштабні витрати незареєстрованих кандидатів до офіційного початку виборчого процесу, низька дисципліна суб’єктів виборчого процесу щодо відкриття рахунків виборчих фондів та безконтрольні витрати в соціальних мережах засвідчують важливість реформування системи контролю за виборчими та політичними фінансами.