У жовтні в Харкові розповсюджували газети та іншу друковану продукцію з рекламою чотирьох кандидатів на посаду міського голови Харкова — Михайла Добкіна, Олександра Скорика, Дмитра Марініна та Ігоря Терехова. ОПОРА проаналізувала випуски цих газет.

У жовтні в Харкові біля виходів станцій метро безкоштовно роздавали випуск газети «Время Добкина» від 4 жовтня. Спостерігачі ОПОРИ фіксують роздавання вже протягом двох тижнів. До офіційної реєстрації Добкіна кандидатом у міські голови засновником газети «Время Добкина» була ГО «Наш Дім Харків».

У випуску від 4 жовтня засновником є вже кандидат на посаду міського голови Михайло Добкін. При цьому на останній полосі цього випуску є зображення Добкіна та напис «Харьков наш дом».

У випуску є інформація про зустрічі Добкіна з громадянами, а також про «Стратегію комплексного розвитку Харкова — «Місто для людей».

Також у жовтні вже вийшли два номери друкованої продукції «ЄС. Європейська солідарність. Харків». Замовником є кандидат на посаду міського голови Олександр Скорик.

У випуску №2 є матеріали про висування Скорика на посаду міського голови, порушено питання тарифів та висвітлено суперечку навколо спроб міськради повернути проспекту Петра Григоренка ім'я маршала Жукова.

У випуску №3 на першій шпальті вміщене зображення Скорика. Також є коментарі всеукраїнських політиків та відомих людей про Скорика та матеріал «Яким має бути Харків?». На останній шпальті вказане гасло «Голосуй свідомо». 

Крім того, у жовтні вийшов номер №4 інформаційного бюлетеня «Новый Харьков — новый мэр. Дмитрий Маринин». Газета присвячена критиці міської влади. Також є біографія кандидата у міські голови Дмитра Мариніна, представлена команда та пункти з передвиборчої програми.

Раніше інформаційний бюлетень розповсюджували лише на сторінці Мариніна у Facebook. Було зазначено, що ті, хто хочуть прочитати та передати друзям і знайомим газету, можуть написати в особисті повідомлення сторінки.

Зараз газету почали роздавати на вулицях біля наметів кандидата.

Замовником вказаний кандидат на посаду міського голови Дмитро Маринін. Відповідальною особою за випуск є Олександр Найдьонов.

Нагадаємо, що в серпні у місті активно розповсюджували газету «Блок Кернеса — Успішний Харків». В цьому місяці спостерігачі ОПОРИ не фіксували роздавання газети, однак зафіксували роздавання спецвипуску друкованої продукції «Хто такий Ігор Терехов» з біографією та інтерв’ю кандидата у міські голови. 

Замовник спецвипуску — розпорядник поточного рахунку виборчого фонду Бабич Юрій Вікторович. Він є довіреною особою Терехова. 

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.