30 жовтня спостерігачі ОПОРИ у Харкові зафіксували борди з ознаками прихованої агітації у “день тиші” напередодні дня позачергових виборів міського голови.

Так, ОПОРА зафіксувала сітілайти  та білборди  кандидата на посаду Харківського міського голови Ігоря Терехова, висунутого організацією партії “Блок Кернеса — Успішний Харків”. Рекламні носії, що містять ознаки прихованої агітації, розміщені на вул. Сумській, зокрема, на вході до Парку імені Горького.

На сітілайтах та бордах темно-синього кольору зображені фотографії міста, на яких є гасла “Люби Харків”, “Захищай Харків”, “Обирай Харків”, “Будуй Харків”. Також була зображена позначка у вигляді “галочки” червоного кольору, яку потрібно поставити у бюлетені.

Айдентика і стилістика аналогічні з агітаційними матеріалами кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова.

Більше того, на одному з екранів таке саме гасло супроводжувалося інформацію з вихідними даними, в яких зазначено відомості про оплату зовнішньої реклами з виборчого фонду Терехова.

Тож спостерігачка ОПОРИ написала заяву до поліції щодо розміщення зовнішньої реклами з ознаками адміністративного порушення, визначеного частиною 1 статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме проведення агітації (прихованої агітації) поза строками встановленими законом (після 24.00 п’ятниці що передує дню голосування).

Згідно з ч. 1 ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, проведення передвиборної агітації, агітації з референдуму особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті, статтями 212-9212-13 та 212-14 цього Кодексу, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ч. 5 ст. 51 Виборчого кодексу України, прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього Кодексу, забороняються. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії — суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) — суб’єктів відповідного виборчого процесу, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) — суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів.

Велика Палата Верховного Суду у своїй постанові за справою № 9901/324/20 виокремила такі ознаки прихованої агітації:

а) вона має містити інформацію, що дозволяє прямо чи опосередковано асоціювати проведення певного заходу чи діяльності або розповсюдження матеріалів із відповідною партією чи кандидатом;

б) дійсною метою заходу є спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію;

в) така мета приховується певним чином у програмі, передачі, публікації, заході чи іншому матеріалі у такий спосіб, щоб ввести виборців в оману щодо дійсної мети таких програми, передачі, публікації, заходу чи матеріалу (п. 39).

Тобто для визначення будь-якої діяльності як прихованої агітації необхідно встановити дійсну мету тієї чи іншої діяльності, а також факт прикриття цієї мети та введення в оману виборців щодо дійсної мети такої діяльності (п. 40).

Згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.