Спостерігачі ОПОРИ на кількох дільницях фіксували факти ймовірного контролю за голосуванням з боку сторонніх осіб.

Так, на дільницю №631164, розташовану в гуртожитку Харківського національного університету повітряних сил імені Кожедуба, одномоментно прийшли курсанти, яких супроводжували сторонні особи.

За словами спостерігача ОПОРИ, сторонні особи фіксували на фото факт голосування курсантами.

Крім того, на дільниці №631532, розташованій у ДУ "Інститут неврології, психіатрії та наркології АМН України", спостерігач ОПОРИ зробив зауваження сторонній особі, яка незаконно перебувала на дільниці. Ця особа не представилася, піти з дільниці відмовилася, але заявила “ще 5 моїх проголосує і я піду з дільниці”.

Також на кількох дільницях спостерігачі ОПОРИ фіксують наявність камер спостереження. Раніше ОПОРА вже писала, що на виборчій дільниці №631659 по вул. Батуринській 25 сидить жінка-охоронець, яка дивиться у камери спостереження.

Такі ситуації теж є ознаками ймовірного контрольованого голосування. Крім того, це говорить про те, що орган місцевого самоврядування не забезпечив належні приміщення для розміщення дільничних виборчих комісій. 

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 61 Виборчого кодексу, органи місцевого самоврядування мають надавати необхідні приміщення для роботи ДВК та проведення голосування відповідно до вимог кодексу. А кодекс прямо вказує, що на засіданні та під час голосування можуть бути присутні (ч. 8 ст. 36 Виборчого кодексу України) лише члени комісій вищого рівня, Служби розпорядника Державного реєстру виборців, кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій (організацій партій) — суб’єктів відповідного виборчого процесу, офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій), офіційні спостерігачі від громадських організацій, які отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах, а також офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації. Присутність на підготовчому засіданні осіб, не передбачених Виборчим кодексом, заборонена. Таким чином, присутність на підготовчому засіданні та під час голосування осіб, не передбачених Виборчим кодексом, заборонена.

Відповідно до частини 1 статті 16 Виборчого кодексу України голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

Нагадаємо, що 31 жовтня у Харкові відбуваються позачергові вибори харківського міського голови, які були призначені у зв’язку зі смертю Геннадія Кернеса. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.