Протягом тижня у харківських школах проводять педагогічні ради, на яких вчителів агітують «прийти на вибори та зробити правильний вибір». Під час зустрічей роздають анкети з питаннями щодо ініціатив міської влади.

Інформацію про подібні випадки спостерігачі ОПОРИ отримали з декількох джерел.

Так, керівниця однієї з харківських шкіл під час зустрічі з колективом закликала “прийти на вибори” та “зробити правильний вибір, щоб місто продовжило розвиватися у правильному напрямку”.

Під час зустрічі співробітникам шкіл роздають анкети, де є такі питання: "Які ініціативи міської влади ви вважаєте найбільш корисними для харків’ян?", "Які сфери життя міста, на ваш погляд, потребують покращення?", "Які проблеми вашого підприємства (закладу) повинні бути розв'язані в першу чергу?" тощо.

Щодо проблем підприємства, одна з керівниць школи підкреслила, що всі проблеми вже були зібрані раніше під час зустрічі з в.о. міського голови Ігорем Тереховим, оформлені письмово та передані, тому нових писати не потрібно.

ОПОРА намагалася отримати коментар директора департаменту освіти міськради Ольги Деменко з приводу проведення подібних зустрічей. Деменко на дзвінок відповіла, але підкреслила, що вона "виборами не займається, а займається організацією освіти у місті".

Також спостерігачі ОПОРИ отримали інформацію про проведення подібних зустрічей і в лікарнях міста. Зокрема, людина з голосом, схожим на директора департаменту охорони здоров’я міськради Юрія Сороколата, розповідає про досягнення міської влади та, зокрема, Ігоря Терехова, за останній час та про плани на майбутнє.

Раніше представники ОПОРИ у Харкові зафіксували роздавання безкоштовних запрошень до зоопарку під час зустрічей громадян з в.о. харківського міського голови, секретарем міськради Ігорем Тереховим.

"Виборча кампанія у Харкові характеризується ознаками адміністративного ресурсу. Зокрема, ми спостерігаємо, що діяльність в.о. міського голови в межах його повноважень активно використовується як засіб агітації під час виборчої кампанії. Відповідно до міжнародних стандартів, активізація під час виборів бюджетних програм, залучення до заходів агітації працівників бюджетної сфери має ознаки використання адміністративного ресурсу. Як результат, кандидати під час виборчої кампанії опиняються в нерівних умовах, а непряма агітація з  боку керівництва серед працівників під час загальних зборів та педагогічних нарад може поставити під загрозу свободу волевиявлення як ключову засаду демократичних виборів", — зазначила радниця з правових питань Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.