У Харкові за місяць до виборів міського голови, які призначені на 31 жовтня, активно використовують технології «чорного піару» проти основних кандидатів та потенційних кандидатів. ОПОРА фіксує подібні маніпулятивні матеріали як у соціальних мережах, так і в інтернет-виданнях.

Найбільше подібних матеріалів стосуються Ігоря Терехова, якого на посаду міського голови висуває партія «Блок Кернеса – Успішний Харків» та кандидата у міські голови Михайла Добкіна. Також багато матеріалів із ознаками «чорного піару» були направлені проти чинної нардепки Юлії Світличної, яку називали потенційною кандидаткою, але поки що вона ніяк не вказала на свою участь у виборах.

Зокрема у групі «Харьков без Терехова» була опублікована новина сайту from.ua з заголовком «Хорошо пристроился. Как Игорь Терехов использует женщин и прикрывается ими от НАБУ».

Активно до поширення інформації з критикою та ознаками «чорного піару» долучився сайт «Первый свободный» та його сторінка у соціальних мережах.

Так, в одному з матеріалів Терехова звинувачували у проведенні перевиборчого піару замість підготовки до вакцинації населення.

В іншому матеріалі Терехова звинуватили у лобізмі інтересів дніпровського бізнесу.

На сайті regionews.ua є кілька матеріалів, в яких ставиться під сумнів законність призначення Ігоря Терехова на посаду секретаря Харківської міської ради. Крім того, є публікації, які ставлять під сумнів загально відомі обставини смерті колишнього міського голови Харкова Геннадія Кернеса.

Подібні матеріалі були розміщені й на інших ресурсах, зокрема на сайті «Вечерний Харьков» вийшла стаття з заголовком, в якому Терехова називають «полулегитимним».

Сайт «Харьковские известия», який за інформацією про редакцію підтримується комунальним підприємством, активно розміщує матеріали з ознаками «джинси» на підтримку Ігоря Терехова та матеріали з елементами «чорного піару» та критикою Михайла Добкіна та Юлії Світличної.

Зокрема на сайті та сторінці у Facebook цього видання вийшов матеріал із заголовком, що «Добкин снова делит людей на сорта».

Подібні звинувачення у розділі людей на два сорти були і в матеріалі з критикою Юлії Світличної.

Ще в одному матеріалі в заголовку вказано, що «Добкин хочет отдать на откуп бизнесменам коммунальное хозяйство Харькова». В іншому матеріалі Добкіна звинуватили у проведенні кампанії на «брудні гроші».

На сайті «Редпост» вийшов матеріал, в якому у заголовку стверджувалося «У планах Добкина – подкуп харьковчан». І це не єдиний маніпулятивний матеріал на цьому ресурсі. Зокрема там був матеріал із заголовком, що «Лукашенко обвинил Добкина в финансировании акций протеста в Беларуси». Хоча в оригінальній цитаті йшлося про засновника компанія EPAM Аркадія Добкіна.

Що стосується Світличної, то її на сайті «Редпост» у заголовку називають «аутсайдером з обійми Порошенка».

Сайт та сторінка у Facebook «Первая столица» опублікувала матеріал, в якому Добкіна звинувачують у зв’язках із Аваковим.

Також на цьому ресурсі Світличну звинувачували у брудній кампанії.

Тож, варто відзначити, що основний масив матеріалів із елементами «чорного піару» та маніпуляцій стосувалися трьох політиків. Також можна відмітити тенденцію, що ресурси, які схвально пишуть про Терехова – критикують Добкіна та Світличну, а ресурси, які позитивно чи нейтрально пишуть про Добкіна та Світличну – критикують Терехова. 

«Виборчий кодекс дозволяє агітувати як за, так і проти кандидатів, проте в ньому прямо заборонено розповсюджувати недостовірні відомості проти них. До того ж публікація неперевіреної інформації може принижувати честь та гідність потенційних кандидатів, і разом із тими виникає питання щодо дотримання журналістських професійних стандартів та журналістської етики», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня. 

З 21 до 30 вересня 2021 року включно триватиме процес висування кандидатів на посаду міського голови від місцевих організації партій та від громадян шляхом самовисування.

До 30 вересня включно триватиме подання документів до територіальної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів на посаду міського голови. Не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата та доданих до неї необхідних документів ТВК зобов’язана прийняти рішення про реєстрацію кандидата на посаду міського голови або про відмову в реєстрації, а до 8 жовтня включно оприлюднити інформацію про реєстрацію кандидатів.

До 6 жовтня включно кандидати на посаду міського голови вносять до територіальної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]